Wat weet Microsoft over u?

Door: Ignace de Groot | 18 november 2011 11:47

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

In deze 'privacy-reeks' zijn eerder al Google en Facebook de revue gepasseerd en die kwamen er niet al te best vanaf. In dit artikel komt u te weten of Microsoft uw privacy méér weet te respecteren. U vindt hier het antwoord op vragen als 'Wat weet Microsoft over mij?' en 'Hoe zorg ik ervoor dat Microsoft (nog) minder weet?'.

Zelfs wie nog nooit een pc voor zich heeft gehad, kent Micro­soft. Of althans, heeft er al meermaals van gehoord, niet zelden in één adem overigens met begrippen als 'mededingingsrecht' en 'antitrust'. De beelden van een Neelie Kroes op haar heilige kruistochten tegen de graaizieke grootmacht, zijn bij velen op het netvlies gebrand.

Opvallend is wel dat we veel minder vaak over Microsoft horen als het over privacy gaat, of beter gezegd: over de schending van privacy. Niet dat we ons al te veel laten leiden door het dictaat van een Google-hitlijst, we kunnen toch moeilijk om enkele vaststellingen heen. Wanneer u bijvoorbeeld googelt naar 'microsoft en privacy' krijgt u bijna drie keer minder hits dan wanneer u naar 'google en privacy' zoekt. Wellicht relevanter nog is dat deze laatste combinatie veel meer links naar 'negatieve' context oplevert dan het duo microsoft en privacy: vergelijkt u maar even de eerste tien hits. Het lijkt er dus op dat Microsoft wat betreft privacy zijn zaken beter voor elkaar heeft. Of dat inderdaad zo is, leest u in dit artikel.

Neelie Kroes heeft als eurocommissaris al regelmatig gestreden tegen Microsoft.

Google en privacy: merkbaar meer hits met negatieve toon dan Microsoft en privacy.

Deel 1: Achtergrondinformatie

1. Privacybeleid

Aan een artikel rond 'Microsoft en privacy' hangt natuurlijk de nodige research, met als logisch vertrekpunt het officiële privacybeleid van Microsoft. Dat blijkt ook hier flink wat leesvoer op te leveren. Voor wie zich geroepen voelt: op de website van Microsoft vindt u de Nederlandstalige versie, overigens met heel wat links naar 'aanvullende privacyinformatie' over diverse services van Microsoft, zoals Messenger, Office Live en Windows Live (ID). Keurig - maar tevens wettelijk verplicht - is nog dat u tijdens uw registratie bij een Microsoft-service een link naar de bijhorende privacyverklaring krijgt aangeboden. Zoals het hoort, verneemt u bovenaan zo'n privacyverklaring altijd wanneer die het laatst is bijgewerkt. Meteen een heikel punt: zoals bij veel andere bedrijven gebeurt, kan ook Microsoft zonder meer een privacyverklaring aanpassen - dat staat trouwens in de verklaring zelf te lezen. Slechts bij ingrijpende wijzigingen overweegt Microsoft dat vooraf mee te delen of uitzonderlijk de individuele gebruiker daarover te berichten. Begrijpelijk dus dat Microsoft gebruikers adviseert de verklaringen "met enige regelmaat door te nemen, zodat u weet hoe Microsoft uw gegevens beschermt" - slim gekozen wel, dat laatste woord: beschermt.

Onder aan de privacyverklaring krijgt u een link naar een online (Engelstalig) webformulier, waarmee u Microsoft kunt contacteren in verband met 'algemene Microsoft privacy-kwesties'. Op dit formulier dient u dan het product of de service aan te duiden waarover u privacy-gerelateerde vragen of feedback hebt. In deze lijst zoekt u echter vergeefs naar Windows-producten en ook in de algemene privacyverklaring wordt over Windows zelf met geen woord gerept. Enigszins merkwaardig, zeker in het licht van de evolutie die het besturings­systeem van Microsoft doormaakt(e) (zie deel twee van dit artikel).

In het privacy-forumlier geen spoor van het besturingssysteem Windows.

2. Trouwe onderdaan

Wij hebben zelf zo goed als alle privacyverklaringen van Microsoft doorgenomen en hebben weinig onrustwekkende of zelfs bedenkelijke elementen aangetroffen. Althans wanneer we even meegaan in Microsofts eigen interpretatie van 'privacy', met name als een 'bescherming van klantgegevens tegen ongewenste toegang of misbruik door commerciële instanties'. Privacy-expert Christopher Soghoian merkt echter terecht op zo'n definitie zeer beperkt is. Ook van overheidsinstanties kan namelijk een privacydreiging uitgaan en op dit vlak blijkt Microsoft vaak erg coulant. Niet helemaal onbegrijpelijk als u beseft dat precies de overheid een wel erg grote klant van Microsoft is. Soghoian slijpt de messen nog verder: "Microsoft heeft de belangen van de regering boven de privacy van zijn reguliere klanten geplaatst". Hoe dan ook, Microsoft heeft al vaker bewezen dat het regeringen graag ter wille is.

3. Makkelijk voor overheden

Niet toevallig voegt Microsoft bijvoorbeeld vrijwillig en als een van de weinige mailservices het IP-adres van de gebruiker aan elke uitgaande mail van (Live) Hotmail toe, wat het opsporingsinstanties alvast makkelijker maakt de juiste provider aan te spreken. In Outlook 2010 bijvoorbeeld vindt u dit adres door het bericht te openen en op het tabblad Bericht het pijltje bij Codes aan te klikken. In het vak Internetheaders merkt u dan onderaan X-Originating-IP op.

Het is tevens opvallend dat Microsofts BitLocker, een geavanceerde technologie voor schijfencryptie, alleen in de dure Windows-varianten te vinden is. Doorsnee gebruikers moeten zich dus extra moeite getroosten en terugvallen op externe tools als TrueCrypt of DiskCryptor, willen ze hun partities vergrendelen.

Maar er is meer. Zo wist waakhond Cryptome eind 2009 de hand te leggen op COFEE (Computer Online Forensic Evidence Extractor), een forensisch tooltje van Microsoft, uitsluitend bedoeld om politionele instanties te helpen bij het vastleggen van informatie die bij het uitzetten van de pc normaliter verdwijnt (zoals open netwerkverbindingen, processen en services, open bestanden enzovoort). Begin 2010 plaatste Cryptome Microsofts "Global Criminal Compliance Handbook" voor Microsoft Online Services op zijn site. Dit document is weinig minder dan een handleiding voor opsporingsinstanties over hoe ze allerlei data van online services kunnen vinden en interpreteren. Dat het document de ondertitel "U.S. Domestic Version" draagt, roept nog meer vragen op: zijn er ook internationale varianten?

En wat te denken over de zeer recente samenwerking tussen Microsoft (Bing) en Baidu, de - sterk gecensureerde - zoekmachine van de Chinese overheid: Bing mag de Engelstalige zoekresultaten voor Baidu leveren. Saillant detail: Google wordt al geruime tijd door China geblokkeerd, precies omdat die zich niet kon vinden in China's censuurbeleid. De lokroep van een half miljard internetgebruikers blijkt sterk voor Microsoft.

Live Hotmail stuurt altijd ook het IP-adres van de verzender mee.

Microsoft neemt opsporingsdiensten bij het handje met een handboek.

Bing werkt samen met de Chinese overheid: een half miljard redenen!

0 Reactie(s) op: Wat weet Microsoft over u?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.