Windows 8 Consumer Preview nu te downloaden

Door: Elmar Rekers Elmar Rekers | 29 februari 2012 16:29

Apps & Software

Microsoft heeft de Consumer Preview van het nieuwe Windows 8-besturingssysteem woensdag vrijgegeven. De softwaregigant presenteerde de nieuwe functies van dit OS tijdens het Mobile World Congress in Barcelona.

De grootste visuele verandering aan Microsofts besturingssysteem is de zogenoemde Metro-interface. Deze losse tegels (live tiles) vullen het startscherm van Windows 8 en hierop kan actuele informatie over de betreffende applicaties worden weergegeven. Microsoft introduceerde deze 'live tiles' eerder al middels Windows Phone 7 en bracht de interface onlangs ook naar de Xbox 360. Door straks ook pc's, laptops en tablets van deze gebruikersomgeving te voorzien wil de softwaremaker ervoor zorgen dat Windows-gebruikers zich direct thuis voelen op alle Microsoft-apparaten.

Geen Startknop

Zoals eerdere geruchten al deden vermoeden heeft Microsoft afscheid genomen van de traditionele Startknop. Willen gebruikers het Startmenu raadplegen dan moet de muiscursor naar linksonder in het scherm gebracht worden om de knop te kunnen zien. "Dit is namelijk een intuïtieve beweging voor iedereen die ooit met Windows heeft gewerkt", aldus Antoine Leblond van Microsoft tijdens de presentatie. Microsoft toonde ook de werking van de applicatiewinkel Windows Store en benadrukte dat het nieuwe OS ook prima te besturen is met een muis en toetsenbord.

Met de introductie van Windows 8 hoopt Microsoft eindelijk een speler van betekenis te worden op de tabletmarkt. Een markt die momenteel gedomineerd wordt door Apples iPad en in mindere mate Android. Vooral het werken met de grote live tiles zou volgens Microsoft zeer geschikt zijn voor de aanraakgevoelige tablets. Pc-gebruikers die niet kunnen wennen aan de Metro-interface kunnen overigens voor een meer traditionele weergave van Windows 8 kiezen.

Windows 8 downloaden

Microsoft gaf vorig jaar al de Developer Preview van Windows 8 vrij, maar er zijn sindsdien behoorlijk wat veranderingen op het systeem aangebracht. Volgens Microsoft meer dan 100.000. De nieuwe Consumer Preview is nu gratis te downloaden via de officiële website. De definitieve versie van het OS wordt samen met de eerste Windows 8-tablets aan het einde van 2012 verwacht.

Windows 8 Consumer Preview verschijnt in zowel een 32- als 64-bit-uitvoering en is beschikbaar in het Engels, Chinees, Frans, Duits en Japans. De Windows 8 Consumer Preview is te downloaden als installatiewizard of als losstaande ISO-images. Uiteraard stelt Windows 8 wel enige eisen aan uw hardware, maar die zijn grotendeels vergelijkbaar met de eisen die Windows 7 stelt. Uw computer moet minimaal een 1GHz-processor bevatten in combinatie met 1 gigabyte intern geheugen voor de 32-bit-uitvoering of 2 gigabyte intern geheugen voor de 64-bit-uitvoering. De 32-bit-uitvoering vereist 16 Gbyte opslag, terwijl er voor de 64-bit-uitvoering 20 Gbyte noodzakelijk is. De grafische kaart moet ondersteuning bieden voor DirectX 9.

0 Reactie(s) op: Windows 8 Consumer Preview nu te downloaden

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.