Windows Internet Explorer 9 bèta

Door: Evi Maquoi | 22 september 2010 14:20

Apps & Software

De populariteit van Windows Internet Explorer is de laatste jaren alsmaar afgenomen. Onder andere Mozilla Firefox en Google Chrome gingen met flink wat marktaandeel aan de haal. Met Windows Internet Explorer 9 wil Microsoft surfers opnieuw van zijn kunnen overtuigen.

Wanneer u de browser voor het eerst start, zult u onmiddellijk merken dat de interface stevig onder handen genomen is. Alles oogt een stuk compacter en erg strak. De nadruk ligt niet meer op de browser, maar op de website die u bezoekt. Heel wat functies die u niet altijd gebruikt - zoals afdrukken en internetopties - zitten verstopt achter een piepklein Extra-knopje. De adresbalk is veel korter dan voorheen en de tabbladen worden nu naast - in plaats van onder - de adresbalk weergegeven. Wanneer u een nieuw tabblad opent, krijgt u miniaturen te zien van uw favoriete websites, net zoals in Google Chrome (die het op zijn beurt weer van Opera heeft afgekeken). De kleurencodes die IE9 aan vaakgebruikte sites geeft, zijn erg overzichtelijk. Via een balkje krijgt u zelfs te zien of u de site héél vaak, vaak of af en toe bezoekt. Uiteraard kunt u websites die u hier liever niet wilt zien staan eenvoudig uit het overzicht gooien. Ook handig is dat u vaakgebruikte websites kunt vastpinnen aan uw Windows 7-taakbalk. Op die manier worden websites supersnel geopend. Leuk detail is dat het uiterlijk van de browser mee verandert aan de vastgepinde website.

Uit dit overzicht blijkt dat we de Computer!Totaal-website het vaakst bezocht hebben.

Andere nieuwigheden

Naast de vernieuwingen in de interface zijn er ook nog heel wat andere nieuwigheden. Zo zult u tijdens het invoeren van een url merken dat Internet Explorer 9 u voorstellen aanbiedt wanneer u slechts een deel van een url hebt ingetikt. Daarnaast kan de adresbalk nu ook als zoekrobot gebruikt worden, niet enkel voor Bing, maar ook voor Google of Wikipedia. Meldingen - van wachtwoorden opslaan tot invoegtoepassingen - worden bovendien veel subtieler onderaan in beeld getoond, in plaats van net onder de taakbalk of via dialoogvensters. Ook het venster Downloads is stevig onder handen genomen. U kunt downloads onderbreken en herstarten zoals in elke andere downloadmanager. Met één druk op de knop kunt u een gedownload bestand openen of uitvoeren en ook de bestandslocatie is zichtbaar. Via Opties kunt u een andere standaardlocatie opgeven.

Het nieuwe downloadvenster ziet er stukken beter uit.

Snelheid

Het is goed dat een browser er aardig uitziet en flink wat nieuwigheden onder de motorkap heeft, maar snelheid is en blijft een topprioriteit. IE9 gebruikt de kracht van uw grafische processor om videostreams of online games te verwerken. En dankzij de nieuwe JavaScript-engine Chakra is de snelheid in vergelijking met IE8 in ieder geval een stuk verbeterd. Toch is IE9 niet de snelste browser die er op de markt is, dat bewijst een test via Peacekeeper.

Windows Internet Explorer 9 bèta

Freeware

Taal Nederlands

Download 37,5 MB

OS Windows Vista/7

Systeemeisen Onbekend

Maker Microsoft

Oordeel 8/10

Pluspunten

Strakke interface

Miniaturen op nieuwe tab

Downloadvenster

Invoegtoepassingen

Minpunten

Adresbalk naast tabs

Niet de snelste browser op de markt

0 Reactie(s) op: Windows Internet Explorer 9 bèta

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.