Windows 8.1 verlanglijstje: 15 wensen voor Blue-update

Door: Redactie Computer!Totaal Redactie Computer!Totaal | 21 mei 2013 12:53

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Ondanks alle kritiek heeft Windows 8 een overvloed aan verbeteringen naar Microsoft’s primaire besturingssysteem gebracht. Als je even ophoudt met piekeren en leert om van de Live Tiles te genieten (of ze op zijn minst te negeren), is het bureaublad van Windows 8 verreweg het beste Windows-bureaublad ooit – snel, handig en ronduit geweldig.

Maar het besturingssysteem kenmerkt zich ook door enkele fundamentele problemen, waardoor er binnen de ‘moderne’ interface van Windows 8 behoorlijk veel mis gaat. Normaal gesproken moet je dan wachten op een sporadisch gelanceerd Service Pack om deze kleine fouten te repareren, maar Microsoft’s nieuwe focus op doorlopende verbetering geeft het bedrijf de mogelijkheid om sneller dan ooit pleisters op de wonden te plakken. Er staat zelfs al een belangrijke update klaar, Windows Blue genaamd, die Windows 8 zal opkrikken naar versienummer 8.1.

Een uitgelekte versie van Windows Blue onthulde onlangs allerlei broodnodige verbeteringen, waaronder betere synchronisatie opties, uitgebreidere personalisatie van het startscherm, en een aantal eenvoudige maar effectieve interface tweaks. Maar dat is nog maar het topje van de ijsberg. Naast alle tweaks die al in de gelekte versie zijn ontdekt, hebben wij een verlanglijstje opgesteld met 15 potentiële Windows Blue-verbeteringen die Windows 8 een heel stuk mooier zouden kunnen maken.

1. Opstarten naar het bureaublad

Diehard-fans van het bureaublad hebben vooral moeite met één ontwerpbeslissing in het bijzonder: het feit dat Microsoft de gebruikers dwingt op te starten naar het moderne startscherm. Je kunt direct naar het bureaublad opstarten, maar daarvoor moet je software van derden downloaden of in de Windows Task Scheduler rommelen, een tool waar veel alledaagse gebruikers zelfs nog nooit van gehoord hebben. Gelukkig suggereren recente geruchten dat Microsoft in Windows Blue een boot-to-desktop optie zal implementeren.

2. De startknop

We snappen het, Microsoft; jullie willen dat we veel tijd doorbrengen in de moderne gebruikersinterface. Maar het verwijderen van de startknop van het bureaublad was gewoon gemeen, en ook nog eens contraproductief. Maar misschien is de startknop niet voor eeuwig verdwenen, want volgens de eerder genoemde geruchten overweegt Microsoft om deze knop terug naar het bureaublad te brengen. Maar laat ik niet te vroeg juichen – het is en blijft een gerucht.

Ook de startknop zie we graag terugkeren naar Windows.

3. Dynamic interface switching

Al deze ellende met het bureaublad en het startscherm kan met één enkele aanpassing verholpen worden: het zogenoemde ‘dynamic interface switching’. Dat wil zeggen dat het systeem zich aanpast aan de manier waarop de gebruiker zijn pc gebruikt. Als Windows 8 bij het opstarten bijvoorbeeld een toetsenbord en muis detecteert, start dan op naar het bureaublad. Als de primaire invoermethode een aanraakscherm is, start dan op naar het startscherm. Boem! Beginnende hoofdpijn verholpen…

4. Betere aanwijzingen in de gebruikersinterface

Interface-experts hebben felle kritiek geuit op de geheimzinnigheid van de moderne gebruikersinterface. Als je gebruikers in het diepe gooit met een geheel nieuwe omgeving en vervolgens belangrijke bedieningselementen in de hoeken wegstopt, is je interface zeker niet intuïtief. Een permanente indicator op het scherm, misschien iets dat oplicht of iconen in iedere hoek (vergelijkbaar met wat er nu gebeurt wanneer je met je muis over deze ‘hot corners’ beweegt), zou wonderen doen voor de Windows 8-gebruikersinterface.

5. Verbeterde standaard apps

Microsoft heeft haar beproefde en betrouwbare bureaubladstandaarden in Windows 8 gedumpt, en deze ingeruild voor moderne stijl apps zoals Mail, Calendar, People en Maps. De nieuwe apps zijn mooi, maar ze missen essentiële functies, wat hun bruikbaarheid zeer nadelig beïnvloedt. (Kun je nagaan, de Outlook.com kalender met het thema van de Calendar-app heeft geavanceerdere functies dan de Calendar-app zelf.) Een recente golf van updates heeft voor wat extra functionaliteit aan de ingebakken apps van Windows 8 gezorgd, maar ze hebben nog een lange weg te gaan voordat ze geschikt zijn voor dagelijks gebruik.

Lees op de volgende pagina meer wensen voor Windows 8.1…

0 Reactie(s) op: Windows 8.1 verlanglijstje: 15 wensen voor Blue-update

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.