Wat kun je precies met een NAS?

Door: Redactie Computer!Totaal Redactie | 17 februari 2016 15:02

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

Een NAS (Network Attached Storage) is eigenlijk een harde schijf die is voorzien van een netwerkaansluiting. Hierdoor zijn bestanden die op een NAS staan beschikbaar voor alle gebruikers in je thuisnetwerk. Wat is er nog meer mogelijk met een NAS en waarop je moet letten als je deze wil aanschaffen?

Een NAS is eigenlijk een simpele pc die veelal draait op een variant van Linux. De primaire functie van een NAS is het delen van bestanden. Omdat een NAS tegenwoordig meer een mini-server is, is er nog veel meer mogelijk. Een NAS is behalve voor jezelf ook te gebruiken met bijvoorbeeld je hele gezin. Je kunt voor iedere gebruiker een eigen gebruikersaccount aanmaken en ervoor zorgen dat gebruikers niet bij elkaars bestanden kunnen, en je kunt ook mappen aanmaken waar juist alle gezinsleden bij kunnen. Er zijn NAS-apparaten in verschillende prijsklassen die zich onderscheiden op prestaties en functionaliteit. Lees ook: De 8 beste NAS-systemen die je nu kunt kopen.

Processor en RAM

Net als een computer bevat een NAS een processor en RAM-geheugen. Gebruik je een NAS voornamelijk voor het opslaan van bestanden en/of het streamen naar een beperkt aantal apparaten, dan zal een NAS met een singlecore-processor en 512 MB RAM voldoen. Zelfs met 256 MB RAM kun je waarschijnlijk nog uit de voeten. Wil je echter streamen naar meerdere gebruikers tegelijkertijd, of de NAS inzetten voor meerdere taken tegelijk zoals streamen, downloaden en foto's bekijken, dan is een exemplaar met een dualcore-processor en 1 GB RAM meer geschikt.

NAS'en zijn er met een verschillend aantal schijfposities, hier vier en twee.

Aantal schijfposities

NAS-apparaten zijn er in uitvoeringen voor een verschillend aantal schrijven. Zo zijn er varianten voor één, twee, vier of vijf schijven. Uiteraard geldt min of meer dat hoe meer schijfposities de NAS biedt, hoe duurder het apparaat is en hoe meer je erop kunt opslaan. Daarnaast biedt een NAS met twee of meer schijven de mogelijkheid om de data te beschermen tegen het falen van een schijf middels RAID.

Voor thuisgebruik is een NAS met twee schijfposities een goed compromis tussen prijs en mogelijkheden, al worden NAS-systemen met vier schijfposities ook steeds populairder. Tegenwoordig zijn er NAS'en te koop met een opslagcapaciteit van 4 TB. Je zou op een dualbay-NAS (twee schijven) dus 8 TB kwijt kunnen. Veel gebruikers kiezen voor de bescherming van RAID1, waardoor er 4 TB op past. Ga je de NAS alleen maar gebruiken om minder belangrijke zaken als films en muziek te delen, dan kan een NAS zonder deze beveiligingstechniek volstaan.

Communities

Een voordeel van populaire NAS-merken als Synology, QNAP of Netgear is niet alleen de grote hoeveelheid uitbreidingen, belangrijker is wellicht het grote aantal gebruikers. Voor de populaire NAS-fabrikanten zijn er fora waar je allerlei informatie en oplossingen voor problemen kunt vinden.

Nederlands gebruikersforum Synology: www.synology-forum.nl

Engels gebruikersforum Synology: http://forum.synology.com

Engels gebruikersforum QNAP: http://forum.qnap.com

Engels gebruikersforum Netgear: www.readynas.com/forum

Engels gebruikersforum ASUSTOR: http://forum.asustor.com

Engels gebruikersforum Thecus: http://forum.thecus.com

Welke schijven?

NAS'en worden zowel met als zonder opslag verkocht. Kies je voor een lege NAS-behuizing, dan zul je er zelf harde schijven bij moeten kopen. Je kunt in principe iedere SATA-schijf in een NAS stoppen, maar het is verstandig om te controleren of een schijf op de compatibiliteitslijst van de NAS staat. De NAS-fabrikant heeft de harde schijf dan getest op een goede werking in combinatie met de NAS. Zowel Western Digital als Seagate maken je het gelukkig eenvoudig een geschikte schijf te vinden.

Beide fabrikanten hebben een reeks harde schijven die speciaal bedoeld zijn voor gebruik in een NAS en doorgaans op de genoemde compatibiliteitslijsten staan. Western Digital noemt zijn NAS-schijven WD Red, bij Seagate moet je naar NAS HDD kijken. Ook HGST, een dochteronderneming van Western Digital, biedt NAS-schijven onder de naam DeskStar NAS. Een NAS-schijf met 2 TB opslagcapaciteit kost zo'n 90 euro, 3 TB heb je voor 115 euro en een 4TB-schijf is voor zo'n 160 euro te koop, maar die prijzen veranderen snel.

Een speciale NAS-schijf zoals de WD RED is een veilige keuze voor je NAS.

Usb-poorten

Bijna alle NAS-apparaten zijn voorzien van één of meerdere usb-poorten. De goedkopere exemplaren hebben usb2.0-poorten terwijl de duurdere NAS-apparaten zijn voorzien van snellere usb3.0-poorten. Usb-poorten kunnen gebruikt worden voor het aansluiten van usb-opslag zodat je een back-up kunt maken van de gegevens op de NAS. Andersom kan vaak ook: je kunt gegevens van een usb-schijf of usb-stick eenvoudig naar een NAS kopiëren. Daarnaast hebben veel NAS-apparaten een ingebouwde printserver zodat je een usb-printer kunt delen met je netwerk. Als je deze mogelijkheid wilt gebruiken, controleer dan voor aanschaf of jouw usb-printer compatibel is met de printserver op de NAS. In de praktijk werkt namelijk niet iedere usb-printer samen met iedere printserver. De luxere NAS-apparaten bevatten naast de usb-poorten ook een eSATA-aansluiting, zodat een extra schijf nog veel sneller kan zijn.

Moderne NAS-apparaten bevatten usb3.0-poorten waarbij de duurdere varianten ook nog eSATA ondersteunen.