Webpagina's afdrukken met Printee

Door: Robbert Brus | 12 oktober 2011 17:44

Apps & Software

Een website fatsoenlijk afdrukken kan een heel lastige klus zijn. Zeker als op de website de mogelijkheid ontbreekt om deze geoptimaliseerd af te drukken. Naast dat er vaak meer pagina's uit de printer rollen dan dat de bedoeling was, komt er een hoop ongewenste reclame mee. In de Chrome Web Store is Printee te vinden, een handige app, die korte metten maakt met deze problemen.

1. Chrome Web Store

Wilt u de app Printee installeren, dan hebt u Google Chrome en een Google-account nodig. Download en installeer Google Chrome. Na de installatie start u Google Chrome en gaat u naar de Web Store. Klik vervolgens rechtsboven op Aanmelden en meld u aan met uw Google-account. Hebt u nog geen Google-account, klik dan op Maak nu een account aan en vul de gewenste gegevens in. Als u bent aangemeld, geeft u rechtsboven de zoekopdracht Printee. Klik op het zoekresultaat Printee: Easy Print, Eco-friendly en vervolgens op de knop Toevoegen aan Chrome. Om Printee te installeren, klikt u in de pop-up op de gelijknamige knop. Herstart na de installatie voor de zekerheid even de browser. Na de installatie is er rechtsboven in uw browser het pictogram van Printee bijgekomen.

Voor de installatie van Printee hebt u Google Chrome en een Google-account nodig.

2. Printee

Ga naar de website die u wilt uitprinten (of opslaan). Als voorbeeld nemen wij www.computertotaal.nl. Als de pagina die u wilt afdrukken openstaat, klikt u op het pictogram van Printee en kiest u Edit. Vervolgens komt er een werkbalk bij, waar u een aantal mogelijkheden krijgt. Zo kunt onder de kop Format, de opmaak van de website aanpassen naar krant, novel of e-book, en afbeeldingen weghalen. Onder het menu Edit, kunt u onderdelen van de webpagina weghalen (Delete) of kopiëren naar een andere opmaak (Grab). Onder Select kunt u onderdelen van de pagina selecteren of selecties weghalen. Als voorbeeld gaan we een e-book maken. Ga naar het artikel dat u wilt printen, klik op het pictogram van Printee en kies Edit. Klik op Select en kies Auto. Klik vervolgens op Format en kies Newspaper. Selecteer nu tekst en/of afbeeldingen die u niet wilt en kies Edit / Delete (Del). Is alles naar wens, dan klikt u op het printerpictogram om de pagina af te drukken.

Met Printee kunt u de pagina helemaal naar wens aanpassen en precies afdrukken wat u wenst.

3. Printen naar pdf of direct mailen

Naast een pagina afdrukken, kunt u deze ook direct via e-mail versturen, opslaan als pdf-document of opslaan op Google Documenten. Voor het opslaan op Google Documenten klikt u op het Printee-pictogram. Kies Options en zet de optie Sync with Google Docs op On. Geef het programma toegang door op de knop Grant access te klikken. Maak een pagina naar wens en klik op het pictogram met het sterretje: Save clips for print. Klik op het Printee-pictogram en selecteer de opgeslagen printjes. Klik op Refresh, om de bestanden te uploaden naar Google Documenten. Wilt u een gemaakte print direct via e-mail versturen, dan klikt u op het e-mailpictogram en kiest u de gewenste e-maildienst. U kunt kiezen uit Gmail, Yahoo of Windows Live Mail. Printee is nog in een testfase, helaas werkt de mogelijkheid om naar pdf te printen nog niet helemaal naar behoren. U kunt dit ondervangen door op Print te drukken in Google Chrome te kiezen voor Afdrukken als PDF-bestand.

Het is ook mogelijk een gemaakte print op te slaan in Google Documenten of direct te e-mailen.

0 Reactie(s) op: Webpagina's afdrukken met Printee

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.