Windows Media Center: achtergrond aanpassen

Door: dennis-gandasoebrata | 19 mei 2010 16:39

Apps & Software

Windows Media Center maakt standaard deel uit van Windows Vista en Windows 7. Erg persoonlijk is Media Center niet. U kunt de kenmerkende blauwe achtergrond van Windows Media Center vervangen door een eigen achtergrond. Om dat vlot te doen, kunt u gebruikmaken van een hulpprogramma.

Altijd doen: back-up!

Het veranderen van de achtergrond en het thema van Windows Media Center wordt officieel niet ondersteund door Microsoft. Niet dat dit u ervan moet weerhouden, maar het is wel verstandig om de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen. Zorg allereerst voor een goede back-up van uw volledige computer en kostbare bestanden. In geval van nood kunt u de back-up terugplaatsen. Verder zorgt u voor een aparte back-up van het bestand Ehres.dll. Dit bestand vindt u in de map X:\Windows\ehome (waarbij u X: vervangt door de schijfletter van het station waarop Windows is geïnstalleerd). In het artikel zullen we dit bestand namelijk aanpassen. Dankzij de back-up kunt u de situatie altijd herstellen in geval van problemen.

Tip 1. Eigen afbeelding

Uiteraard kiest u een passende afbeelding voor de achtergrond van Media Center: houd er rekening mee dat er teksten en menu’s overheen worden geplaatst. Standaard hanteert Media Center een bestandsafmeting van 500 bij 300 pixels. U kunt echter gebruikmaken van afwijkende bestandsafmetingen. Hierbij geldt: hoe groter, hoe mooier. Vooral op hoge resolutie schermen werpt een gedetailleerde afbeelding zijn vruchten af. Zorg ervoor dat de afbeelding het png-bestandsformaat heeft. Is dit niet het geval, dan kunt u de afbeelding uiteraard opslaan als png-bestand. Aparte software hebt u hiervoor niet nodig, dit kan gewoon met het ingebouwde Paint van Windows 7. Let op dat u een afbeelding maakt of kiest die een goede contrastverhouding heeft en geschikt is om als achtergrond voor een relatief vol menu (zoals dat van Media Center) te dienen.

Kies een geschikte afbeelding.

Tip 2. Hulp van buitenaf

Een afbeelding uitgezocht? Het is tijd om deze in te voegen in het sys-teembestand van Media Center. Hiervoor maakt u gebruik van een speciale editor. Deze ‘ontleedt’ de inhoud van een systeembestand en breekt dit op in losse stukjes die u kunt bewerken, waaronder de achtergrond. Ga naar www.bome.com/products/restorator en haal hier de nieuwste versie van Restorator binnen. U mag dit programma gedurende 30 dagen proberen. Hierna wordt een kleine bijdrage verwacht. Nadat u Restorator hebt gedownload en geïnstalleerd, vindt u het via Start, Alle programma’s, Restorator 2007, Restorator 2007. Het programma is opgebouwd uit twee gedeelten: links vindt u alle ‘resources’, terwijl u rechts de bijbehorende bestanden ziet.

Met Restorator kunt u het systeembestand van Media Center aanpassen.

Tip 3. Afbeelding toevoegen

Start Restorator en kies File, Open. Open een kopie van het bestand Ehres.dll (dus niet het originele bestand uit de map Windows\ehome) – zie het kader ‘Altijd doen: back-up!’. In het linkervenster bladert u naar het onderdeel RCData. Klap dit uit (klik op het pijltje ernaast) en blader door naar Common.Animated.Background.png. Klik hierop met de rechtermuisknop en kies Assign, Assign to. Vervolgens selecteert u de afbeelding die u als achtergrond voor Media Center wilt gebruiken. Kies hierna voor File, Save.

Tip 4. Geanimeerde achtergrond

Mogelijk wilt u de achtergrond animeren, net zoals nu al gebeurt bij de oorspronkelijke achtergrond van Media Center. Navigeer in Restorator naar Common.background.layer1.png. Dit is de originele achtergrond die u gaat aanpassen. Klik hierop met rechts en kies Assign, Assign to. Hierna selecteert u de achtergrond waarin de animatie moet overgaan. Dezelfde stappen voert u uit bij Common.background.layer2.png en Common.background.layer3.png. Deze verschillende ‘lagen’ worden gebruikt voor de eigenlijke animatie.

Kies de andere lagen van uw animatie.

Tip 5. Bestand kopiëren

U hebt zojuist het bestand Ehres.dll aangepast. Het is nu gereed om het originele bestand Ehres.dll te vervangen. Dit gaat niet automatisch. Om Media Center van een eigen achtergrond te voorzien, past u een systeembestand aan en Windows is hiervan – uiteraard – niet zo gediend. Om de aanpassing succesvol te laten verlopen, haalt u een registerbestand binnen via http://www.hack7mc.com/wp-con

tent/plugins/download-monitor/download.php?id=14. Dit bestand zorgt ervoor dat u het oorspronkelijke bestand Ehres.dll zonder problemen kunt vervangen door uw eigen bestand. Dubbelklik op het gedownloade bestand om het toe te passen in Windows. Hebt u dit gedaan? Kopieer uw eigen bestand Ehres.dll naar de map X:\Windows\ehome (vervang X: door de letter van het station waarop u Windows hebt geïnstalleerd). U overschrijft hiermee het originele bestand Ehres.dll.

Zorg ervoor dat u het het bestand Ehres.dll kunt vervangen.

Tip 6. Resultaat controleren

U hebt de achtergrond veranderd. Start Media Center en geniet van het resultaat. De achtergrond is vervangen!

Uw eigen achtergrond voor Windows Media Center!

0 Reactie(s) op: Windows Media Center: achtergrond aanpassen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.