Windows Blue: Alles over de opvolger van Windows 8

Door: Elmar Rekers | 25 maart 2013 10:22

Apps & Software

Microsoft is achter de schermen druk bezig met de opvolger van Windows 8, onder codenaam Windows Blue. Afgelopen weekend lekte er een testversie van dit nieuwe besturingssysteem uit, waardoor wij alle interessante details van het OS voor je konden verzamelen.

Microsoft lijkt met Windows Blue enkele functies van Windows Phone naar desktops en tablets te gaan brengen. Zo zal het bijvoorbeeld mogelijk zijn om de ‘tegels’ op het startscherm kleiner te maken dan momenteel in Windows 8 mogelijk is, of de kleur hiervan te veranderen.

Tegels op het startscherm kunnen verder worden aangepast.

Meerdere apps

In Blue is ook de optie gebouwd om meerdere metro-apps naast elkaar te draaien, waardoor multitasken makkelijker zou worden. Maximaal vier apps kunnen naast elkaar draaien. Zo blijkt althans uit de testversie van Windows Blue (versienummer 9364) die zondag online verscheen via een Poolse website. Aan het instellingen-menu zijn tevens meerdere opties toegevoegd om de software te personaliseren.

In Windows 8 is veel software nog in de traditionele vorm aanwezig, maar Microsoft lijkt aan Blue meer zogenoemde Metro-apps toe te willen voegen. Ook is het uiterlijk van onder meer de rekenmachine en de wekker flink onder handen genomen. Aan de desktopmodus lijkt Microsoft weinig te hebben gesleuteld. Dat het in Windows Blue mogelijk zal zijn om rechtstreeks naar de desktop op te starten, is onwaarschijnlijk.

Internet Explorer 11

Ook zal Blue de introductie betekenen van Internet Explorer 11 en SkyDrive zal diep geïntegreerd zijn in deze Windows-versie. Voor Windows-gebruikers met een touchscreen zijn enkele nieuwe swipe-bewegingen toegevoegd. Door van onder naar boven te vegen roept de gebruiker bijvoorbeeld een overzicht met alle geïnstalleerde apps op.

Internet Explorer 11 wordt meegeleverd met Windows Blue.

Voor tabletgebruikers zal de opvolger van Windows 8 ook wat verbeteringen met zich meebrengen. Zo is het toetsenbord uitgebreid met een aparte rij cijfertoetsen, en zijn er in de desktop-omgeving meerdere touch-gestuurde acties uit te voeren. Ook hier kan men bijvoorbeeld omhoog swipen, waardoor een overzicht met snelkoppelingen en instellingen zichtbaar wordt.

Windows Phone

Windows Blue is de opvolger van Windows 8 en zal naast desktops en tablets ook het nieuwe OS worden voor Windows Phones. Microsoft geeft met Blue het startsein voor een nieuwe werkwijze voor het uitbrengen van nieuwe Windows-versies, waarbij jaarlijks een grote update zal worden uitgerold. Hiermee treedt de Windows-maker in de voetsporen van concurrent Apple.

Het startscherm is aanzienlijk verder te personaliseren.

Naar verwachting zal Windows Blue in de zomer beschikbaar komen. Het OS zal als update over Windows 8 geïnstalleerd kunnen worden. Het lijkt er op dat het besturingssysteem naar alle huidige smartphones met Windows Phone 8 zal komen.

Screenshots afkomstig van WinForum.eu

0 Reactie(s) op: Windows Blue: Alles over de opvolger van Windows 8

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.