Western Digital VelociRaptor WD6000HLHX

Door: Jeroen Boer | 10 november 2010 15:30

Internet & Thuis

Een SSD is supersnel, maar heeft als nadeel dat de opslagcapaciteit erg beperkt is. Bij een normale harde schijf hebt u qua opslagcapaciteit weer niets te klagen, maar is de snelheid weer beperkt. De Western Digital VelociRaptor probeert een ruime opslagcapaciteit van 600 GB te koppelen aan prestaties die veel hoger liggen dan die van een doorsnee harde schijf.

De Western Digital VelociRaptor WD6000HLHX is de snelste normale harde schijf ter wereld. De oplettende lezer is de benchmarkresultaten van de Western Digital VelociRaptor WD6000HLHX al tegengekomen op onze website, we hebben de schijf namelijk als vergelijkingsmateriaal gebruikt in onze recente SSD-test. De Western Digital VelociRaptor WD6000HLHX (een 2,5inch-schijf) is gemonteerd in een indrukwekkend ogend koelblok. Dit koelblok is meer voor de show, want echt warm wordt de schijf niet en hij wordt bovendien ook los zonder het koelblok verkocht. De echte handigheid van het koelblok is dat de schijf hierdoor dezelfde afmetingen heeft als een 3,5inch-schijf en daardoor eenvoudiger in een pc te monteren is.

Het koelblok oogt indrukwekkend.

Prestaties

Het geheim van de goede prestaties van de VelociRaptor zit hem in het toerental van de schijf. Dat bedraagt 10.000 rpm (toeren per minuut), terwijl een normale harde schijf op 5400 tot 7400 rpm zit. Daarnaast heeft de schijf een relatief grote cache van 32 MB. De prestaties zijn dan ook prima. In de door ons gebruikte PCMark Vantage HDD Benchmark haalt de schijf een score van 7734, erg indrukwekkend als u bedenkt dat onze eigen Samsung-schijf van 1 TB een score van maar 1911 haalt. De schijf is dus zeker veel sneller dan de doorsnee harde schijf, maar haalt het desondanks niet bij de prestaties van een SSD. Zelfs de slechtst presterende SSD in onze laatste SSD-test haalde een score van 9768 punten. Daar staat tegenover dat de straatprijs momenteel op zo’n 250 euro ligt waardoor u net geen 0,42 euro per gigabyte betaalt. Een gunstig geprijsde SSD zit op zo’n 1,70 euro per GB. De VelociRaptor is dus een stuk goedkoper per gigabyte dan een SSD, maar weer niet zo voordelig als een normale harde schijf. Een exemplaar van 1 TB hebt u al voor 50 euro, wat een prijs van 0,05 euro per gigabyte betekent. Ook qua prijsstelling zit de VelociRaptor dus netjes tussen die van een harde schijf en SSD in. In de tabel ziet u alle benchmarkresultaten zodat u die kunt vergelijken met andere schijven of SSD’s.

Conclusie

De VelociRaptor biedt vergeleken met een normale harde schijf prima prestaties en is zelfs de snelste harde schijf die te koop is. De prestaties verbleken echter bij het snelheidsgeweld dat een SSD neerzet. Daar staat tegenover dat u 600 GB aan snelle opslag krijgt. Hebt u daar behoefte aan, dan is dit de schijf die u zoekt.

Western Digital VelociRaptor WD6000HLHX

Prijs € 250,-

Garantie 5 jaar

Interface SATA 600

Capaciteit 600 GB

Oordeel 8/10

Pluspunten

Snel

Stil

Minpunten

Langzamer dan SSD

Relatief duur

Benchmarkresultaten

0 Reactie(s) op: Western Digital VelociRaptor WD6000HLHX

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.