Wearables die emotie herkennen, is dat wel zo'n goed idee?

© CIDimport

Wearables die emotie herkennen, is dat wel zo'n goed idee?

Geplaatst: 11 juni 2019 - 09:38

Aangepast: 24 november 2022 - 13:39

Laura Jenny

Amazon heeft volgens geruchten een wearable in de maak die menselijke emoties kan lezen. Dat betekent dat je een bandje om je arm hebt dat kan inschatten hoe je je voelt. Hoe dat precies in zijn werk gaat en waar Amazon het voor wil gebruiken, is waarschijnlijk niet wat je denkt. Jammer, want een emotie-herkennende wearable kan veel mensen helpen.

Het idee is om Amazon's virtuele assistent Alexa in een armband te stoppen. De band werkt dan samen met je smartphone, maar is ook zelf uitgerust met microfoons waardoor je er tegen kunt praten. Als je Alexa aanspreekt, dan leest de kunstmatige intelligentie je stem. Niet alleen om te begrijpen wat je zegt, maar ook om je toon te horen en daaruit te destilleren in welke emotionele staat je je bevindt.

Veel mogelijkheden voor emotieherkenning

Amazon wil dat naar het schijnt vooral gebruiken om zo te zorgen dat ze advertenties nog beter op je humeur kunnen afstemmen, al schijnt er ook wel een idee te zijn om mensen te adviseren in hoe ze met andere mensen kunnen omgaan. Klinkt allemaal nog wat vaag, terwijl de mogelijkheden van emotie-herkenning juist talrijk zijn. Het is een goede manier voor mensen die kampen met een stoornis om uit te lezen hoe ze zich voelen.

Juist omdat deze mensen van psychologen wel eens de opdracht krijgen een stemmingsdagboek bij te houden, is zo’n wearable een geweldig gereedschap om dat makkelijker te maken. Die stemmingslezer zou ook kunnen worden gebruikt om mensen in de omgeving van een cliënt te alarmeren, hoewel het de vraag is in hoeverre een gebruiker dat zelf zou willen. Het kan voor een cliënt namelijk ook een verrassing zijn. In sommige stoornissen weet iemand niet helemaal hoe hij of zij zich voelt, waarbij een wearable dan hopelijk wat meer inzicht kan bieden.

 

© PXimport

Alexa als raadgever?

Het is wel interessant om te zien hoe Amazon dan eventueel mensen wil adviseren in hoe ze om moeten gaan met anderen. Stel je voor dat het echt een gesprek kan zijn tussen de drager en Alexa: je bent bijvoorbeeld op een verjaardag en je ex is daar plotseling. Als Alexa dan in je stem kan lezen hoe je je voelt, dan kan ze mogelijk beter adviseren over hoe je met de situatie moet omgaan. Alexa neemt dan de rol aan van vriendin en raadgever.

Dat gaat persoonlijk gezien natuurlijk erg ver, dus het kan ook algemener. Je zou kunnen vragen: ik wil mijn manager vragen om een hoger salaris, hoe pak ik dat aan? Als je dan met Alexa kan trainen om je stem zelfverzekerder te laten klinken, dan kan dat mogelijk enorm helpen op kantoor.

Film kijken

Een andere manier om Alexa gebruik te laten maken van je stem, is bijvoorbeeld wanneer je een film wil kijken. Als je Alexa opdraagt dat je een film wil kijken, dan ze hopelijk uit je stem al merken dat je wel een comedy kunt gebruiken. Aan de andere kant is dat ook wel heel persoonlijk: misschien wil je juist als je je neerslachtig voelt een heel deprimerende film kijken, zodat je het even kwijt bent.

Het is dus niet altijd even makkelijk om te bedenken hoe stemherkenning op een waardevolle manier kan worden ingezet. Dat geldt niet alleen voor de persoonlijke omgang, dat zijn er gegronde bezwaren zoals dataverzameling voor het tonen van nog persoonlijkere advertenties. Het is immers een enorme inbreuk op de privacy van de gebruiker. Amazon zelf heeft nog niet uitgesproken of het echt een band met Alexa wil maken en wat het precies zal doen met die stemmingsherkenning. We zullen dus geduldig moeten afwachten.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten