De iPad is al bijna een jaar op de markt, maar naast Samsungs Galaxy Tab hebben we nog geen echt serieuze alternatieven gezien. WeTab denkt met zijn tablet die draait op het besturingssysteem MeeGo een tablet met een intuïtief besturingssysteem te hebben ontworpen. Is dit eindelijk een iPad-killer?

MeeGo is een op Linux gebaseerd besturingsysteem dat is ontwikkeld door Intel en Nokia, al is Nokia is inmiddels uit het project gestapt. De hardware waarop de WeTab draait, is niet geheel toevallig voor het belangrijkste deel ook verzorgd door Intel. Zo bevat de WeTab een Intel Atom N450 die draait op 1,66 GHz en is voorzien van Hyper-Threading. De processor wordt bijgestaan door 1 GB geheugen en in ons testmodel 32 GB aan opslagruimte. Vergeleken met de iPad is er met de hardware qua uitbreiding meer mogelijk, al kondigt Apple later vandaag (2 maart) een nieuwe iPad aan.

© PXimport

De interface van de WeTab zet alle apps onder elkaar, waar u met behulp van de rechterzijbalk doorheen kunt scrollen.

Op de WeTab zien we een camera, twee usb-poorten, een SDHC-kaartlezer en een miniHDMI-poort. Qua connectiviteit is er een 3G-modem, 802.11b/g/n wifi, Bluetooth 2.1 en gps. Bijzonder handig is de mogelijkheid een muis en toetsenbord aan te sluiten, waarna u een muiscursor in beeld krijgt. Al moet u de tablet hier wel opnieuw voor opstarten. Wel zou het lekker zijn (wanneer we met een muis werken) om de tablet rechtop te kunnen zetten middels iets van een ingebouwd voetje, maar dat ontbreekt. Er is OpenOffice.org op de tablet geïnstalleerd, dus u kunt er nog echt documenten op verwerken ook.

© PXimport

De achterkant bevat een prettig rubberachtig materiaal.

Het scherm heeft een diagonaal van 11,6 inch (29,5 cm) met een resolutie van 1366 x 768 pixels. Qua kleurweergave en inkijkhoek zijn we niet onder de indruk en is het een stuk minder dan we van het uitstekende iPad-scherm gewend zijn. Daar komt nog bij dat we een raster in het scherm zien dat vermoedelijk gebruikt wordt voor het capacitieve aanraakgedeelte.

Dat de WeTab een actieve koeling heeft (waarschijnlijk vanwege de gekozen processor) vinden we een ander nadeel. Wij waren onaangenaam verrast toen er opeens een ventilator begon te loeien om de tablet af te koelen. Het apparaat wordt dan ook best warm tijdens gebruik en de levensduur van de accu is niet erg lang. WeTab zelf heeft het over zes uur, maar in de praktijk is dat vier uur.

Apps

Een belangrijk deel van de werking van een tablet zit in het besturingssysteem en daar vinden we de WeTab tekort schieten. We zijn bijvoorbeeld niet gecharmeerd van de manier waarop MeeGo op de WeTab in elkaar zit. De tablet begint met een rommelig openingsscherm waarop de diverse apps en widgets lukraak in een lange strook onder elkaar gerangschikt zijn. Aan de rechterkant staat een kolom waarop in het klein een overzicht te vinden is en waarmee u snel naar gedeeltes buiten beeld kunt scrollen. Deze manier van scrollen wordt in heel het besturingsysteem gebruikt.

De browser valt positief op en ondersteunt zelfs flash. Ook de mediaspeler is qua bestandsondersteuning aardig en het apparaat kan dankzij een Broadcom Crystal HD-chip omgaan met HD-video in zelfs 1080p. Deze extra chip zit overigens niet in het model zonder 3G. Wel zijn de bedieningsknopjes van de mediaspeler erg klein en dat geldt wel voor meer knoppen in de vooraf geïnstalleerde applicaties. De interface oogt en voelt simpelweg niet als één geheel.

In de eigen WeTab Market vinden we bijna geen leuke apps terug. Het zijn voornamelijk rss-feeds verpakt als app en er zijn bijna geen spelletjes of andere leuke dingen te vinden. Wel krijgen we de mogelijkheid om de Adobe AIR Marketplace te installeren. Via Adobe AIR zijn er veel meer apps te installeren, maar het voelt allemaal wat geknutseld aan en de apps zijn duidelijk niet voor de tablet bedoeld. Knutselaars zullen de WeTab wellicht wel leuk vinden. Er zit een opdrachtprompt in het apparaat waardoor u toegang hebt tot het onderliggende Linux-besturingsysteem en een hoop kunt aanpassen. Het zou zelfs mogelijk moeten zijn om Windows op het apparaat te installeren.

Conclusie

De WeTab is niet de echte concurrent voor de iPad waarop we hoopten. De hardware is op zich uitgebreider, maar van het besturingsysteem worden we niet blij. Er zijn vrijwel geen leuke eigen apps beschikbaar en u zult u toevlucht moeten nemen tot de Adobe AIR Marketplace. WeTab heeft verder beloofd dat Android-apps op termijn ook te installeren zijn, maar dan bent u waarschijnlijk beter af met een echte Android-tablet. De WeTab voelt eigenlijk aan als een product dat nog niet af is en dat nog in ontwikkeling is. Voor knutselaars wellicht een leuk product waaraan via de Linux-toegang een hoop aanpasbaar is, maar voor normaal gebruik is hij simpelweg niet af. Wij zouden hem dan ook niet kopen. Daar komt bij dat de WeTab nauwelijks ergens te koop is. Bij The Phone House kunt u de geteste 3G-versie kopen voor 579 euro, terwijl verder de Makro de WeTab ook verkoopt.

WeTab 3G

Prijs € 579,-

Taal Engels of Duits

Scherm 11,6 inch (29,5 cm), 1366 x 768 pixels

Afmetingen 29,4 x 19,4 x 1,4 cm

Gewicht 1020 gram

Communicatie 802.11b/g/n, Bluetooth 2.1 + EDR, 3G, gps

Aansluitingen 2x usb 2.0, 3,5mm-hoofdtelefoonaansluiting, miniHDMI-poort, dock-aansluiting

Overige Webcam (1,3 megapixel), SDHC-kaartlezer

Accuduur 4 tot 6 uur

Oordeel 5/10

Pluspunten

Hardwarematig veel mogelijkheden

Fraaie behuizing

Ondersteunt veel bestandsformaten

Minpunten

Ventilator

Weinig apps

Interface niet één geheel

Zwakke accu

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten