© PXimport

Windows 8 Consumer Preview

Geplaatst: 2 maart 2012 - 12:25

Aangepast: 16 november 2022 - 09:24

Joris Peterse

2012 wordt een belangrijk jaar voor Microsoft. Dat heeft niet alleen te maken met Windows Phone en de Xbox 720-gameconsole, vooral Windows 8 moet Microsoft in de schijnwerpers zetten. Het hybride besturingssysteem is geschikt voor pc's en tablets, en moet alle apparaten met een besturingssysteem van Microsoft dichter bij elkaar brengen. In een later stadium maakt Windows Phone 8 het plaatje compleet. Maar eerst is Windows 8 aan bod, waar Microsoft op de laatste dag van februari een bètaversie van presenteerde in Barcelona.

Eerst even een terugblik. In september vorig jaar presenteerde Microsoft de eerste (ontwikkelaars-)bètaversie van Windows 8. Hier leest u meer over op onze website. Het was even wennen om de metro-interface die we kennen van Windows Phone-toestellen, terug te zien in het gewone Windows-besturingssysteem. Ook het ontbreken van een startmenu, en het wegstoppen van de desktop in een app was een behoorlijk ingrijpende verandering. Voor tablets en voor pc's en laptops met aanraakscherm, was vooral de aansturing een verademing. Op de gewone desktops met muis (of touchpad) en toetsenbordaansturing waren we minder enthousiast over de besturing. De levendige kleurrijke metro-interface biedt veel nieuwe elementen, en ook veel oude elementen in het nieuwe jasje.

© PXimport

De Consumer Preview van Windows 8 is een tweede blik achter de schermen.

We noemen enkele vernieuwingen. Programma's (apps) worden dynamisch weergegeven in zogenaamde tiles, de grote vierkante of rechthoekige vlakken in het menu. Er zijn Charms aan de rechterkant van het scherm, die gebruikt worden voor instellingen en overzichten. Internet Explorer 10 heeft een metro-jasje aan, en er was een (nog gesloten) applicatiewinkel, de Store. Het Windows Live-account wordt op veel plekken geïntegreerd in het besturingssysteem; sterker nog, het is zelfs mogelijk om ermee in te loggen op (andere) Windows 8-systemen. De ontwikkelaarsversie van Windows 8 smaakte naar meer, hoewel het nog niet bijzonder uitgebreid was.

Windows Live

Microsoft gebruikt in de Consumer Preview van Windows 8 de term Windows Live nauwelijks meer. Dat is opvallend, aangezien de naam aan veel diensten is geplakt. Windows Live Account, Windows Live Messenger, Windows Live Essentials enzovoort. Uiteindelijk wil Microsoft meer eenheid creëren door de naam Live te schrappen. Het is de bedoeling dit te vereenvoudigen tot de naam Windows Account.

© PXimport

Aan de interface van het metromenu valt licht te knutselen.

De gebruiker centraal

Aan de Consumer Preview van Windows 8 is flink gesleuteld. Volgens de ontwikkelaars zijn er maar liefst 100.000 veranderingen doorgevoerd ten opzichte van de vorige versie. Wat meteen opvalt is de integratie van al uw accounts in het besturingssysteem, zoals u dat wellicht van Windows Phone kent. Facebook, Twitter, Gmail, Flickr en LinkedIn worden opgenomen in het besturingssysteem, samen met de diensten die (tot voorheen) onder de noemer Windows Live vielen. Zo verschijnen uw Facebook-, Flickr en SkyDrive-foto's in de app Photos. Uw Gmail, Hotmail en Exchange-mail wordt overzichtelijk weergegeven in Mail, en de daarbij horende agenda's in Calendar. U kunt chatten met uw Messenger- en Facebook-contacten in de app Messaging, en alle contactpersonen uit alle (sociale) netwerken worden nog eens netjes op een rijtje gezet in People. Het is allemaal zo logisch, dat u zich afvraagt waarom deze integratie nooit eerder op zo'n manier heeft plaatsgevonden in een besturingssysteem. Microsoft heeft wat dat betreft een heldere visie over het inbouwen van zogenaamde clouddiensten in het besturingssysteem, in plaats van ze vanuit de browser of los programma te benaderen.

Al deze apps hebben overigens een ingebouwd notificatiesysteem, om u op de hoogte te houden over het wel en wee in uw accounts. Het geeft Windows 8 het persoonlijke tintje mee dat uw systeem een stukje van uw identiteit geeft.

Lock Screen

Er kan nu flink geknutseld worden aan het lock-screen (het ontgrendelingsscherm). In dit scherm kunnen verschillende elementen weergeven worden, zoals het aantal nieuwe ontvangen e-mails en berichten, het actuele weer, de tijd en ook andere informatie uit zelfgekozen apps. Om dit te configureren gaat u in de PC Settings naar Personalize en vervolgens kiest u boven in het scherm voor het onderdeel Lock Screen.

© PXimport

U kunt zelf aangeven wat er op het ontgrendelingsscherm komt.

Personalisering

Dat stukje identiteit kan nog worden gefinetuned in de Settings. In de vorige versie was het personaliseren beperkt tot de desktop en het lock-scherm. Voor het lock-scherm zijn een aantal standaardafbeeldingen verkrijgbaar, of u kiest voor een eigen afbeelding. U kunt nu ook de metro-omgeving aanpassen met themakleuren en verschillende patroontjes. De keuzemogelijkheden zijn nog niet heel uitgebreid: er is een negental kleuren beschikbaar en u hebt de keuze uit zes achtergrondpatronen, waarvan er één blanco is.

Handigheidjes

Een andere nieuwe handigheid is dat u apps aan de zijkant vast kunt zetten (als een Charm). Zo hebt u een actueel overzicht van de ene app, terwijl u aan het werk bent in de andere app. We kunnen ons voorstellen dat het prettig is om altijd een actueel weersoverzicht of een chat aan de zijkant te hebben staan. Wanneer u deze functie op een tablet uitprobeert, wilt u wellicht niet meer terug naar een iPad of Android-tablet!

© PXimport

Multitasken door apps (hier de chat) aan de zijkant vast te zetten.

Beweegt u de muis naar linksonder, dan verschijnt de vorige app in een klein voorbeeldvenstertje. Een klik hierop brengt u terug naar de app, ongeveer hetzelfde effect wat u gewend was van de Alt+Tab-toetscombinatie. Beweegt u echter de muis nu iets omhoog, dan ziet u alle op de achtergrond draaiende processen in een fraai voorbeeldvenster. Door de muis juist naar de rechterrand te verplaatsen, kunt u altijd een menuutje uitklappen met instellingen, applicatiemachtigingen en andere functies.

Overigens hoeft u zich in Windows 8 geen zorgen te maken over dat er te veel applicaties open staan. Wanneer een programma niet afgesloten is, maar ook niet gebruikt wordt, dan krijgt dit de status 'suspended'. Oftewel, het programma wordt in een soort slaapstand gezet waarin het het systeem niet belast, totdat u het weer activeert.

© PXimport

De actieve apps aan de linkerkant.

Store

Een andere grote vernieuwing in deze Consumer Preview is de opening van de applicatiewinkel, genaamd Store. Net als de App Store in Mac OS X, is deze Store een makkelijke en betrouwbare bron van nieuwe betaalde software, freeware en games. Het winkelaanbod is op dit moment aardig, maar verwacht niet dat dit in de komende maanden al zal groeien. Applicatieontwikkelaars konden speciaal voor deze preview hun apps aanleveren, waarna het winkelaanbod pas weer aangevuld zal worden in een volgende fase van Windows 8. Op dit moment zijn er genoeg apps voorhanden om een indruk te krijgen van de Store, maar het ontbreekt nog aan belangrijke apps zoals Twitter, Skype, Firefox, Spotify et cetera. Gek genoeg ontbreken ook apps die in de ontwikkelaarsversie van Windows 8 wel aanwezig waren, zoals Tweet@rama en Socialite voor respectievelijk Twitter en Facebook.

Apps waar u de portemonnee voor dient te trekken, zijn nog niet aanwezig. Hoe de betaling gaat plaatsvinden en hoe de koppeling met uw account precies plaatsvindt, blijft dus nog even een verrassing.

© PXimport

De schappen van de applicatiewinkel van Windows 8.

Kan niet, mag niet

Omdat het om een testversie gaat, werkt nog niet alles helemaal naar behoren. Zo nu en dan loopt u tegen een foutje in het besturingssysteem aan. Zo werd bijvoorbeeld tijdens het testen alles uit het Windows Account in het Duits weergegeven. Dit euvel werd verholpen door Engels als extra taal toe te voegen in het configuratiescherm. Ook gaat het mis als u met Internet Explorer 10 een site als YouTube bezoekt. Onschuldige en onvoorkomelijke bijkomstigheden.

Wat echter niet goed te praten valt voor Microsoft, is dat de Xbox- en Music-app niet werken vanwege regiorestricties. Na het opstarten van de app wordt om een inlog gevraagd, na het inloggen verschijnt een foutmelding, want we bevinden ons in de verkeerde regio. Deze onzinnige regio-opdeling van Microsoft bederft de belevingservaring van vele testgebruikers.

Aansturing

Omdat Windows 8 voor tablets, pc's én laptops geschikt is, moet het besturingssysteem zich efficiënt laten aansturen met muis en toetsenbord, maar ook met anraakbewegingen. Vooral dat laatste hebben de ontwikkelaars bij Microsoft prima op orde. Ook de aansturing door middel van muis en toetsenbord gaat nu al prettiger. In de metro-interface is rechtsonder een vierkant knopje geplaatst, klikt u hierop dan verkleint u het aanzicht, zodat u niet vingervermoeiend hoeft te scrollen naar het andere uiteinde van metro. Toch is metro voor de computergebruiker met een muis of touchpad geen vooruitgang ten opzichte van de vorige versies van Windows. Wil Microsoft deze overgrote groep gebruikers ook overtuigen met Windows 8, dan moeten de ontwikkelaars zich helaas nog flink achter de oren krabben.

© PXimport

De functieknoppen zijn rechts op uw scherm te toveren.

Als een vis in het ... bureaublad

Ook het bureaublad (de desktop) is licht onder handen genomen. In de eerste probeerversie van Windows 8 werd al duidelijk dat het startmenu plaats heeft gemaakt voor het metromenu. Ook hebben alle verkennervensters een lint ingebouwd gekregen zoals we dat al kennen van Office 2007 en 2010. De desktop moet geopend worden als een app in metro.

In deze tweede probeerversie is er op het oog weinig nieuws aan de desktop. Het enige grote verschil is dat de startknop helemaal is verdwenen en u op het bureaublad begroet wordt door een vis als achtergrond. Toch blijft de schoen wringen op dit punt in Windows 8. Want ook hier komen gebruikers zonder touchscreen er bekaaid vanaf en is Windows 7's vertrouwde desktopomgeving nog altijd een beter alternatief. De desktop in Windows 8 komt wat verlamd over en dat is jammer, want ook gewone pc-gebruikers kunnen veel voordelen halen uit dit systeem. Zij hebben voordeel van de verkenner met lint en van de snelheid, soepelheid en de relatief lage systeemeisen van Windows 8.

Bètaversie

Wilt u ook eens aan de slag met Windows 8 Consumer Preview? Dat kan makkelijk. Via de website van Microsoft kunt u een installatiebestand van 5 MB downloaden of een schijfimage (iso) binnenhalen. U kunt dit iso-bestand ook gebruiken om van een usb-opslagmedium op te starten.

© PXimport

Programma's die de status 'suspended' krijgen, vreten niet van uw systeemcapaciteit.

Conclusie

Met deze tweede probeerversie van Windows 8 laten de ontwikkelaars bij Microsoft duidelijk zien welke kant ze het hybride besturingssysteem op willen laten gaan. Het besturingssysteem is persoonlijk, integreert op slimme wijze meerdere accounts van clouddiensten en sociale netwerken, en kan qua functionaliteit makkelijk worden uitgebreid middels apps uit de Store. Bovendien start het besturingssysteem aangenaam snel op, en is de aansturing soepel. En dat zonder uit de bocht te vliegen qua systeemeisen en stroomverbruik, integendeel.

Kritische punten zijn er ook. De ontwikkelaars lijken de gewone pc- en laptopgebruikers uit het oog te verliezen. Hoewel de aansturing voor de muis en touchpad iets praktischer is dan in de eerste bètaversie, doet het nog tekort om echt te overtuigen, vooral in een professionele omgeving. Ook de desktop voelt aan als een onbewoond eiland in de strak vormgegeven metro-omgeving. Microsoft zal zijn koers toch echt wat moeten bijschaven om de traditionele Windows-gebruikers te overtuigen van Windows 8. Desnoods met wat meer opties zoals een startmenu of het automatisch opstarten in de desktopomgeving.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten