Windows 7 via usb

Door: dennis-gandasoebrata | 29 januari 2010 13:41

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Een dvd-speler hebt u niet nodig om Windows 7 te installeren. Ook met een usb-stick kunt u Windows installeren. Dat is niet alleen handig voor netbooks, maar ook voor desktopcomputers. Een installatie per usb verloopt namelijk een stuk vlotter. In deze workshop leest u hoe u te werk gaat.

Zaken verzamelen

Voor deze workshop hebt u verschillende onderdelen nodig. Neem allereerst de installatie-dvd van Windows 7 erbij. Daarnaast hebt u een lege usb-stick nodig, met een opslagcapaciteit van 4 GB (groter mag uiteraard ook). Daarnaast maken we zoveel mogelijk gebruik van programma’s die standaard met Windows zijn meegeleverd, waaronder Diskpart. Dit onderdeel is op de meeste computers standaard aanwezig. Hebt u dit programma niet, dan kunt u het downloaden.

Opdrachtprompt starten

Voor het maken van een usb-stick waarmee u Windows 7 installeert, gebruiken we de opdrachtprompt en ingebouwde programma’s van Windows. Open het menu Start en typ cmd in het zoekvak. Hierna drukt u op de toetsencombinatie Ctrl+Shift+Enter. Deze speciale toetsencombinatie zorgt ervoor dat de opdrachtprompt wordt geopend met de rechten van een Administrator. Voert u de opdrachtprompt in de normale modus uit, dan zullen bepaalde opdrachten niet werken en kunt u de stappen niet uitvoeren. Bevestig dat u opdrachtprompt met hogere rechten wilt uitvoeren als Gebruikersaccountbeheer van Windows hierom vraagt.

Voorbereiden

Het venster van de opdrachtprompt verschijnt. Typ Diskpart en druk op Enter. Met dit programma kunt u de aanwezige schijven op het systeem (waaronder de usb-stick) voorbereiden. Vervolgens typt u List Disk. Een overzicht van aanwezige stations verschijnt. Aan de hand van de opslagcapaciteit van de usb-stick kunt u relatief eenvoudig achterhalen om welke schijfletter het gaat. Het is nu tijd om de schijf te selecteren. Vervolgens zullen we de schijf opschonen (voor zover dat nodig is), hierop een partitie maken, deze selecteren en met de juiste indeling formatteren.

Niet alleen voor notebooks

Ook als uw computer wel is uitgerust met een dvd-speler, loont het de moeite om een usb-stick te maken waarmee u Windows 7 installeert. Vooral als u regelmatig een installatie van het besturingssysteem uitvoert, is een usb-stick handig. Het grote voordeel ten opzichte van installatie via dvd is de snelheid waarmee een usb-installatie verloopt: via usb kan dit tot 25 procent sneller lopen.

Partitioneren

Om te beginnen typt u Select Disk N (vervang N door het cijfer van uw schijf, bijvoorbeeld Select Disk 1). Wees er zeker van dat u de juiste schijf selecteert! Alle fysieke schijven worden in dit overzicht getoond. Druk op Enter. De opdrachtprompt geeft een bevestiging van de schijf die u hebt geselecteerd. Typ nu Clean. Hiermee maakt u de usb-stick leeg. Vervolgens is het tijd om een partitie op de usb-stick te maken, Typ hiervoor Create Partition Primary. Bevestig met een klik op OK. De partitie wordt gemaakt, en na afloop wordt u hiervan op de hoogte gebracht. Selecteer hierna de partitie. Typ Select Partition en druk op Enter.

Back-up

Een installatie op usb-stick is ook handig als u vaak meerdere computers installeert. Daarnaast kunt u de stick met de installatie van Windows 7 gebruiken als back-up voor uw fysieke installatie-dvd. Een gerust gevoel!

0 Reactie(s) op: Windows 7 via usb

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.