Wat kun je precies met een NAS?

Door: redactie-computertotaal | 17 februari 2016 15:58

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

Een NAS (Network Attached Storage) is eigenlijk een harde schijf die is voorzien van een netwerkaansluiting. Hierdoor zijn bestanden die op een NAS staan beschikbaar voor alle gebruikers in je thuisnetwerk. Wat is er nog meer mogelijk met een NAS en waarop je moet letten als je deze wil aanschaffen?

Een NAS is eigenlijk een simpele pc die veelal draait op een variant van Linux. De primaire functie van een NAS is het delen van bestanden. Omdat een NAS tegenwoordig meer een mini-server is, is er nog veel meer mogelijk. Een NAS is behalve voor jezelf ook te gebruiken met bijvoorbeeld je hele gezin. Je kunt voor iedere gebruiker een eigen gebruikersaccount aanmaken en ervoor zorgen dat gebruikers niet bij elkaars bestanden kunnen, en je kunt ook mappen aanmaken waar juist alle gezinsleden bij kunnen. Er zijn NAS-apparaten in verschillende prijsklassen die zich onderscheiden op prestaties en functionaliteit. Lees ook: De 8 beste NAS-systemen die je nu kunt kopen.

Processor en RAM

Net als een computer bevat een NAS een processor en RAM-geheugen. Gebruik je een NAS voornamelijk voor het opslaan van bestanden en/of het streamen naar een beperkt aantal apparaten, dan zal een NAS met een singlecore-processor en 512 MB RAM voldoen. Zelfs met 256 MB RAM kun je waarschijnlijk nog uit de voeten. Wil je echter streamen naar meerdere gebruikers tegelijkertijd, of de NAS inzetten voor meerdere taken tegelijk zoals streamen, downloaden en foto's bekijken, dan is een exemplaar met een dualcore-processor en 1 GB RAM meer geschikt.

NAS'en zijn er met een verschillend aantal schijfposities, hier vier en twee.

Aantal schijfposities

NAS-apparaten zijn er in uitvoeringen voor een verschillend aantal schrijven. Zo zijn er varianten voor één, twee, vier of vijf schijven. Uiteraard geldt min of meer dat hoe meer schijfposities de NAS biedt, hoe duurder het apparaat is en hoe meer je erop kunt opslaan. Daarnaast biedt een NAS met twee of meer schijven de mogelijkheid om de data te beschermen tegen het falen van een schijf middels RAID.

Voor thuisgebruik is een NAS met twee schijfposities een goed compromis tussen prijs en mogelijkheden, al worden NAS-systemen met vier schijfposities ook steeds populairder. Tegenwoordig zijn er NAS'en te koop met een opslagcapaciteit van 4 TB. Je zou op een dualbay-NAS (twee schijven) dus 8 TB kwijt kunnen. Veel gebruikers kiezen voor de bescherming van RAID1, waardoor er 4 TB op past. Ga je de NAS alleen maar gebruiken om minder belangrijke zaken als films en muziek te delen, dan kan een NAS zonder deze beveiligingstechniek volstaan.

Communities

Een voordeel van populaire NAS-merken als Synology, QNAP of Netgear is niet alleen de grote hoeveelheid uitbreidingen, belangrijker is wellicht het grote aantal gebruikers. Voor de populaire NAS-fabrikanten zijn er fora waar je allerlei informatie en oplossingen voor problemen kunt vinden.

Nederlands gebruikersforum Synology: www.synology-forum.nl

Engels gebruikersforum Synology: http://forum.synology.com

Engels gebruikersforum QNAP: http://forum.qnap.com

Engels gebruikersforum Netgear: www.readynas.com/forum

Engels gebruikersforum ASUSTOR: http://forum.asustor.com

Engels gebruikersforum Thecus: http://forum.thecus.com

Welke schijven?

NAS'en worden zowel met als zonder opslag verkocht. Kies je voor een lege NAS-behuizing, dan zul je er zelf harde schijven bij moeten kopen. Je kunt in principe iedere SATA-schijf in een NAS stoppen, maar het is verstandig om te controleren of een schijf op de compatibiliteitslijst van de NAS staat. De NAS-fabrikant heeft de harde schijf dan getest op een goede werking in combinatie met de NAS. Zowel Western Digital als Seagate maken je het gelukkig eenvoudig een geschikte schijf te vinden.

Beide fabrikanten hebben een reeks harde schijven die speciaal bedoeld zijn voor gebruik in een NAS en doorgaans op de genoemde compatibiliteitslijsten staan. Western Digital noemt zijn NAS-schijven WD Red, bij Seagate moet je naar NAS HDD kijken. Ook HGST, een dochteronderneming van Western Digital, biedt NAS-schijven onder de naam DeskStar NAS. Een NAS-schijf met 2 TB opslagcapaciteit kost zo'n 90 euro, 3 TB heb je voor 115 euro en een 4TB-schijf is voor zo'n 160 euro te koop, maar die prijzen veranderen snel.

Een speciale NAS-schijf zoals de WD RED is een veilige keuze voor je NAS.

Usb-poorten

Bijna alle NAS-apparaten zijn voorzien van één of meerdere usb-poorten. De goedkopere exemplaren hebben usb2.0-poorten terwijl de duurdere NAS-apparaten zijn voorzien van snellere usb3.0-poorten. Usb-poorten kunnen gebruikt worden voor het aansluiten van usb-opslag zodat je een back-up kunt maken van de gegevens op de NAS. Andersom kan vaak ook: je kunt gegevens van een usb-schijf of usb-stick eenvoudig naar een NAS kopiëren. Daarnaast hebben veel NAS-apparaten een ingebouwde printserver zodat je een usb-printer kunt delen met je netwerk. Als je deze mogelijkheid wilt gebruiken, controleer dan voor aanschaf of jouw usb-printer compatibel is met de printserver op de NAS. In de praktijk werkt namelijk niet iedere usb-printer samen met iedere printserver. De luxere NAS-apparaten bevatten naast de usb-poorten ook een eSATA-aansluiting, zodat een extra schijf nog veel sneller kan zijn.

Moderne NAS-apparaten bevatten usb3.0-poorten waarbij de duurdere varianten ook nog eSATA ondersteunen.

8 Reactie(s) op: Wat kun je precies met een NAS?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 25 september 2014 11:52 Sunnyboy
  Ik gebruik al geruime tijd een THECUS N3200PRO NAS met 3 HDD's @ 1,5TB.
  Aanvankelijk kon ik ook voor streamen op de T.V. de NAS benaderen, maar sinds ik er een aantal extra's heb opgezet, zoals Twonky e.d. werkt dat niet meer. E.e.a. moet ik nog uit proberen te vinden, maar dat terzijde.
  Wat mij meer interesseert is het benaderen van de NAS van buitenaf via internet, dus eigenlijk mijn eigen privé Cloud!
  k heb begrepen dat je dan bepaalde poorten moet openzetten of forwarden of i.d. Nu meen ik ook te hebben begrepen dat je daar nog al voorzichtig mee moet zijn omdat het dan ook voor anderen gemakkelijk wordt mijn NAS=Cloud te benaderen.
  Kan iemand me iets omtrent het hoe en wat uit de doeken doen?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 25 september 2014 12:17 Anoniem
  Ik heb meerdere 2TB schijven via een USB-host aan een externe harde schijf van Netgear Stora hangen, die op zijn beurt is aangesloten op mijn router.
  Dat werkt perfect. Heb aan mijn netwerk 2 mediaspelers hangen en op beide kan ik probleemloos de inhoud van de schijven (voornamelijk speelfilms) bekijken.
  Dat werkt net zo goed als een NAS, maar is vele malen goedkoper.
  Ooit een hele discussie over gehad met een medewerker van de Mediamarkt. Het zou niet kunnen werken. Tja, het werkt wel, anders zou ik er niet enthousiast over zijn.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 25 september 2014 21:28 Anoniem
  @h.selling (die meneer/mevrouw hier onder):
  Die Mediamarkt medewerker is natuurlijk een piethaan, maar dat even terzijde: een NAS heeft denk ik wel iets meer functionaliteit dan enkel het 'serveren' van jouw media voor je streamers? Want denk je van een webserver incl mysql database, downloadclient (ook automatisch via rss), automatische backups, enz enz enz, en dat allemaal te regelen via een eenvoudige web-interface. Maar inderdaad, als media-server het enige is waar je 'm voor gebruikt, dan ben je met je externe schijven inderdaad goedkoper uit…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 februari 2015 17:34 Anoniem
  Vraagje , ik heb een NAS DS 215J Synology kan ik een schijf voor opslag gebruiken en de andere voor muziek door te lussen naar de power booster van Sonos ?

  Groetjes Felici
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 18 februari 2016 09:10 Anoniem
  NETGEAR kan weldegelijk ook CLOUD functionaliteit aanbieden evenals apps voor downloaden, web hosting etc.
  Voor CLOUD zie: https://readycloud.netgear.com/client/en/what-is-readycloud.html

  Voor de apps: http://apps.readynas.com/pages/  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 24 februari 2016 11:33 Anoniem
  Mag ik hier ook wat vragen over een NAS Systeem ? Wil er nl. een aanschaffen maar ben op dit gebied een leek .

  Gr. Theo
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 maart 2016 16:02 Anoniem
  de vraag wordt op geen enkele manier beantwoord. Wát IS een NAS??!! En waarom moet ik zo;n ding hebben?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 mei 2016 21:49 Anoniem
  heb ik een nas nodig om bewakingscamera beelden in cloud op te slaan? zo nee, watviscdan de beste keuze / methode?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.