Werkt Google aan een nieuwe Chromecast? Dit moet je weten

Door: Justin Doornekamp | 14 februari 2022 09:08

Nieuws

Google werkt waarschijnlijk aan een nieuwe Chromecast. Wat kun je verwachten? We zetten alle recente geruchten over de verbeterde streaming-dongle voor je op een rij.

Volgens onder meer 9to5Google gaat het om een Chromecast met Google TV die een lager prijskaartje krijgt dan de huidige modellen, maar die er verder wel hetzelfde uitziet. Het nieuwe streamingapparaatje draait op Android 12 en niet op Android 10 zoals de huidige modellen, en bevat ook een afstandsbediening. Het lagere prijskaartje gaat echter wel gepaard met een lagere videokwaliteit. Zo kun je video’s streamen in een kwaliteit van maximaal 1080p. De huidige generatie Chromecasts bevat naast een keuze voor Full HD, oftewel 1080p, een optie voor Ultra HD, dus 4K. De nieuwe Chromecast zal deze laatste optie niet bieden.

Met het nieuwe streamingapparaatje wil Google dus vooral gebruikers bedienen die nog geen 4K-televisie hebben of daar niets om geven.

Er wordt gespeculeerd dat de nieuwe Chromecast 2GB RAM heeft en een verversingssnelheid van 60 frames per seconde ondersteunt. Daarmee heeft het meer geheugen dan de 512 MB die we in de Full HD-versie van de huidige Chromecast vinden, maar minder dan de 8 GB in de Ultra HD-variant. Ook zou de opvolger het AV1-formaat ondersteunen, een videocodec waarmee video’s in hogere kwaliteit afgespeeld kunnen worden bij dezelfde bitrate.  

Chromecast
De nieuwe Chromecast komt vermoedelijk ook met een afstandsbediening.

Prijs

De adviesprijs voor de Full HD-optie van de huidige generatie Chromecasts ligt op circa 40 euro, maar dit is exclusief afstandsbediening. De Ultra HD-versie kost circa 90 euro en hiervoor kun je apps downloaden die 4K-content ondersteunen, zoals Netflix, Videoland, Disney Plus en Amazon Prime Video. Het ligt volgens de geruchten voor de hand dat de adviesprijs voor het nieuwe streamingapparaatje tussen de 30 en 50 euro zal liggen.

Naar verwachting komt de nieuwe Chromecast nog dit jaar uit. Google hoopt hiermee beter te kunnen concurreren met andere betaalbare streamingdongles als de Amazon Fire TV Stick en TV Sticks van Xiaomi, die ook in Nederland verkrijgbaar zijn.

Heb jij net een Chromecast aangeschaft en ben je nog niet bekend met de mogelijkheden die het apparaatje biedt? Dan hebben wij een nuttig artikel vol Chromecast-tips voor je. We leggen uit hoe je media kunt casten, welke versies er van de Chromecast zijn en hoe je anderen toegang geeft tot de streaming-gadget van Google. 

0 Reactie(s) op: Werkt Google aan een nieuwe Chromecast? Dit moet je weten

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.