WiFi-virus verspreidt zich als de griep

Door: rene-schoemaker | 28 februari 2014 10:24

Internet & Thuis

Een computervirus dat zich door de lucht verspreidt als ware het een griepje: wetenschappers hebben de eerste malware ontwikkeld dat zich verplaatst van wifi-access point naar access point, zonder tussenkomst van clients.

Het virus, Chameleon, is ontwikkeld in het laboratorium van de Universiteit van Liverpool en in een simulatie getest in Belfast en Londen. Op zijn max kan het virus in drie jaar tijd 70 procent van alle wifi-access points in Londen besmetten, over de laatste 30 procent doet hij er 3,7 jaar over.

Het virus kan van eenmaal besmette access points alle communicatie en data lezen van tablets, notebooks of telefoons die ermee verbinding maken. Maar doordat het de clienst zelf niet besmet en de verspreiding van het virus sluipenderwijs langs de beveiliging van de access points gaat, kan het lang onopgemerkt blijven en zich verspreiden.

Actieradius van 10 tot 50 meter

Het virus heeft een actieradius van 10 tot 50 meter. Een besmet access point (AP) inventariseert eerst alle collega-access points binnen de ingestelde radius, checkt de encryptystandaard en probeert die te omzeilen en vervangt de firmware nadat hij de system settings heeft gekopieerd.

Na installatie van de besmette firmwarevervanger worden de gekopieerde system settings weer ingeladen waardoor systemen die met de AP contact maken de bekende credentials terugkrijgen.

AP's vallen een voor een

Het virus zet AP's waar hij niet binnen kan dringen door welke oorzaak dan ook, op een zwarte lijst. Die AP's worden dan voortaan overgeslagen door wel succesvol geinfecteerde AP's in de omgeving. Pas als de virusverspreidende AP alle andere AP's in de omgeving heeft afgewerkt, en er twee dagen geen activiteiten meer zijn, gaat een van de nieuwe besmette AP's zijn werk doen op eenzelfde manier. Die volgende virusverspreider wordt random gekozen uit het lijstje besmette AP's. Deze variabelen kunnen desgewenst worden aangepast om vermenigvuldiging van het virus te versnellen of te vertragen.

De besmetting is volgens de wetenschappers niet of nauwelijks te ontdekken met de huidige beveiligingsmogelijkheden.

1 Reactie(s) op: WiFi-virus verspreidt zich als de griep

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 28 februari 2014 11:51 Oscar
  Het fenomeen computervirus bestaat al sinds de allereerste home computer, de Commodore 64, toen nog in de programeer taal Basic. En nu met het toenemende gebruik en afhankelijkheid van de digitale technologie, wordt de kwetsbaarheid van de computergebruiker ook groter.
  .
  Maar ja, die (openbare) Wifi hotspot zijn ontworpen, om gewoon wat informatie op te zoeken via internet, gewoon wat surfen over het web, maar zijn absoluut niet ontworpen om belangrijke internethandelingen, zoals internetbankieren, of te webshoppen., of vertrouwelijke DigiD zaken met de overheid/gemeente mee af te handelen……en nu is ook het (nog) laatste stukje ongerepte Wifi internet, ten prooi gevallen aan het fenomeen computervirus.
  .
  En op elke nieuwe digitale (be)dreiging. is weer een tegenmiddel nodig. Nu zullen vele mensen zich wel afvragen waarom die wetenschappers dat nou eigenlijk gedaan hebben.
  .
  Gewoon om de simpele reden, omdat het kan, omdat het mogelijk is. zoiets als, kan het?…ja het kan……oké doen….en dus deden ze het. De enige die hun voor die ontdekking en uitvinding dankbaar zullen zijn, dat zijn de dames en heren die hun diensten op gebied van computervirusbestrijding aanbieden en verkopen.
  .
  Ook al zullen die het niet openlijk zeggen, maar die nieuwe (be)dreiging levert weer voor jaren werk op……en ook geld. Voor niks, gaat alleen de zon op, hoe groot de (digitale) dreiging ook wezen mag…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.