Wat kun je verwachten van de CES 2021?

Door: Joris Peterse | 08 januari 2021 09:01

ces2018
Blog

Ieder jaar vindt in januari de Consumer Electronics Show (CES) plaats, een beurs waar fabrikanten hun nieuwe producten en innovaties aankondigen voor het komende jaar. Editie 2021 is anders, vanwege COVID-19 is de beurs dit jaar volledig digitaal. Wat kunnen we verwachten van CES 2021?

Normaalgesproken vindt de jaarlijkse CES-beurs in Las Vegas plaats, maar vanwege de pandemie heeft de organisatie besloten de presentaties virtueel te laten plaatsvinden. CES 2021 bestaat uit een programma van online presentaties die op 11 januari tot en met 14 januari gepland zijn. Bedrijven als Sony, Philips, LG en Samsung staan in het programmaboekje waarin in totaal zo’n 1.000 virtuele exposanten te vinden zijn.

Techgiganten Microsoft en Apple laten de beurs aan hun neus voorbij gaan en creëren hun eigen persmomenten om nieuwe apparatuur en ontwikkelingen in de spotlight te zetten. Ook Google en Amazon doen weinig tijdens de CES, maar gebruiken de beurs vooral om hun spraakassistenten de nodige extra aandacht te schenken.

Beursfoto van de CES 2020 in Las Vegas
Voorgaande jaren was de CES een levendige beurs.

Veranderende communicatie

Dat de CES 2021 volledig digitaal plaatsvindt, mag geen verrassing genoemd worden. Andere beurzen en perspresentaties zijn de CES al voor geweest. Zo had Apple de presentatie van onder andere de iPhone 12-serie van tevoren opgenomen, terwijl bijvoorbeeld Huawei afgelopen voorjaar een livestream van een presentatie toonde voor de introductie van nieuwe smartphones. Onze manier van communiceren is afgelopen jaar veranderd en we zijn logischerwijs veel meer gebruik gaan maken van livestreams en videogesprekken. Techsite The Verge noemde zelfs de webcam de gadget van het jaar 2020. Wie had dat aan het begin van 2020 gedacht?

In het verlengde daarvan kun je ook veel nieuwe aankondigingen verwachten. Van apparatuur die gebruikt kan worden om videogesprekken en streams mee te volgen, tot opname-apparatuur en integratie van diensten als Zoom, Microsoft Teams, Facebook Messenger en Google Duo en Meet.

Samsung Galaxy S21: Galaxy Unpacked

Waarschijnlijk gaat de meeste aandacht uit naar Samsung. Het Zuid-Koreaanse bedrijf heeft voor 14 januari een perspresentatie genaamd Galaxy Unpacked gepland voor de Samsung Galaxy S21. Deze smartphoneserie bestaat naar verwachting uit drie smartphones: de Galaxy S21, Galaxy S21+ en Galaxy S21 Ultra. Al aardig wat details over de smartphone zijn bekend, waaronder het ontwerp. Opvallend is ook dat volgens geruchten Samsung er weer vlot bij is om Apple te kopiëren door geen stekker mee te leveren.

Naar verwachting kondigt Samsung tijdens Galaxy Unpacked ook de Galaxy Buds Pro aan. Deze draadloze bluetooth in-ears lijken op de reguliere Galaxy Buds, maar zijn dan uitgerust met ruisonderdrukking en (in tegenstelling tot de Galaxy Buds+) met rubber tipjes, die het oor afsluiten om de ruisonderdrukking beter te laten werken.

Samsung Galaxy S21
Er is al veel onofficieel naar buiten gekomen over de Samsung Galaxy S21.

Samsung zal deze nieuwe producten tijdens het eigen Unpacked-event presenteren, maar leunt meer op de CES voor de aankondiging van hun nieuwe televisies. Eerder deze week presenteerde Samsung al zijn nieuwe tv-ontwikkelingen. De afgelopen jaren had Samsung met z’n QLED-tv’s moeite om qua beeldkwaliteit mee te komen met OLED-televisies. Natuurlijk dankt Samsung deze technologie nog niet af, maar Samsung kondigt televisies aankondigt met een nieuwe schermtechnologie: microled. Hopelijk weet Samsung een inhaalslagje te maken op dit gebied. Toch is het een afstandsbediening die de meeste aandacht trok. Door deze uit te rusten met een zonnecel (die ook oplaadt bij kunstlicht), zijn er geen verwisselbare batterijen meer nodig.

Samsung Solarcell Remote
De Samsung SolarCell Remote zorgt ervoor dat je geen verwisselbare batterijen meer nodig hebt voor je afstandsbediening.

Gezondheidsgadgets

Voorgaande jaren lieten de thema’s zich voorspellen voor de CES. 5G, domotica, spraakassistenten… Het was een beetje saai. Ook deze thema’s zullen de komende dagen oververtegenwoordigd zijn in de berichtgeving. Gezondheid zal echter het nieuwe oververtegenwoordigde thema van de CES 2021. Vooral Philips, dat al jaren inzet op medische apparatuur, zal zijn kans schoon zien om zijn gezondheidsmonitoringproducten aan te prijzen. Maar ook andere fabrikanten zullen producten aankondigen, om bijvoorbeeld lichaamstemperatuur bij te kunnen houden, hartslagmonitoring of gewoonweg gezonder te leven door je te coachen beter te eten, drinken en bewegen.

Sony

Ieder jaar is Sony ook van de partij om veel producten aan te kondigen, zoals camera’s, televisies en smartphones. Toch zal naar verwachting de meeste aandacht uitgaan naar de PlayStation 5, die eind vorig jaar verscheen. Nieuwe games? Nieuwe accessoires? Of gaat Sony aankondigen de productie eindelijk gelijktrekken met de vraag naar de nieuwe console? Intussen zijn er ook geruchten dat Sony met een opvolger komt van zijn bluetooth-oortjes met ruisonderdrukking, de WF-1000XM3 zijn immers al twee jaar terug uitgebracht. Hopelijk weten de marketeers van Sony ook met een pakkendere naam te komen dan de WF-1000XM4.

Sony WF-1000XM3
Komt er een opvolger van Sony's succesvolle in-ears?

LG

Ieder jaar pakt LG enorm uit tijdens de CES om nieuwe schermtechnologieën voor televisies te presenteren. Het meest memorabel is de televisie die uitrolt wanneer je hem inschakelt, en zichzelf weer oprolt in z’n kastje na het kijken. Maar ook qua beeldkwaliteit met oledpanelen weet LG ieder jaar weer te verbazen. Dat LG met zijn schermtechniek gaat opscheppen, dat valt zeker te verwachten. Maar misschien weet het bedrijf op een andere manier de show te stelen? De fabrikant bracht in 2020 draadloze oortjes op de markt die in staat zijn zichzelf te desinfecteren wanneer je ze in het oplaaddoosje plaatst. Wellicht kunnen we innovaties uit die hoek verwachten?

Foto van LG's gigantische, golvende OLED-televisiemuur op CES 2020.
Normaliter pakt LG op beurzen flink uit om op te scheppen over hun nieuwe schermtechnieken.

Overige fabrikanten

Zo’n 1.000 fabrikanten staan klaar om hun nieuwe innovaties aan te prijzen. Naast de eerder genoemde bedrijven hebben bijvoorbeeld ook Harman-Kardon (JBL), TP-Vision, Acers, Intel, Panasonic, Canon, HiSense allemaal wat op het programma staan.

0 Reactie(s) op: Wat kun je verwachten van de CES 2021?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.