Windows Home Server 2011

Microsoft is weer terug met een nieuwe thuisservereditie van Windows, ditmaal gebaseerd op Windows Server 2008 R2. Het weglaten van de Drive Extender-functie heeft veel klachten opgeleverd, maar dat is met andere, nieuwe opties ruimschoots goedgemaakt.

De vorige versie van Windows Home Server (WHS) stamt uit 2007 en was gebaseerd op Windows Server 2003. Dit besturingssysteem deed wat het moest doen en was eventueel nog te verbeteren door Power Packs te installeren. WHS 2011 (codenaam Vail) is gebaseerd op Windows Server 2008 en is net zoals alle R2-edities van dat systeem alleen in een 64-bits versie te verkrijgen. Het product wordt niet los verkocht, maar vaak meegeleverd op een kant-en-klare thuisserver. De eerste apparaten liggen inmiddels in de winkel. Het product is los wel te verkrijgen voor MSDN- en Technet-abonnees. In de winkel komt het niet in een doosje beschikbaar, maar slechts als System Builder-licentie voor systeembouwers.
 

Makkie

Om WHS 2011 te kunnen draaien, dien je een computer met minimaal een 1,3 GHz processor, 2048 MB werkgeheugen en 160 GB schijfruimte te hebben. De installatie is een makkie: na het kiezen van een installatievolume gaat de installatie geautomatiseerd verder en hoef je alleen aan het einde nog een wachtwoord op te geven. WHS partitioneert zelf de schijven. Na de installatie kun je met een dashboard je server gebruiksklaar maken. Dit omvat onder andere het maken een backupschema voor de server, het instellen van webtoegang, het delen van mappen en het aanmaken van gebruikers. Dit alles is erg gemakkelijk gemaakt, maar beperkt de gebruiker soms ook in zijn keuzes.



Webtoegang

Als je de portforwarding en firewall goed instelt, is de thuisserver ook met internet te benaderen via http of https (beveiligd). Vooral deze functionaliteiten zijn in WHS 2011 fors uitgebreid. Je kunt al je foto’s in een mooie slideshow bekijken, en ook muziek en video streamen gaat zonder problemen. Er wordt hiervoor een Silverlight-applet in de browser geladen, waarna je toegang hebt tot al je media. Ook functioneert de server als een Terminal Server Gateway, waardoor alle computers in het interne netwerk via de browser over te nemen zijn. Zo kun je via één webingang bij alle pc’s op je interne netwerk komen.



Backups

De backupfunctionaliteit van het pakket is ook sterk verbeterd. Zo kunnen Macs nu ook worden gebackupt, kunnen losse bestanden eenvoudiger worden teruggezet en is het ook mogelijk om een complete restore te doen, inclusief besturingssysteem. Je kunt op de server opstartmedia maken waarmee je een werkstation op kunt starten om een image van de computer terug te zetten. Om je computer te laten communiceren met WHS 2011, dien je clientsoftware te installeren via http://<servernaam>/connect. Na de installatie is je werkstation opgenomen in de lijst met te backuppen computers en is te zien of alle computers in het netwerk beveiligd zijn. Desgewenst kun je vanaf de server een backup van het werkstation maken en is het werkstation ook aan te zetten als je de wake-on-lan-functionaliteit aan hebt staan.

 

PluspuntenMinpuntenConclusie

  • gebruiksgemak

  • verbeterde backupsoftware

  • goede streamingfunctionaliteit

  • niet los verkrijgbaar

  • beperkend voor de geavanceerde gebruiker

Het pakket is sterk verbeterd ten opzichte van zijn voorganger en nóg gebruikersvriendelijker geworden. Daarnaast is het aantal functionaliteiten enorm toegenomen. Het enige minpunt is dat het pakket niet los beschikbaar zal komen. Daarnaast kan de geavanceerde gebruiker zich enigszins beperkt voelen in de configuratievrijheid dit het pakket biedt. Toch zorgt de eenvoud ervoor dat WHS 2011 een groot publiek kan bereiken en een thuisnetwerk inclusief streaming en backups opzetten kinderspel is.

8,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten