Windows 7 naast XP

Door: dennis-gandasoebrata | 31 mei 2011 15:01

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4
  5. pagina 5
  6. pagina 6

Als u al een hele tijd met hetzelfde besturingssysteem werkt, wilt u wellicht een keer een uitstapje maken. Bijvoorbeeld om Windows 7 te testen terwijl u standaard met Windows Vista werkt, of om oude programma's te kunnen draaien onder Windows XP. Gelukkig is het mogelijk om meerdere besturingssystemen naast elkaar te gebruiken. Wij leggen uit hoe u dit aanpakt.

Optie 1: Virtualisatie

1. Systeem in een systeem

Bij virtualisatie installeert u een tweede besturingssysteem in een afgeschermde omgeving binnen uw primaire besturingssysteem. U gebruikt dan bijvoorbeeld Windows 7 'in een venster' binnen Windows Vista. Een gevirtualiseerd besturingssysteem draait in een virtuele machine. Dit is een omgeving waarin het besturingssysteem nagenoeg alle faciliteiten tot zijn beschikking heeft. Denk hierbij aan ondersteuning voor randapparaten (zoals een via usb aangesloten printer), de interne harde schijf en het interne geheugen - waarvan u de bruikbare hoeveelheid in veel gevallen kunt laten variëren. Bent u niet tevreden? De virtuele machine kan heel eenvoudig weer worden verwijderd.

Het tweede besturingssysteem draait in een virtuele machine binnen het hoofdbesturingssysteem.

2. VMware Player

Er zijn verschillende virtuele machines op de markt. Vroeger waren virtuele machines voornamelijk bedoeld voor hobbyisten en gebruikers van krachtige computers, maar inmiddels zijn ze een stuk gebruiksvriendelijker geworden. Bovendien kunnen ze optimaal gebruikmaken van de prestaties van moderne computers. Er zijn verschillende aanbieders van virtuele machines. VMware is een bekende ontwikkelaar van programma's voor virtuele machines en het biedt het gratis VMware Player aan. Deze versie heeft weliswaar niet zoveel functies aan boord als de betaalde varianten van VMware, maar hij is prima geschikt voor ons doel. Surf naar VMware Player en haal de nieuwste versie binnen.

3. Aan de slag

Na installatie start u VMware Player via Start / Alle programma's / VMware / VMware Player. Het hoofdvenster is opgebouwd uit twee gedeelten. Links vindt u een overzicht van de beschikbare virtuele machines (de eerste keer dat u het programma opent, is dit venster nog leeg). Rechts vindt u de mogelijkheden voor het aanmaken en beheren van virtuele machines.

Het hoofdvenster van VMware Player oogt heel gebruiksvriendelijk.

4. Virtuele machine maken

Voordat u een virtuele machine maakt, moet u ervoor zorgen dat u alle benodigde componenten bij de hand hebt. Uiteraard hebt u het installatiebestand nodig van het besturingssysteem dat u wilt installeren, bijvoorbeeld de installatie-dvd van Windows 7. Zorg daarnaast voor voldoende schijfruimte. Tijdens het aanmaken van de virtuele machine geeft VMware hiervoor een indicatie, die afhankelijk is van het besturingssysteem dat u installeert. In de praktijk hebt u circa 10 tot 15 GB aan vrije ruimte nodig.­ Klik op Create a New Virtual Machine, waarna een wizard wordt geopend. U kunt het besturingssysteem op drie verschillende manieren installeren. Welke manier u kiest, is afhankelijk van de wijze waarop u de installatiebestanden tot uw beschikking hebt (bijvoorbeeld als iso-bestand of op dvd). Hebt u een dvd, kies dan voor Installer Disc en geef aan in welk dvd-station de schijf zich bevindt. Hebt u een iso-bestand, dan kiest u voor Installer Disc Image File (ISO). Klik op Browse en wijs het gewenste iso-bestand aan.

Via de wizard maakt u een nieuwe virtuele machine aan.

Host en Gast

Bij virtualisatie komt u al snel in aanraking met de termen 'hostbesturingssysteem' en 'gastbesturingssysteem' (in het Engels aangeduid als 'guest'). Het hostbesturingssysteem is het primaire besturingssysteem van uw computer. Het gastbesturingssysteem is het besturingssysteem dat u in een virtuele machine uitvoert. Hebt u bijvoorbeeld een computer met Windows Vista en draait u Windows 7 in een venster? Dan is Windows Vista het hostbesturingssysteem en Windows 7 het gastbesturingssysteem.

5. Later installeren

Hebt u de installatiebestanden van het besturingssysteem niet bij de hand, dan kunt u ook een lege virtuele machine maken. Feitelijk maakt u dan een virtuele schijf zonder inhoud aan. U geeft in de wizard aan welk besturingssysteem u wilt installeren en geeft aan waar de virtuele schijf moet worden gemaakt. Het besturingssysteem installeert u op een later moment.

0 Reactie(s) op: Windows 7 naast XP

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.