Windows 8 gebruiksklaar maken

Door: Edmond Varwijk | 23 mei 2012 14:41

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

Microsoft doet met Windows 8 een poging om een 'one size fits all'-besturingssysteem te maken. Windows 8 moet op zowel pc, tablet als smartphone te gebruiken zijn en via muis, toetsenbord en (vooral) touch te bedienen zijn. Voor de klassieke Windows-gebruiker die gebruikmaakt van muis en toetsenbord, is er heel wat veranderd. In deze cursus bespreken we de aanpassingen en leggen we uit hoe u Windows 8 configureert voor gebruik op een pc.

U hebt het vast al eens gelezen: de opvallendste verandering in Windows 8 is de komst van de Metro-interface. Meer over de eerste indruk kunt u lezen in het artikel Windows 8 Consumer Preview.

Anders dan bijvoorbeeld Aero in Windows 7 is Metro meer dan een mooi behangetje, het is een nieuwe gebruikersinterface. Daarmee ontstaan nieuwe handelingen en nieuwe manieren om handelingen uit te voeren. Dit alles is ingepakt in kleurige vierkante en rechthoekige vlakken. Hoewel de oude Aero-desktop nog wel aanwezig is, is het niet mogelijk om echt om te schakelen op alleen Aero. Ook kunt u zoiets vertrouwds als de startknop met bijbehorend menu niet terugplaatsen. Het Metro-scherm ís namelijk - in de visie van Microsoft - het nieuwe startscherm. De bedenker hiervan is Jansen Harris, die eerder de drijvende kracht was achter het Lint als vervanger van de menu's in Microsoft Office. Niet iemand die bang is voor echte verandering dus en evenmin een persoon die gebruikers geruststelt met de mogelijkheid de oude versie te herstellen.

Windows 8 komt met een Start-scherm in plaats van een Start-knop.

Starten, herstarten en inloggen

Op het Windows Experience Blog merkt Microsoft op dat 'dat veel mensen die Windows 8 de eerste keer gebruiken, enige hulp lijken te kunnen gebruiken'. Een understatement: hulp is direct al handig bij het inloggen. Nergens geeft het scherm namelijk enige hint over hoe u verder moet. Wat u moet doen om in te loggen is met de muis het beeld dat u ziet, omhoog slepen. Handiger is het een willekeurige toets in te drukken, dan wordt de login namelijk direct ook zichtbaar. Ook afsluiten en opnieuw opstarten zijn in Windows 8 vakkundig verstopt. Open de Charms door de muis in de rechterbovenhoek te plaatsen, klik op Settings / Power en kies voor Sleep, Restart of Shutdown.

 

De knoppen voor het opnieuw opstarten en uitschakelen van de pc zijn bereikbaar via de Charms aan de rechterkant van het beeldscherm.

1. Startscherm personaliseren

Voor de achtergrond van het startscherm kan gekozen worden uit zes designs en negen opvallend harde kleuren. Een eigen afbeelding selecteren als achtergrond is (nog) niet mogelijk. Elke tegel (tile) die u in de Metro-interface ziet, is een snelkoppeling naar een programma. Echte Windows 8-tegels hebben een egale kleur met daarop als tekst de naam van het onderdeel plus live-informatie uit dat programma. Zo laat de mail-tegel zien of er nieuwe berichten zijn en toont het weerprogramma het weer van een opgegeven locatie. Opties om de 'onderliggende' programma's te besturen, ontbreken echter volledig. Het is dus niet mogelijk om een muziekje of filmpje te starten of pauzeren met een druk op de tegel.

Het uiterlijk van het startscherm in Metro is maar beperkt aan te passen.

2. Startscherm indelen

Programma's die u zelf installeert krijgen ook een tegel. Deze tegels hebben een iets lichtere kleur met daarop de naam en het pictogram van het programma, maar geen live-informatie. Nieuwe tegels worden altijd rechts in het scherm geplaatst. Windows is daarbij niet kritisch: elk onderdeel dat in Windows 7 in het startmenu zou verschijnen, krijgt in Windows 8 een tegel op het startscherm. Dus ook de snelkoppeling naar de Help-tekst en het onderdeel om de software te verwijderen. De plek van een tegel kunt u wijzigen door hem simpelweg te verslepen. Klikt u met de rechtermuisknop op een tegel dan krijgt u enkele opties, zoals Unpin from Start om een tegel uit het startscherm te verwijderen. U kunt ontbrekende onderdelen (bijvoorbeeld MS Paint) ook toevoegen aan de Metro-interface. Zorg dat het startscherm geopend is en typ de naam van het programma. De zoekfunctie wordt geactiveerd, rechtsklik op het gevonden programma en kies in de opties voor Pin to Start.

De tegels kunnen in groepen worden gedeeld. Een nieuwe groep maakt u door een tegel naar het gebied tussen twee groepen te slepen en te wachten tot een lichter gekleurde verticale kolom zichtbaar wordt. Laat dan de tegel los. Ook is het mogelijk de tegel rechts naast de laatste tegel te slepen en daar te wachten tot de kolom zichtbaar wordt. Hoewel er dus zeker mogelijkheden zijn om het startscherm in te delen en alleen die programma's op te nemen die u er wilt zien, blijft het vervelend dat het startscherm in Metro veel meer beheer vraagt dan het startmenu in Windows 7. Wij merken dan ook dat we veelvuldig gebruikmaken van het zoekvenster dat verschijnt bij het typen in Metro.

De tegels op het startscherm van Windows 8 kunnen worden verplaatst.

Als u een beetje wegwijs begint te worden deelt u het Metropaneel zelf in.

3. Windows 8 minder 'snappy'

Metro-applicaties starten standaard beeldvullend. De Snap-functie waarbij in Windows 7 meerdere vensters naast elkaar geplaatst kunnen worden, is in Windows 8 flink beperkt. Het werkt met maximaal twee vensters en alleen bij een schermresolutie hoger dan 1366 x 768 pixels. De verdeling is ongelijk: het ene venster gebruikt het merendeel van het scherm, het andere venster wordt een zijbalk aan de linker- of rechterzijde. Om een Metro-app te 'snappen' pakt u met de muis de bovenrand van het scherm en sleept die naar de linker of rechter zijkant van het beeldscherm. Door de rand - die tussen de twee vensters komt - te verslepen, kunt u een van de vensters weer beeldvullend maken, en sluit u het andere venster.

De mogelijkheid meerdere vensters naast elkaar te openen is met Metro-applicaties zeer beperkt.

Voor programma's in de desktopomgeving is er niets veranderd. Die kunnen net als in vorige versies van Windows op elke willekeurige manier tegelijk en naast elkaar worden weergegeven. Ook de toetscombinaties voor Windows Snap, bekend uit Windows 7, werken onveranderd. Wisselen tussen geopende programma's gaat in Windows 8 het makkelijkst via Alt+Tab, daar is gelukkig niets aan veranderd. De toetscombinatie Windows-toets+Tab (voorheen Flip 3D) is wel veranderd, er opent nu een overzicht van alle geopende programma's aan de linkerzijde van het scherm. Dit overzicht kunt u ook openen door de muis in de linkerbovenhoek te plaatsen. Ook aan de rechterkant van het scherm zit een dergelijke 'hotspot'. Deze opent dan de Charms voor zoeken, delen, het startscherm, hardware (voorlopig alleen configuratie van een tweede beeldscherm) en een beperkt aantal configuratieopties. Wie het echte configuratiescherm wil openen zet de muis helemaal linksonder in het scherm. Daar verschijnt dan de pop-up om terug te keren naar het startscherm. Door daar met de rechtermuisknop op te klikken opent u een echt 'power-menu' met toegang tot de geavanceerde configuratieopties en ook het vertrouwde configuratiescherm (Control Panel).

Door met de rechtermuisknop op de pop-up voor het startscherm te klikken, opent u een menu met toegang tot de geavanceerde onderdelen van Windows 8.

0 Reactie(s) op: Windows 8 gebruiksklaar maken

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.