Windows Live Essentials 2011

Door: evi-maquoi | 15 oktober 2010 14:23

Review

Na heel wat maanden in de bètafase, kwam de officiële versie van Windows Live Essentials 2011 (Wave 4) begin oktober eindelijk uit. Het erg complete pakket omvat onder andere vernieuwde versies van Messenger, Mail, Photo Gallery, Movie Maker, Family Safety, Writer en Mesh.

Chatten, mailen, bloggen, foto’s en video bewerken, uw kinderen veilig laten surfen, documenten synchroniseren tussen verschillende pc’s... in principe kunt u het allemaal met deze gratis softwareset van Microsoft. Uiteraard zijn er flink wat vernieuwingen in de verschillende programma’s van Windows Live Essentials 2011. Messenger is bijvoorbeeld een stuk sneller geworden, zowel wat het inloggen als videochatten betreft. Minpuntje is hier wel dat het niet meer mogelijk is om uw chatnaam te wijzigen. U dient nu uw echte naam en voornaam te gebruiken. Reden hiervoor is onder andere de integratie met externe diensten zoals Facebook en LinkedIn. Wijzigt u uw naam toch? Dan is die naam ook in Hotmail en SkyDrive te zien.

Photo Gallery is ook stevig onder handen genomen. De verbeterde zoekfuncties en gezichtsherkenning zullen zeker in smaak vallen. De zogenoemde Photo Fuse-tool om betere groepsfoto’s te verkrijgen, werkt echter niet altijd even goed. Wel handig is dat u bewerkte beelden rechtstreeks op Facebook, Flickr of SkyDrive kunt zetten. In Windows Live Movie Maker kunt u uw filmpjes eveneens op YouTube of Facebook publiceren. Daarnaast is het videobewerkingsprogramma een stuk eenvoudiger in gebruik geworden en ondersteunt het programma hogere bitrates.

U kunt uw filmpje nu rechtstreeks vanuit Movie Maker publiceren op Facebook of YouTube.

Voor de mailclient Windows Live Mail zijn er geen gigantische verschillen. Het is nu mogelijk om meerdere foto’s tegelijkertijd te versturen in de vorm van een zogenoemd fotoalbum.

De fotoalbums in Mail zijn mooi en handig.

De eigen blogdienst van Microsoft bleek niet echt populair te zijn, waardoor de softwarefabrikant besloot om Live Spaces op te doeken. De blogtool Writer is nu gekoppeld aan WordPress en dat kunnen we alleen maar toejuichen.

Windows Live Sync, de toepassing om bestanden tussen verschillende computers te synchroniseren, krijgt in Essentials 2011 de naam Mesh. Dit programmaatje laat u tot maximaal 5 GB van SkyDrive gebruiken voor datasynchronisatie.

Ouders die hun kinderen veilig willen laten surfen, kunnen dat nog steeds via Family Safety. Ook hier zijn geen noemenswaardige vernieuwingen.

Een grote troef aan het gratis pakket met ‘essentiële’ software dat Microsoft aanbiedt, is dat u volledig zelf kunt kiezen welke onderdelen u precies wenst te installeren. Indien u geen behoefte hebt aan Messenger of Writer, hoeft u die programma’s simpelweg niet te installeren. Maar dit was natuurlijk in de vorige versies ook al zo.

Niet voor XP

Microsoft brengt deze 2011-versie uitsluitend op de markt brengt Windows Vista en 7. Microsoft heeft - tot ergernis van heel wat gebruikers - al langer aangekondigd de ondersteuning voor het inmiddels tienjarige besturingssysteem XP stop te zetten. Wie dus nog op Windows XP gebruik wilt maken van Essentials, zal een oude versie moeten draaien.

Windows Live Essentials 2011

Freeware

Taal Nederlands

Download ca. 156 MB (als alle onderdelen geïnstalleerd worden)

OS Windows Vista/7

Systeemeisen Pentium 4, 1 GB RAM

Maker Microsoft

Oordeel 8/10

Pluspunten

Handige nieuwigheden

Complete set

Beslis zelf wat u installeert

Minpunten

Niet voor Windows XP

2 Reactie(s) op: Windows Live Essentials 2011

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 19 april 2016 17:05 Anoniem
  Als ik op een link klik naar essentials 2011 wil ik ook 2011 downloaden en NIET 2012!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 mei 2016 11:16 Anoniem
  kan 2012 niet instaleren dus daar heb ik niks aan, wordt er wel elke keer naar verwezen
  ik wil 2011 hebben wie helpt mij
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.