Windows 8 nu al sneller dan 7

Door: jasper-bakker | 25 oktober 2011 11:26

Nieuws

De openbare alpha van Windows 8 presteert nu al beter dan Windows 7. Vooral de opstarttijd is flink verkort, hoewel de Metro-interface het IE-prestatieniveau drukt.

Dit blijkt uit tests die het Amerikaanse blad PC Magazine heeft uitgevoerd met de alpha van Windows 8. "Het is nog veel te vroeg om oordelen te vellen over het prestatieniveau van Windows 8, maar in vergelijking met zijn voorganger is de Developer Preview van Microsofts nieuwe besturingssysteem veelbelovend", zo wordt de benchmark ingeluid.

Google- en Mozilla-tests

De vroege Windows-versie is getest op een pc met 4 GB geheugen en een quadcore-processor op 3,4 GHz. Het developer-voorproefje van Windows 8 is in dualboot geïnstalleerd naast Windows 7. Beide zijn verse installaties, dus voorheen ongebruikt en zonder extra applicaties of data erop.

Vervolgens zijn de opstart- en afsluittijd geklokt, het algemene prestatieniveau gemeten en de JavaScript-performance van Internet Explorer 10 getest. Het Windows-presteren is met benchmarkpakketten Geekbench en PCMark 7 gemeten, terwijl de IE10-prestaties zijn getest met Google's V8 versie 6 en Mozilla's Kraken versie 1.1.

Metro-belasting

De nog vroege uitvoering van IE10 blijkt op de alpha-release van Windows 8 flink verbeterd. Ten opzichte van IE9 op Windows 7 is IE10 12 procent sneller voor de V8-benchmark van Google. Het gaat daarbij alleen om de prestaties in de klassieke Windows-desktopomgeving. Draaiend op de Metro-interface, die de default is voor het nieuwe besturingssysteem, doet IE10 het veel slechter dan IE9, maar liefst 31 procent.

IE10 scoort beter in de Kraken-benchmark van Mozilla. Daar doet de Windows-browser het op de Metro-interface slechts 3 procent slechter. De voorsprong in de desktopomgeving is daarin echter ook minder groot: daar doet IE10 op Windows 8 het 4 procent beter dan IE9 op Windows 7. Zowel browser als besturingssysteem verkeren nog in een vroeg stadium van hun ontwikkeling.

Snel starten

Verder blijkt de developer release van Windows 8 flink sneller te starten dan de huidige versie van Microsofts besturingssysteem. Op de test-pc van PC Magazine doet de verse installatie van Windows 7 er 1 minuut en 32 seconden over, terwijl Windows 8 in 32 seconden al klaar staat. Dat is een verbetering van 65 procent.

De benodigde tijd voor het afsluiten van het besturingssysteem is een seconde langer in de alpha-versie van Windows 8. In Geekbench scoort het nieuwe besturingssysteem een krappe 0,6 procent hoger dan Windows 7. In PCMark 7 is een verbetering van 7 procent gemeten.

Minder geheugen

Windows-baas Steven Sinofsky heeft de alpha van Windows 8 onthuld draaiende op zijn oude Lenovo-netbook. Die proefversie verbruikt daarbij minder geheugen dan Windows 7, aldus de Microsoft-topma. Op diezelfde machine met Atom-processor en 1 GB geheugen demonstreerde hij ooit al de preview van Windows 7.

Bron: Webwereld.nl

0 Reactie(s) op: Windows 8 nu al sneller dan 7

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.