Windows 8 Consumer Preview

Door: Joris Peterse | 02 maart 2012 14:25

Review

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4

2012 wordt een belangrijk jaar voor Microsoft. Dat heeft niet alleen te maken met Windows Phone en de Xbox 720-gameconsole, vooral Windows 8 moet Microsoft in de schijnwerpers zetten. Het hybride besturingssysteem is geschikt voor pc's en tablets, en moet alle apparaten met een besturingssysteem van Microsoft dichter bij elkaar brengen. In een later stadium maakt Windows Phone 8 het plaatje compleet. Maar eerst is Windows 8 aan bod, waar Microsoft op de laatste dag van februari een bètaversie van presenteerde in Barcelona.

Eerst even een terugblik. In september vorig jaar presenteerde Microsoft de eerste (ontwikkelaars-)bètaversie van Windows 8. Hier leest u meer over op onze website. Het was even wennen om de metro-interface die we kennen van Windows Phone-toestellen, terug te zien in het gewone Windows-besturingssysteem. Ook het ontbreken van een startmenu, en het wegstoppen van de desktop in een app was een behoorlijk ingrijpende verandering. Voor tablets en voor pc's en laptops met aanraakscherm, was vooral de aansturing een verademing. Op de gewone desktops met muis (of touchpad) en toetsenbordaansturing waren we minder enthousiast over de besturing. De levendige kleurrijke metro-interface biedt veel nieuwe elementen, en ook veel oude elementen in het nieuwe jasje.

De Consumer Preview van Windows 8 is een tweede blik achter de schermen.

We noemen enkele vernieuwingen. Programma's (apps) worden dynamisch weergegeven in zogenaamde tiles, de grote vierkante of rechthoekige vlakken in het menu. Er zijn Charms aan de rechterkant van het scherm, die gebruikt worden voor instellingen en overzichten. Internet Explorer 10 heeft een metro-jasje aan, en er was een (nog gesloten) applicatiewinkel, de Store. Het Windows Live-account wordt op veel plekken geïntegreerd in het besturingssysteem; sterker nog, het is zelfs mogelijk om ermee in te loggen op (andere) Windows 8-systemen. De ontwikkelaarsversie van Windows 8 smaakte naar meer, hoewel het nog niet bijzonder uitgebreid was.

Windows Live

Microsoft gebruikt in de Consumer Preview van Windows 8 de term Windows Live nauwelijks meer. Dat is opvallend, aangezien de naam aan veel diensten is geplakt. Windows Live Account, Windows Live Messenger, Windows Live Essentials enzovoort. Uiteindelijk wil Microsoft meer eenheid creëren door de naam Live te schrappen. Het is de bedoeling dit te vereenvoudigen tot de naam Windows Account.

Aan de interface van het metromenu valt licht te knutselen.

0 Reactie(s) op: Windows 8 Consumer Preview

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.