Windows 8 draait op ARM-processors

De volgende versie van Windows draait op ARM-processors. Dat maakte Microsoft gisteren bekend. Ook belangrijke applicaties als Office worden geschikt gemaakt voor de energiezuinige architectuur.

De aankomende versie van Windows draait ook op processors die gemaakt zijn volgens de ARM-architectuur. Dat maakte Steven Sinofsky, president van de Windows-divisie, gisteren bekend op de elektronicabeurs CES. Met deze stap moet Windows aantrekkelijker worden voor tabletcomputers. Die systemen draaien momenteel vooral op ARM-processors.

Belangrijke functies en software op ARM

Volgens Sinofsky gaat Microsoft ook belangrijke software voor Windows omzetten naar die architectuur. Hij noemt Office als belangrijk voorbeeld: “Office is een belangrijk deel van hoe onze klanten het werken met een PC ervaren. Die software op ARM laten draaien is een natuurlijke uitbreiding van het inzetten van Windows op die hardware”, zegt hij.

Microsoft wil in ieder geval de belangrijkste functies van het besturingssysteem beschikbaar maken op ARM processors. Sinofsky noemt daarbij hardwareacceleratie van de graphics, het afspelen van audio en video, ondersteuning voor USB en printen.

Alle onderdelen op één chip

Om dat voor elkaar te krijgen werkt de softwarefabrikant nu samen met chipmakers NVIDIA, Texas Instruments en Qualcomm. Die drie bedrijven maken een groot deel van de platforms waar veel platforms en smartphones momenteel op draaien. Dat gebeurt bijna zonder uitzondering op een system on a chip (SoC).

Bij zo’n system on a chip zijn alle computeronderdelen ondergebracht op één chip. Behalve basisonderdelen als de processor en het werkgeheugen zitten daar voor mobiele apparaten vaak ook componenten voor 3G, WiFi en bijvoorbeeld GPS op. Het is ook voor het eerst dat Microsoft Windows speciaal aan gaat passen om op zo’n SoC te werken.

Energiezuiniger

Een groot voordeel van systemen op één chip in het algemeen en die van ARM in het bijzonder is dat zij veel energiezuiniger zijn dan traditionele processors. Hoewel een aantal fabrikanten wel een tablet met Windows 7 heeft gelanceerd zullen die niet erg aanslaan. Dat stelt analist Sarah Rotman Epps van Forrester tegen de IDG Nieuwsdienst.

De batterijduur is volgens haar simpelweg te kort door de relatief zware x86-processors. Ook is het feit dat Windows 7 nooit ontworpen is voor tablets een probleem voor de consument. “Het biedt een aantal mogelijkheden voor touchscreens maar de interface is nooit met die achterliggende gedachte ontworpen”.

'Voor het eerst zonder virtualisatie'

Steve Ballmer showde in zijn keynote op de CES gisteren al hoe Windows op ARM-platformen draaide. In zijn demonstratie was er nog geen gebruikersinterface, maar belangrijke delen van de Windows code draaiden al wel. “Dit is voor de eerste keer dat Windows zonder virtualisatie op ARM draait”, aldus de ceo van Microsoft.

Tijdens zijn toespraak liet hij zien hoe Word draaide op een Qualcomm Snapdragon (de processor die o.a. in een HTC Desire zit). Ook printte Ballmer een document uit vanuit Windows draaiende op een Texas Instruments processor en speelde hij video met behulp van een NVIDIA Tegra processor. Die laatste chip zit ook in de Zune, de mediaspeler van Microsoft.

Microsoft kan nog niet meedelen wanneer de volgende versie van Windows, die waarschijnlijk Windows 8 gaat heten, uitkomt. De verwachting is dat die ergens eind 2012 uit zal komen.

Bron: Webwereld.nl

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten