Wat kun je precies met een nas?

Door: redactie-computertotaal | 02 december 2021 15:04

Synology
How To

De cloud is niet voor iedereen een succes gebleken. In diverse gevallen kan een nas fijner zijn voor de opslag van bestanden. Wat kun je eigenlijk allemaal met een nas? Wij leggen het voor je uit.

Een nas is eigenlijk een simpele pc die veelal draait op een variant van Linux. De primaire functie van een nas is het delen van bestanden. Omdat een nas tegenwoordig meer een mini-server is, is er nog veel meer mogelijk. Een nas is behalve voor jezelf ook te gebruiken met bijvoorbeeld je hele gezin. Je kunt voor iedere gebruiker een eigen gebruikersaccount aanmaken en ervoor zorgen dat gebruikers niet bij elkaars bestanden kunnen, en je kunt ook mappen aanmaken waar juist alle gezinsleden bij kunnen. Er zijn nas-apparaten in verschillende prijsklassen die zich onderscheiden op prestaties en functionaliteit.

Processor en RAM

Net als een computer bevat een nas een processor en RAM-geheugen. Gebruik je een nas voornamelijk voor het opslaan van bestanden en/of het streamen naar een beperkt aantal apparaten, dan zal een nas met een singlecore-processor en 512 MB RAM voldoen. Zelfs met 256 MB RAM kun je waarschijnlijk nog uit de voeten. Wil je echter streamen naar meerdere gebruikers tegelijkertijd, of de nas inzetten voor meerdere taken tegelijk zoals streamen, downloaden en foto's bekijken, dan is een exemplaar met een dualcore-processor en 1 GB RAM meer geschikt.

Nas
NAS'en zijn er met een verschillend aantal schijfposities, hier vier en twee.

Aantal schijfposities

Nas-apparaten zijn er in uitvoeringen voor een verschillend aantal schrijven. Zo zijn er varianten voor één, twee, vier of vijf schijven. Uiteraard geldt min of meer dat hoe meer schijfposities de Nas biedt, hoe duurder het apparaat is en hoe meer je erop kunt opslaan. Daarnaast biedt een Nas met twee of meer schijven de mogelijkheid om de data te beschermen tegen het falen van een schijf middels RAID.

Voor thuisgebruik is een nas met twee schijfposities een goed compromis tussen prijs en mogelijkheden, al worden nas-systemen met vier schijfposities ook steeds populairder. Tegenwoordig zijn er nas'en te koop met een opslagcapaciteit van 4 TB. Je zou op een dualbay-NAS (twee schijven) dus 8 TB kwijt kunnen. Veel gebruikers kiezen voor de bescherming van RAID1, waardoor er 4 TB op past. Ga je de nas alleen maar gebruiken om minder belangrijke zaken als films en muziek te delen, dan kan een nas zonder deze beveiligingstechniek volstaan.

In dit artikel hebben we wat 2- en 4bay-nas'en getest. Sla dit artikel niet over als je een nas overweegt, want de aanschaf ervan kan door het enorme aanbod erg complex zijn. Hoewel een model voor vier schijven vrijwel altijd duurder is dan een NAS voor twee schijven, is de prijs per TB opslagcapaciteit die overblijft na RAID 1 (twee schijven) of RAID 5 (vier schijven) bij een model met vier schijven veel gunstiger. Ook kun je besluiten om niet direct alle vier schijfposities te vullen, zeker in combinatie met een slimme RAID-variant zoals Synology SHR. Zet je wensen dus vooral op een rijtje als je een nas wil kopen.  

Een voordeel van populaire nas-merken als Synology en QNAP is niet alleen de grote hoeveelheid uitbreidingen, belangrijker is wellicht het grote aantal gebruikers. Voor de populaire nas-fabrikanten zijn er fora waar je allerlei informatie en oplossingen voor problemen kunt vinden.

Nederlands gebruikersforum Synology: www.synology-forum.nl

Engels gebruikersforum QNAP: http://forum.qnap.com

Engels gebruikersforum ASUSTOR: http://forum.asustor.com

Welke schijven?

Nas'en worden zowel met als zonder opslag verkocht. Kies je voor een lege nas-behuizing, dan zul je er zelf harde schijven bij moeten kopen. Je kunt in principe iedere SATA-schijf in een nas stoppen, maar het is verstandig om te controleren of een schijf op de compatibiliteitslijst van de nas staat. De nas-fabrikant heeft de harde schijf dan getest op een goede werking in combinatie met de nas. Zowel Western Digital als Seagate maken je het gelukkig eenvoudig een geschikte schijf te vinden.

Beide fabrikanten hebben een reeks harde schijven die speciaal bedoeld zijn voor gebruik in een nas en doorgaans op de genoemde compatibiliteitslijsten staan. Western Digital noemt zijn nas-schijven WD Red, bij Seagate moet je naar NAS HDD kijken. Ook HGST, een dochteronderneming van Western Digital, biedt nas-schijven onder de naam DeskStar NAS.

WD Nas
Een speciale nas-schijf zoals de WD RED is een veilige keuze voor je nas.

Usb-poorten

Bijna alle nas-apparaten zijn voorzien van één of meerdere usb-poorten. De goedkopere exemplaren hebben usb2.0-poorten terwijl de duurdere nas-apparaten zijn voorzien van snellere usb3.0-poorten. Usb-poorten kunnen gebruikt worden voor het aansluiten van usb-opslag zodat je een back-up kunt maken van de gegevens op de nas. Andersom kan vaak ook: je kunt gegevens van een usb-schijf of usb-stick eenvoudig naar een nas kopiëren. Daarnaast hebben veel nas-apparaten een ingebouwde printserver zodat je een usb-printer kunt delen met je netwerk. Als je deze mogelijkheid wilt gebruiken, controleer dan voor aanschaf of jouw usb-printer compatibel is met de printserver op de nas. In de praktijk werkt namelijk niet iedere usb-printer samen met iedere printserver. De luxere nas-apparaten bevatten naast de usb-poorten ook een eSATA-aansluiting, zodat een extra schijf nog veel sneller kan zijn.

USB 3.0 Nas
Moderne nas-apparaten bevatten usb3.0-poorten waarbij de duurdere varianten ook nog eSATA ondersteunen.

Webinterface

Hoewel de meeste nas-apparaten draaien op een variant van Linux, zul je hier in de praktijk weinig mee te maken hebben. Een NAS beheer je net als een router via een webinterface. Je bereikt de interface via een IP-adres en de meeste fabrikanten leveren tooltjes mee die dit IP-adres automatisch voor je opsporen. Het is verstandig om je nas een vast IP-adres te geven, zodat je hem altijd eenvoudig kunt bereiken. De webinterfaces van nas-fabrikanten gaan steeds meer op complete besturingssystemen lijken. Je kunt via de webinterface de nas instellen, bestanden beheren en uitbreidingen installeren. Ook bevatten nas'en applicaties om films, muziek en foto's in de browser te bekijken.

webinterface
De webinterfaces van nas-apparaten lijken steeds vaker complete besturingssystemen.

Veel mogelijkheden

Iedere nas is geschikt voor het delen van bestanden en een DLNA-mediaserver is ook vrijwel altijd aanwezig, zodat je media gemakkelijk in je netwerk afspeelt. Wil je echter meer, dan kun je het beste kiezen voor een nas die je zelf kunt uitbreiden met nieuwe mogelijkheden. De voorlopers op dit gebied zijn Synology en QNAP, maar ook andere merken als Netgear, Thecus en ASUSTOR bieden ruime uitbreidingsmogelijkheden. Wij gaan kort in op de belangrijkste mogelijkheden van nas-apparaten.

Mediaserver

Een nas is een ideaal apparaat om een film- en muziekcollectie op te slaan. Vrijwel iedere nas bevat daarom een ingebouwde DLNA-mediaserver zodat je mediabestanden kunt streamen naar je mediaspeler of smart-tv. Ook spelcomputers, tablets en smartphones kunnen overweg met DLNA. Op meer geavanceerde nas-apparaten kun je aanvullende mediaservers zoals Plex installeren. Met een Plex Media Server kun je je favoriete films en series streamen op ieder scherm in huis. Het kost even wat tijd en moeite om je eigen server op te zetten, dus het loont om je in te lezen. In dit artikel gaan we aan de slag met Plex.

DLNA server
Vrijwel iedere nas bevat een DLNA-mediaserver.

Downloaden

Vrijwel iedere nas kan zelf bestanden downloaden, wat erg handig is. BitTorrent wordt meestal ondersteund en meer geavanceerde nas'en ondersteunen ook het downloaden uit nieuwsgroepen. Op nas-apparaten die je kunt uitbreiden met packages voor extra functionaliteit (zoals de modellen van Synology en QNAP), kun je ook extra downloadprogramma's als SABnzbd, Sick Beard of Couchpotato installeren.

SABnzbd
Op sommige nas-apparaten kun je eenvoudig eigen downloadprogramma's als SABnzbd installeren.

Foto's delen

Als je foto's op een nas zet, kun je iedereen toegang geven tot deze foto's via een gedeelde netwerkmap of DLNA. Sommige nas-apparaten bieden daarnaast een ingebouwde fotowebsite waarin foto's op een overzichtelijke manier gepresenteerd worden. Dat is niet alleen handig voor jezelf, het is ook ideaal om foto's aan andere mensen te laten zien.

Photo
Sommige nas-apparaten zoals die van Synology bevatten een ingebouwde fotowebsite.

Uitbreidingen

De meer geavanceerde nas'en van bijvoorbeeld Synology, QNAP, Netgear en ASUSTORE kun je zelf uitbreiden met extra mogelijkheden en toepassingen. Deze packages worden niet alleen door de nas-fabrikant zelf ontwikkeld, maar juist ook door de gebruikers zelf. De packages zijn te vinden op de websites va de betreffende merken.

Packages
Meer geavanceerde nas-apparaten zijn uit te breiden met packages.

Websites hosten

Op sommige nas-apparaten is het mogelijk om een website te hosten en kun je contentmanagementsystemen als WordPress, Drupal en Joomla! installeren. Je kunt een (test)website binnen je eigen netwerk aanbieden. Het is met een moderne nas ook relatief eenvoudig om het apparaat en dus de website via internet toegankelijk te maken.

Websites hosten
Synology heeft Web Station, waarmee je zelf een website kunt creëren.

Persoonlijke Cloud

Clouddiensten zijn erg populair doordat ze middels apps al je documenten en bestanden eenvoudig beschikbaar maken op al je apparatuur. Ook nas-fabrikanten springen in deze markt en bieden mogelijkheden en mobiele apps aan waarmee je een nas kunt gebruiken als een persoonlijks cloud. Wil je een eigen cloud, dan kun je onder andere terecht bij de nas-fabrikanten LaCie, Synology, QNAP en WD. 

In dit artikel leggen we uit hoe je je Synology-NAS kunt koppelen aan clouddiensten naar keuze, met behulp van Cloud Sync. Heb je geen nas van Synology maar wel van QNAP? Installeer hierop dan HBS 3 Hybrid Backup Sync. Deze app laat zich eenvoudig vanuit de App Center installeren.

Persoonlijke cloud
Sommige nas-apparaten zijn inzetbaar als een persoonlijke cloud.

13 Reactie(s) op: Wat kun je precies met een nas?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 25 september 2014 11:52 Sunnyboy
  Ik gebruik al geruime tijd een THECUS N3200PRO NAS met 3 HDD's @ 1,5TB.
  Aanvankelijk kon ik ook voor streamen op de T.V. de NAS benaderen, maar sinds ik er een aantal extra's heb opgezet, zoals Twonky e.d. werkt dat niet meer. E.e.a. moet ik nog uit proberen te vinden, maar dat terzijde.
  Wat mij meer interesseert is het benaderen van de NAS van buitenaf via internet, dus eigenlijk mijn eigen privé Cloud!
  k heb begrepen dat je dan bepaalde poorten moet openzetten of forwarden of i.d. Nu meen ik ook te hebben begrepen dat je daar nog al voorzichtig mee moet zijn omdat het dan ook voor anderen gemakkelijk wordt mijn NAS=Cloud te benaderen.
  Kan iemand me iets omtrent het hoe en wat uit de doeken doen?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 maart 2020 13:59 QBiG1970
  @Sunnyboy Je kunt inderdaad een soort van "Eigen Cloud" opzetten… inderdaad met port-forwarding. In de handleiding van je router en van je nas moet je kunnen nalezen hoe dit moet. Het is vrij veilig, want het is benaderbaar middels gebruikersnaam en wachtwoord (naar gelang NAS en router), op verschillende fora van je NAS en Router kun je wellicht ook info vinden. Succes!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 25 september 2014 12:17 Anoniem
  Ik heb meerdere 2TB schijven via een USB-host aan een externe harde schijf van Netgear Stora hangen, die op zijn beurt is aangesloten op mijn router.
  Dat werkt perfect. Heb aan mijn netwerk 2 mediaspelers hangen en op beide kan ik probleemloos de inhoud van de schijven (voornamelijk speelfilms) bekijken.
  Dat werkt net zo goed als een NAS, maar is vele malen goedkoper.
  Ooit een hele discussie over gehad met een medewerker van de Mediamarkt. Het zou niet kunnen werken. Tja, het werkt wel, anders zou ik er niet enthousiast over zijn.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 25 september 2014 21:28 Anoniem
  @h.selling (die meneer/mevrouw hier onder):
  Die Mediamarkt medewerker is natuurlijk een piethaan, maar dat even terzijde: een NAS heeft denk ik wel iets meer functionaliteit dan enkel het 'serveren' van jouw media voor je streamers? Want denk je van een webserver incl mysql database, downloadclient (ook automatisch via rss), automatische backups, enz enz enz, en dat allemaal te regelen via een eenvoudige web-interface. Maar inderdaad, als media-server het enige is waar je 'm voor gebruikt, dan ben je met je externe schijven inderdaad goedkoper uit…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 februari 2015 17:34 Anoniem
  Vraagje , ik heb een NAS DS 215J Synology kan ik een schijf voor opslag gebruiken en de andere voor muziek door te lussen naar de power booster van Sonos ?

  Groetjes Felici
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 18 februari 2016 09:10 Anoniem
  NETGEAR kan weldegelijk ook CLOUD functionaliteit aanbieden evenals apps voor downloaden, web hosting etc.
  Voor CLOUD zie: https://readycloud.netgear.com/client/en/what-is-readycloud.html

  Voor de apps: http://apps.readynas.com/pages/  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 24 februari 2016 11:33 Anoniem
  Mag ik hier ook wat vragen over een NAS Systeem ? Wil er nl. een aanschaffen maar ben op dit gebied een leek .

  Gr. Theo
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 maart 2016 16:02 Anoniem
  de vraag wordt op geen enkele manier beantwoord. Wát IS een NAS??!! En waarom moet ik zo;n ding hebben?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 mei 2016 21:49 Anoniem
  heb ik een nas nodig om bewakingscamera beelden in cloud op te slaan? zo nee, watviscdan de beste keuze / methode?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 maart 2020 15:51 rveijkwwnl
  ze vergeten erbij te zetten - WAT KAN JE NIET MET EEN NAS.
  zie hiervoor www.freenas.nl - en LEER wat je daar allemaal kunt doen ermeee en dat spotgoedkoper dan al deze zeer dure oplossingen.

  Je moet er natuurlijk wel wat voor doen, het heeft ook een zekere leercurve, maar als je het eenmaal onder de knie hebt, dan prijs jij je gelukkig dat je niet een DURE nas hebt gekocht terwijl je met een verouderde PC, een 486 32-bit is geen probleem, SCSI-II met 8 HD's bijvoorbeeld, of een modern systeem met SAS units of een PCI-E kaart met 5* M.2 aan boord voor een perfecte NAS functie, en naar de hoeveelheid 32 bits PCI-E poorten die je aan boord hebt kunnen dat meerderen van die 5 polige M.2 eenheden zijn, heb je totaal geen HDD of SSD meer nodig hiervoor (als ik de link ernaartoe heb gevonden zal ik die hier plaatsen - van ALI)

  En dat biedt een NAS gewoonweg niet, ook de hedentendage moderne NAS in 2020 biedt dat (nog) niet.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 april 2021 10:07 Vonne
  @rveijkwwnl
  Klinkt beslist heel interessant. Freenas.nl is echter nog een lege site.
  Wel heb ik freenas.org gevonden.
  Ik ga me er eens in verdiepen, bedankt :-)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 juli 2021 09:59 djasp
  Een leuk artikel voor de beginnende NASser.
  Let alleen wel op dat een aantal harddisks die aangeven dat ze NAS compatible zijn (bijvoorbeeld specifieke WD-RED disks) vanwege de toegepaste techniek (SMR) NIET NAS -RAID compatible zijn. Ikzelf had 4 van deze (SMR) schijven in mijn NAS, maar die zijn heel netjes door WD omgeruild voor de compatible (CMR) exemplaren.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 15 januari 2022 13:10 JennyD63
  Hallo, ik ben op zoek naar de mogelijkheid om het archief van een vereniging digitaal op te slaan. Maar dusdanig dat alle bestuursleden bestanden kunnen uploaden en bekijken vanaf hun eigen pc. Is een NAS hiervoor een optie?
  Jenny.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.