Wikipedia woensdag op zwart uit protest tegen SOPA

Door: martin-bruining | 17 januari 2012 12:12

Nieuws

De Engelstalige versie van Wikipedia gaat deze woensdag 24 uur lang op zwart. De site doet dit uit protest tegen antipiraterijwet SOPA. Eerder gaf Reddit al aan de site tijdelijk te sluiten.

Wikipedia liet in december al weten een 'blackout' te overwegen. De encyclopedie sloot zich eerder aan bij de NetCoalition, een groep tegenstanders van SOPA die aankondigde 'het internet' uit protest op zwart te willen zetten. In de NetCoalition zitten naast Wikipedia ook grote namen als Google, Facebook, Twitter, Amazon, Yahoo en Paypal. De meeste leden van de groep hebben al aangegeven toch maar niet op zwart te gaan omdat de impact te groot is. De website van Reddit zal woensdag alleen een protestbericht laten zien.

Steun van gebruikers

Volgens een persbericht van Wikipedia hebben 1800 gebruikers de afgelopen dagen gediscussieerd over mogelijke acties die de encyclopedie kan nemen. Dat is volgens Wikipedia de grootste discussie die ooit onder haar gebruikers heeft plaatsgevonden. Het idee voor een 'blackout' kreeg de meeste steun onder de gebruikers.

"Dit is een extreem bijzondere actie die we ondernemen. Hoewel we betreuren dat we onze website ontoegankelijk moeten maken, kunnen we er niet omheen dat SOPA en PIPA een gevaar zijn voor de vrijheid van meningsuiting in zowel de VS als in de rest van de wereld", zegt Wikipedia-oprichter Jimmy Wales in het persbericht.

'Het is gewoon dom'

Twitter-ceo Dick Costolo noemt de actie 'gewoon dom'. Hij laat weten dat Twitter in ieder geval niet meedoet. "Het is gewoon dom. Wereldwijde handel sluiten vanwege een issue van nationale politiek is dwaas", schrijft Costolo. Twitter gaf net als veel andere leden van de NetCoalition al eerder aan dat ze de impact van een 'blackout' te groot vinden en daarom niet mee zullen doen.

Oprichter Wales waarschuwt studenten via Twitter dat ze woensdag geen gebruik kunnen maken van Wikipedia bij het maken van hun huiswerk. "Waarschuwing aan studenten: Begin op tijd met je huiswerk. Wikipedia protesteert woensdag tegen een slechte wet", twittert Wales.

Encyclopedie downloaden

The Next Web geeft tips om offline gebruik te kunnen maken van de encyclopedie. Zo zijn er verschillende mobiele applicaties beschikbaar die heel Wikipedia offline beschikbaar maken. Voor de meeste van deze apps moet betaald worden.

Wikipedia kent zelf ook een gratis exportfunctie waarmee mensen een mirror op kunnen zetten van de hele encyclopedie. Voor het downloaden moet wel tijd worden gemaakt. Het downloadbestand van de Engelstalige versie uit november is al 7,3 GB

Bron: Webwereld.nl

0 Reactie(s) op: Wikipedia woensdag op zwart uit protest tegen SOPA

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.