© PXimport

Wat is een NM-geheugenkaart?

Geplaatst: 5 februari 2019 - 15:47

Aangepast: 14 december 2022 - 11:25

Rens Blom

Kan je het opslaggeheugen van een smartphone uitbreiden dan gaat dit altijd via een micro-sd-kaartje. Huawei bracht daar met de Mate 20-serie verandering in en kiest voor de nieuwe NM-kaart, niet ontoevallig ontwikkeld door Huawei zelf. Op welke manieren verschillen micro sd en NM van elkaar?

Dit moet je weten over micro-sd

Het micro-sd-kaartje wordt al sinds de eerste smartphone gebruikt als dé methode om het opslaggeheugen van een telefoon te vergroten. Zo’n standaard is handig voor iedereen: consumenten, smartphonefabrikanten en accessoiremerken. Er zijn micro-sd-kaartjes van heel veel merken, waaronder Samsung, Toshiba, Sandisk en Sony. De hoeveelheid opslaggeheugen op het kaartje verschilt ook. Goedkope micro-sd-kaartjes hebben bijvoorbeeld 2, 4, 8 of 16GB geheugen, maar er zijn ook dure kaartjes met 128, 256 of 400GB.

De duurdere kaartjes hebben ook hogere lees-en schrijfsnelheden, wat ze geschikt maakt voor 4K-filmen en het sneller overhevelen van data met een computer. Al die keuze is dus erg handig. Zeker omdat veel andere mobiele apparaten ook ondersteuning bieden voor micro-sd. Tablets, camera’s, de Nintendo Switch, action-camera’s: noem het maar op.

het beste van IFA - SanDisk 400GB microsd-kaart

© PXimport

Het nieuwe Huawei NM kaartje

Hoewel micro-sd dus de standaard is om het opslaggeheugen van mobiele apparatuur te vergroten, kiest Huawei nu een andere weg. De nieuwe Huawei Mate 20 en Mate 20 Pro zijn de eerste smartphones die in plaats van micro-sd de nieuwe NM kaart ondersteunen. Grote vraag is: wat zijn de verschillen tussen micro en NM? De naam NM staat voor Nano Memory, een geheugenstandaard die Huawei heeft ontwikkeld met Toshiba.

Het grootste verschil met micro-sd is het formaat. Een NM kaartje is 45 procent kleiner dan een micro-sd-kaartje en is qua grootte vergelijkbaar met een nano-simkaart. Dat is voor jou als gebruiker niet zo spannend, maar voor Huawei is het een welkome vernieuwing. Omdat een geheugenkaartje verwisselbaar moet zijn, is de fabrikant verplicht om een sleuf te maken. Hoe kleiner het kaartje is, hoe kleiner de sleuf. En een kleinere sleuf maakt het eenvoudiger om een telefoon water- en stofdicht te maken, met of zonder een klepje. En omdat een NM-kaartje minder ruimte inneemt aan de binnenkant van de smartphone, blijft er iets meer ruimte over voor andere onderdelen. Denk aan een iets grotere accu of een iets grotere koeling die de warmte van de telefoon beter moet verdelen.

Media has no description

© PXimport

Een Huawei NM-kaartje werkt precies hetzelfde als een micro-sd-kaartje, maar werkt vanwege zijn afwijkende formaat niet compatibel met apparaten die micro-sd ondersteunen. Ofwel: je kan een NM-kaartje alleen gebruiken met geschikte toestellen. Dat zijn voorlopig alleen Huawei-smartphones, al hoopt de fabrikant dat meer merken micro-sd inruilen voor NM.

"Het ultra compacte design van de Nano Memory Card past in het Nano SIM slot van de Huawei Mate20 Series en kan ook als een stand alone memory card worden gebruikt, door middel van de Huawei 2-in-1 Memory Card Reader. Het design is 45% kleiner dan een Micro SD card. Dit maakt de nieuwe media-opslagstandaard uitermate geschikt voor toepassingen in smartphones." - Huawei

Kaartlezer is bijna verplicht

De 2-in-1-kaartlezer waar Huawei over spreekt, is voorlopig een belangrijke accessoire voor gebruikers van een NM-kaartje. Omdat het geheugenkaartje niet geschikt is voor bijvoorbeeld computers, heb je een speciale kaartlezer nodig. Die kost 25 euro en heeft twee aansluitingen: usb-c en een normale usb-poort. De kaartlezer ondersteunt zowel een NM-kaartje als een micro-sd-kaartje. Je kan een NM-kaartje dus verbinden met een usb-c-toestel (bijvoorbeeld een smartphone of moderne computer) of een usb-a-apparaat zoals een oudere laptop of een televisie.

Media has no description

© PXimport

Aanbod van NM-kaartjes is beperkt

Met een adviesprijs van 49 euro is het kaartje ook nog eens niet goedkoop, maar het is vooral de beperkte keuze die voorlopig een nadeel vormt voor bezitters van een toestel dat alleen NM-kaartjes ondersteunt. Bij micro-sd heb je (zoals je eerder kon lezen) de keuze uit heel veel kaartjes, variërend in merk, opslaggeheugen en lees- en schrijfsnelheden. Het enige NM-kaartje heeft een leessnelheid van maximaal 90MB/s, wat vergelijkbaar is met het gemiddelde micro-sd-kaartje. Er zijn echter ook kaartjes die 95MB tot 100MB per seconde kunnen lezen. Dergelijke kaartjes zijn dus sneller dan een NM-kaartje.

Volgens Huawei verschijnt er in de toekomst een NM-kaartje met 256GB geheugen, maar het is nog onduidelijk wanneer die komt en hoeveel hij gaat kosten. De maximale lees- en schrijfsnelheid is eveneens nog onbekend.

De NM-kaart is een product waar veel vraagtekens bij geplaatst worden. Is een nieuw, kleiner geheugenkaartje wel zo nodig om mobiele apparatuur te verbeteren? De lees- en schrijfsnelheden van de NM-kaart zijn niet beter dan die van goede micro-sd-kaartjes, bijvoorbeeld. Tel daarbij op dat het kaartje niet compatibel is met micro-sd(apparatuur), er pas één (duur) en slecht verkrijgbaar kaartje is en je hebt een vernieuwing die vooralsnog niet erg praktisch is. Daar komt verandering in als (veel) meer fabrikanten de NM-kaart gaan ondersteunen, maar vier maanden na de release lijkt behalve Huawei nog geen enkel merk enthousiast.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten