Wifi hotspot toevoegen aan Windows 8 met Virtual Router Plus

Door: redactie-computertotaal | 26 juli 2013 10:19

Review

Onlangs heb ik een volledige week in een hotel doorgebracht waar ik met tegenzin voor wifi heb betaald zodat ik mijn werk gedaan kon krijgen. Helaas moest je per apparaat betalen; ik kon dus alleen met mijn laptop online. Als ik ook internettoegang op mijn telefoon (die binnen een zwak signaal had) en tablet wilde, zou ik opnieuw moeten betalen.

Hee, maar wacht eens even! Kun je met Windows niet een wifi hotspot aanmaken die zijn verbinding met andere apparaten deelt? Dat klopt, met Windows 7 kan dat. Maar niet met Windows 8. Het is op zich nog steeds mogelijk, maar dan moet je flink met de command line prutsen om het voor elkaar te krijgen.

Gelukkig ontdekte ik Virtual Router Plus, een gratis tool die wifi hotspot-mogelijkheden aan Windows 8 toevoegt. Het werkt, maar met een aantal belangrijke kanttekeningen.

Junkware

Ten eerste, wees voorzichtig tijdens de installatie. Het programma is namelijk gratis omdat het vol met junkware zit; software die wordt geïnstalleerd als je vergeet de juiste vinkjes te plaatsen/weg te halen. Het is eenvoudig te omzeilen als je goed oplet, maar anders kan het een heel gedoe zijn.

Kies op het eerste scherm Custom Installation en haal het vinkje dat eronder staat weg. Wanneer je op Next klikt, verschijnt er een pop-up; klik op Cancel. Klik weer op Next, haal weer een vinkje weg, en nu kun je met een schone installatie beginnen. Oef.

Wanneer je het programma uitvoert, wordt er in de browser een hulppagina geopend waarop je kunt controleren of je de benodigde stuurprogramma’s hebt. Sla dit nu maar even over; probeer eerst de tool te gebruiken.

Geef je netwerk een naam (de SSID) en voer een wachtwoord in (om profiteurs buiten de deur te houden). Kies vervolgens de connectie die je wilt delen (dat is waarschijnlijk de connectie die als de standaard verschijnt), en klik op Start Virtual Router Plus.

Na enkele ogenblikken zou je je nieuwe netwerk vanaf je telefoon, tablet of zelfs een andere pc moeten kunnen detecteren. Geen zorgen, je laptop behoudt tegelijkertijd ook zijn eigen internetverbinding.

Verbinding met VPN’s

Het programma werkte voor mij zoals aangegeven, maar er was één probleem: ik kon geen verbinding meer maken met de verschillende VPN’s (virtual private networks) die ik gebruik. Je snelheid kan variëren, maar zolang je geen gebruik maakt van VPN’s werkt het prima. Ik moest helaas de tool de-installeren om weer toegang te krijgen.

Wil je iets dat een beetje betrouwbaarder is en technische ondersteuning biedt? Kijk dan eens naar Connectify Hotspot. Die software is niet gratis, maar het kan een heleboel gedoe schelen.

Dit is een vrij vertaald artikel van onze zustersite PCWorld.com, geschreven door Rick Broida (@justrick). De mening van de auteur komt niet per definitie overeen met die van ComputerTotaal.nl.

1 Reactie(s) op: Wifi hotspot toevoegen aan Windows 8 met Virtual Router Plus

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 20 oktober 2013 20:13 Anoniem
    Dit werkt niet meer sinds de update naar windows 8.1… Alternatieven?
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.