Windows Home Server 2011

Door: dennis-gandasoebrata | 28 september 2011 14:43

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Ten opzichte van zijn voorganger kent Windows Home Server 2011 aardig wat veranderingen. Wij zetten ze op een rij én gaan praktisch aan de slag met de nieuwste server voor thuisgebruik.

Het is alweer ruim vier jaar geleden dat de eerste versie van Windows Home Server werd geïntroduceerd: de makers hebben ruim de tijd genomen om een nieuwe versie te maken. Windows Home Server is gebaseerd op Windows Server 2008 R2. Deze serverversie is afgeslankt en aangepast voor thuisgebruik. Windows Home Server 2011 heeft drie doelen. Allereerst kunt u met Windows Home Server de computers in uw thuisnetwerk centraal onderhouden en beheren. Zo worden er back-ups gemaakt van de aangesloten computers, kunt u gegevens terughalen en wordt er gecontroleerd of alle updates zijn toegepast. Dit centraal beheer heeft als groot voordeel dat u niet langer de individuele computers los hoeft te onderhouden; vergelijk het met een bedrijf waarin het beheer en onderhoud ook gecentraliseerd plaatsvindt. Een tweede doel van Windows Home Server is het centraal opslaan van uw bestanden, de gegevens zijn hierdoor niet meer verspreid over de losse computers (met alle risico's van dien). Tot slot biedt Windows Home Server de mogelijkheid om de gegevens van de server en uw individuele computers van buitenaf toegankelijk te maken. Zo kunt u bijvoorbeeld vanaf uw werk de nieuwste vakantiefoto's op uw computer thuis bekijken.

1. Hoe komt u eraan?

Windows Home Server 2011 wordt geleverd in combinatie met nieuwe hardware. In de praktijk schaft u de software dus aan als u een nieuwe thuisserver koopt. Naar verwachting zullen er verschillende fabrikanten systemen met Windows Home Server uitbrengen. Wilt u liever zelf aan de slag met een eigen computer en Windows Home Server 2011? Op internet vindt u verschillende webwinkels waar u een losse licentie van Windows Home Server 2011 kunt aanschaffen.

2. Geen Drive Extender

Windows Home Server 2011 is de tweede uitgave van de Home Server-lijn. Ten opzichte van de eerste uitgave kent versie 2011 een aantal opmerkelijke verschillen. Bij de introductie van Windows Home Server 2011 viel het veel bestaande gebruikers op dat de functionaliteit van Drive Extender is weggevallen. Drive Extender - zoals aanwezig in de eerste versie van Windows Home Server - maakt een kopie van de lokale data op een harde schijf en dupliceert deze gegevens over meerdere schijven. Gegevens werden over meerdere schijven verdeeld, maar aan de gebruiker gepresenteerd alsof ze zich op één schijf bevonden. Groot voordeel van Drive Extender was dat u feitelijk over ongelimiteerde opslagruimte beschikte. Hoe meer ruimte u nodig had, hoe meer schijven aaneengeschakeld konden worden. Met het wegvallen van Drive Extender bent u voortaan gebonden aan de fysieke limiet van de schijf waarop een map zich bevindt. Wilt u meer opslaan dan de ruimte toestaat, dan moet u de map naar een grotere schijf verplaatsen of een tweede map aanmaken. Dat is jammer. U bepaalt nu zelf hoe de opslagruimte wordt verdeeld en op welke schijf de gegevens uiteindelijk worden opgeslagen. Drive Extender zorgde, door de duplicatiemogelijkheid over verschillende schijven, ook voor automatische dataretentie van de door u geselecteerde mappen, zodat data niet ver­loren gaan als een harde schijf crasht. Wilt u in Home Server 2011 dataretentie als extra veiligheid, dan zult u zelf bijvoorbeeld RAID1 of RAID5 moeten instellen.

3. Back-ups

Een belangrijk aspect van Windows Home Server is de back-upfunctionaliteit. Met Home Server kunt u reservekopieën maken van de individuele werkstations in uw thuisnetwerk. Hierbij wordt een volledige back-up van elke computer gemaakt, waarna er dagelijks wordt bepaald welke veranderingen hebben plaatsgevonden en incrementele back-ups worden gemaakt. Mocht er onverhoopt iets misgaan met een computer, dan kunt u de volledige back-up terugplaatsen. Behalve het terugzetten van volledige back-ups, kunt u individuele bestanden en mappen herstellen. Dit is handig als u per ongeluk een map of bestand hebt verwijderd, of dit beschadigd is geraakt.

U kunt niet alleen een volledige back-up terugplaatsen, maar ook individuele bestanden of mappen.

Oogje in het zeil

Dashboard is het centrale beheervenster van Windows Home Server 2011 en vormt het startpunt voor de taken die u wilt uitvoeren. Handig is dat u via het dashboard in één oogopslag kunt zien of de server naar behoren functioneert. Rechtsboven ziet u drie pictogrammen: voor fouten, waarschuwingen en informatie. Klik op de balk voor een overzicht van de meldingen.

4. Launchpad

Op de clientcomputers die met Windows Home Server zijn verbonden, wordt onder meer Launchpad toegevoegd. Launchpad geeft u toegang tot populaire taken van Windows Home Server. U opent Launchpad via Start / Alle programma's / Windows Home Server 2011 / Windows Home Server 2011 Launchpad. Via het Launchpad hebt u toegang tot back-up, externe webtoegang, gedeelde mappen en het dashboard. Daarnaast worden urgente meldingen getoond via een pictogram rechtsonder in het venster. Wilt u Lauchpad automatisch laden bij de start van Windows? Klik op het pijltje rechtsboven in het venster en kies Instellingen. Zorg ervoor dat de optie Automatisch Launchpad uitvoeren als ik me aanmeld bij Windows is aangevinkt.

Launchpad geeft u toegang tot de belangrijkste onderdelen van Windows Home Server 2011.

5. Meldingsweergave

Gaat er iets mis met uw server? Hiervan wordt melding gemaakt in het venster Meldingsweergave. Aan de linkerzijde van het venster vindt u een overzicht van alle meldingen, bijvoorbeeld dat een update niet is geïnstalleerd. Klik op een melding om de bijbehorende details te tonen. Deze verschijnen rechts. Vervolgens kunt u het probleem oplossen en aangeven wat er moet gebeuren (het dashboard openen, de melding verwijderen of de melding volledig negeren). U kunt de meldingen ook per e-mail laten toesturen. Klik op E-mailkennisgeving voor meldingen instellen (onder in het venster). In het nieuw geopende venster klikt u op Inschakelen, waarna u de e-mailadressen opgeeft waarnaar de melding wordt gestuurd (hebt u meerdere adressen, dan scheidt u deze met een puntkomma).

Belangrijke notificaties worden getoond in het venster Meldingsweergave.

0 Reactie(s) op: Windows Home Server 2011

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.