Werken vanaf een usb-stick

Door: wouter-diemer | 07 februari 2012 14:16

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

Tegenwoordig is een opslagcapaciteit van 16 gigabyte voor een geheugenstick heel normaal, zodat u genoeg ruimte hebt om tal van documenten, muziekbestanden en foto's onderweg mee te nemen. Een usb-stick kan echter ook worden gebruikt om ervoor te zorgen dat u altijd een aantal handige programma's bij u hebt. We zetten de handigste freeware op een rij: gratis software die u voortaan gewoon in uw broekzak bij u draagt!

1. Prijzige opslag?

Usb-sticks met een opslagcapaciteit kleiner dan 2 GB komt u bijna niet meer tegen. Een exemplaar met 4 GB kost, afhankelijk van het merk, tussen de 10 en 20 euro en er zijn ook nog tal van betaalbare alternatieven met 8 of 16 GB. Als u 32 GB of meer ruimte wilt, wordt het duurder en bent u al snel meer dan 50 euro kwijt. De prijzen lopen vervolgens snel op. Zo betaalt u voor de SuperTalent 256 GB usb3.0-stick van SuperTalent meer dan 600 euro. Voor de software die we in dit artikel bespreken, hebt u zo'n enorme opslagkolos echter niet nodig. Met een stick van 2 of 4 GB komt u een heel eind.

Usb-sticks met een capaciteit van minder dan 2 GB zijn steeds lastiger te vinden.

2. Stickbeveiliging

Een geavanceerde usb-stick is al beveiligd als u hem koopt, u hoeft er dus geen apart beveiligingsprogramma voor te downloaden. Vaak moet u een wachtwoord invoeren en in sommige gevallen kunt u de stick alleen gebruiken als hij uw vingerafdruk herkent. Als dergelijke functies op uw stick ontbreken, kunt u hem ook zelf beveiligen, bijvoorbeeld met het programma TrueCrypt. Na de installatie kunt u meteen aan de slag met TrueCrypt. Het programma biedt veel verschillende functies, en vanuit de installatie-wizard wordt u gevraagd of u de handleiding van het programma door wilt lezen. Voor de volgende stappen hebt u de handleiding niet nodig, maar als u meer met TrueCrypt wilt doen, is het handig om hem wel even door te nemen. Start TrueCrypt vervolgens en klik op Create Volume. Kies in de wizard voor Create a non system-partition drive en daarna voor Next. In de volgende stap kunt u de bullet laten staan bij Standard TrueCrypt volume, waarna u op Next klikt. Kies in de volgende stap bij Select Drive de stationsletter van uw usb-stick. In de volgende stap kunt u de bullet opnieuw laten staan. De volgende drie stappen kunt u snel doorlopen: u klikt drie keer op Next en vult vervolgens een wachtwoord in. Kies een wachtwoord dat voor anderen lastig is te achterhalen en voor u eenvoudig te onthouden. Klik opnieuw op Next om verder te gaan. In de volgende stap kunt u op Format klikken. Verzeker u er vooraf van dat de stick leeg is of alleen materiaal bevat dat weg mag. Hij wordt nu geformatteerd, waardoor u alle gegevens die erop staan, kwijtraakt. Als dit proces is voltooid, is de stick klaar voor gebruik.

Met TrueCrypt is uw usb-stick goed beveiligd.

3. PortableApps

U kunt in één keer een aantal programma's op uw usb-stick zetten, via het programma PortableApps. Dit programma bevat een aantal tools waarmee u vanaf uw stick kunt werken. Surf naar PortableApps.com om het programma te downloaden en installeer het vervolgens. Tijdens het doorlopen van de installatiewizard vraagt het programma op welke locatie u PortableApps wilt opslaan. Selecteer hier uw usb-stick. Binnen enkele minuten staat de software op uw stick. Klik nu op de Start-knop, ga naar Computer en dubbelklik op het icoon van uw usb-stick. Hier ziet u het bestand Start staan, waarmee u PortableApps opent. De eerste keer dat u dit doet, ziet u een leeg venster, maar uw usb-stick is wel al ingedeeld in verschillende mappen. In deze mappen kunt u uw foto's en overige bestanden overzichtelijk opslaan.

De makers van PortableApps hebben goed naar Windows gekeken en een vergelijkbaar menu gemaakt. Daardoor is het programma erg vriendelijk in gebruik.

4. PortableApps installeren

Om optimaal gebruik te maken van Portable Apps hebt u een aantal programma's nodig die in de tool zelf zijn opgenomen. Klik op Beheren en kies Meer programma's downloaden. In het volgende venster kunt u een aantal programma's downloaden. In dit voorbeeld kiezen we voor Irfanview en Gimp. Door een vinkje voor de programma's te plaatsen, selecteert u ze. Klik op Install om de installatieprocedure te laten starten. Afhankelijk van de grootte van de programma's kan het even duren voordat de installatie is afgerond. In de lijst staan eigenlijk alle programma's die handig zijn voor gebruik op uw usb-stick. Zodra de software is geïnstalleerd, verschijnen de programma's in het menu van Portable Apps. Via Beheren en Op updates controleren kunt u nagaan of er updates beschikbaar zijn voor de software in PortableApps. U kunt een programma ook weer verwijderen, door het te selecteren, er met rechts op te klikken en te kiezen voor Deïnstalleren. In het menu vindt u ook het onderdeel Opties, waarmee u aanpassingen in de menustructuur doorvoert en PortableApps een persoonlijk tintje kunt geven door de achtergrondkleur te veranderen.

In dit venster vindt u alle handige programma's die in PortableApps zijn opgenomen.

5. Firefox Portable

Tegenwoordig hebt u bijna altijd en overal toegang tot internet, maar als u op een andere computer werkt is het wel zo handig om uw eigen favorieten (bookmarks) te kunnen openen. Firefox Portable is speciaal ontwikkeld voor gebruik op usb-sticks. U installeert de browser eenvoudig vanuit Portable Apps. Klik op Beheren / Meer programma's downloaden. Zoek in het volgende venster naar Firefox en klik op Volgende. In het volgende venster start u de installatiewizard. Na een paar minuten ziet u dat Firefox in het venster van PortableApps is verschenen. Het opstarten van de browser verloopt wat trager dan u misschien gewend bent. Surft u liever met een andere browser? Ook van Google Chrome en Opera zijn versies voor gebruik vanaf eenb usb-stick beschikbaar, en ook deze browsers kunt u vanuit PortableApps installeren op uw stick.

Firefox Portable is een bijzonder handig hulpmiddel dat ervoor zorgt dat u altijd uw favorieten bij de hand hebt. Bovendien voorkomt het dat u uw browsergeschiedenis op verschillende pc's achterlaat.

Meer in PortableApps

In PortableApps is een aardig aantal programma's ondergebracht dat u kunt downloaden om vanaf een usb-stick te gebruiken. Wij hebben een top 10 samengesteld van freeware die u vanuit de tool kunt installeren.

10. XnView Portable

Handig programma om foto's mee te bekijken.

09. VLC Portable

Mediaplayer die talloze bestandsformaten af kan spelen.

08. -zip

Zip-tool om bestanden te comprimeren.

07. Teamviewer Portable

Handig om uw eigen pc op afstand te kunnen besturen.

06. Skype Portable

Portable versie van het bel- en chatprogramma Skype.

05. Stickies Portable

Geen Post-its bij de hand? Stickies Portable biedt de digitale versie.

04. MP3Gain

Pocketversie van het populaire programma waarmee het volume van mp3's an worden 'rechtgetrokken'.

03. uTorrent Portable

Gebruikt u Bittorrent? Met deze versie kunt u er altijd en overal mee aan de slag.

02. Revo Uninstaller Portable

Met deze handige sofware kunt u programma's verwijderen van uw computer.

01. OpenOffice.org Portable

Geen Office bij de hand? Tegenhanger OpenOffice biedt uitkomst!

2 Reactie(s) op: Werken vanaf een usb-stick

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 14 februari 2015 08:36 Anoniem
  erg handig! kan nu altijd met Portable Apps aan de slag!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 juli 2018 20:36 Parkes99
  Leuk artikel! Alleen bestaat TrueCrypt niet meer vanwege veiligheids risico's.
  Tegenwoordig is er VeraCrypt wat voort borduurt op het fundament van TrueCrypt.

  Greetings Parkes
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.