Windows 7 usb-meldingen uitschakelen

Door: robbin-ooijevaar | 16 juni 2011 14:07

How To

Usb-sticks en externe harde schijven hebben de neiging u ongevraagd op allerlei meldingen te trakteren. Zo wijzen sommige sticks er steeds op dat u ze niet goed hebt verwijderd, waarna de vraag volgt of u een scan wilt uitvoeren. Gelukkig is het onder Windows 7 vrij eenvoudig om deze overbodige vensters te blokkeren.

1. Automatisch afspelen

Nadat u een usb-stick of externe harde schijf op uw pc aansluit, krijgt u steevast het ‘Automatisch afspelen’-scherm te zien. Hierin kunt u aangeven wat u met de inhoud van de stick of harde schijf wilt doen. Iets soortgelijks gaat op bij het aansluiten van geheugenkaarten en digitale camera’s. Alles wat met de mogelijkheid tot automatisch afspelen heeft te maken, kunt u in Windows 7 eenvoudig aanpassen. Open Start / Configuratiescherm / Hardware en geluiden / Automatisch afspelen. Hier kunt per apparaat of per type media aangeven welke actie u wilt ondernemen. Zo kunt u een dvd-film automatisch laten starten of de map met foto’s laten openen. De optie Automatisch afspelen voor alle media en apparaten gebruiken moet zijn geactiveerd als u dit onderdeel wilt gebruiken. Klik onder in beeld op Standaardwaarden instellen om alle door uzelf gemaakte instellingen te verwijderen.

Onder Windows 7 kunt u alles wat met het automatisch afspelen van bestanden heeft te maken eenvoudig instellen.

2. Onveilig verwijderen

Bij het plaatsen van een usb-stick kunt u een foutmelding voor uw kiezen krijgen. U krijgt dan de vraag of u de stick of schijf wilt controleren op fouten. Wie de kleine lettertjes bij de melding leest, ziet dat de schijf mogelijk niet goed is verwijderd. Als dit zo is, hebt u de stick of schijf abrupt ontkoppeld, zonder hem eerst netjes via een rechter- muisklik uit te werpen. Kan dit kwaad? Het antwoord is tweeledig. Het is belangrijk dat er geen lees- of schrijfacties op het externe opslagmedium plaatsvinden op het moment dat u het van uw computer loskoppelt. Als Windows bijvoorbeeld nog bezig is met het wegschrijven van data, kunnen er problemen optreden. Dit komt in de praktijk niet vaak voor en in verreweg de meeste gevallen kunt u uw stick of schijf direct verwijderen.

Om het helemaal veilig en volgens de regels te doen, klikt u met de rechtermuisknop op de usb-stick en kiest u Uitwerpen.

3. Foutmeldingen uitschakelen

Als u een usb-stick of externe harde schijf netjes wilt verwijderen, opent u Start / Computer. Klik met rechts op de schijfletter van de usb-stick (bijvoorbeeld de G-schijf) en kies Uitwerpen om het apparaat veilig te verwijderen. Windows geeft na enkele seconden de melding dat de usb-stick veilig kan worden weggehaald. Het is echter mogelijk om deze foutmelding volledig uit te schakelen. Daarmee sneuvelen ook de ‘Automatisch afspelen’-opties. Klik op Start en type services.msc, gevolgd door een druk op Enter. Zoek in de lijst naar Shell hardware detection, klik met de rechtermuisknop op dit onderdeel en kies Eigenschappen. Verander de instelling Opstarttype van Automatisch naar Uitgeschakeld. Bevestig met OK en herstart uw computer. Vanaf nu toont Windows 7 geen ‘Automatisch starten’-vensters meer, en blijven foutmeldingen bij het verwijderen van een usb-apparaat achterwege.

Als u Shell hardware detection uitschakelt, bent u voor altijd verlost van foutmeldingen met betrekking tot usb-sticks.

3 Reactie(s) op: Windows 7 usb-meldingen uitschakelen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 3 september 2014 15:28 Anoniem
  Dank voor de tip!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 23 juni 2015 22:44 Anoniem
  Werkt helaas niet
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 29 april 2016 10:47 Anoniem
  Uitgetest met Windows 7-64.
  De oplossing dmv het uitschakelen van de service werkt wel maar geeft dan 'n blauw scherm bij langer gebruik van een USB HD.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.