Windows 8 streeft Vista eindelijk voorbij

Door: Elmar Rekers Elmar | 01 juli 2013 09:07

Apps & Software

Windows 8 is, zo’n acht maanden na de lancering, groter dan Windows Vista. Uit cijfers van Netmarketshare blijkt dat Microsoft’s jongste besturingssysteem een marktaandeel van 5,1 procent heeft. Windows 7 vertoont nog geen tekenen van verval, het heeft een aandeel van bijna 45 procent.

Het marktaandeel van Vista kwam in juni uit op 4,6 procent. Een maand eerder was dit nog 4,5 procent. Ondanks deze lichte stijging weet Vista het nieuwe Windows 8, dat in mei op 4,3 procent bleef steken, echter niet meer te overklassen. Windows 7 is nog altijd het populairste pc-besturingssysteem (44,4 procent), gevolgd voor Windows XP met een marktaandeel van 37,2 procent.

Windows 8.1

Microsoft lanceerde Windows 8 in oktober 2012. Het besturingssysteem breekt met veel Windows-tradities, waardoor Microsoft op behoorlijk wat kritiek kon rekenen van gebruikers. Vooral het ontbreken van de startknop en de manier waarop de tegel-interface wordt opgedrongen, werd door menig pc-gebruiker afgekeurd.

Vorige week onthulde Microsoft Windows 8.1, een update die later dit jaar gratis beschikbaar komt voor Windows 8. De softwaregigant zegt hiermee te reageren op de feedback van gebruikers op Windows 8. Zo zal onder meer de startknop in aangepaste vorm terugkeren en wordt het mogelijk om rechtstreeks naar het bureaublad op te starten.