Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Windows Updates configureren

Door: Martin Gijzemijter Martin | 31 augustus 2012 12:48

Apps & Software

Dat het downloaden van updates via Windows Update belangrijk is, dat zult u begrijpen. Updates zijn niet zozeer bedoeld voor nieuwe functionaliteiten, maar zorgen vooral voor het dichten van lekken, het verhelpen van bugs enzovoort. Maar dat wil niet zeggen dat u zich dient te conformeren aan het update-schema van Microsoft. Met de volgende stappen zet u Windows Update naar uw hand.

1. Downloadmethode instellen

Standaard worden updates in Windows automatisch gedownload en geïnstalleerd zodra ze verschijnen. Fijn als u dit soort dingen altijd vergeet, maar u zelf de controle wilt hebben over wat er wanneer wordt gedownload, dan kunt u dat instellen. Klik op de knop Start / Configuratiescherm / Systeem en beveiliging / Automatische updates in- of uitschakelen (of u tikt Windows Update in het zoekveld in het startmenu). U komt dan automatisch terecht in het venster Instellingen wijzigen, waar u een kopje Belangrijke updates ziet, met daaronder een uitklapmenu. Standaard is in dit menu Updates automatisch installeren (aanbevolen) geselecteerd. Klikt u op dit uitklapmenu, dan verschijnen er nog drie andere opties waarvan de namen precies verklappen wat ze doen. De beste alternatieve optie, als u niets automatisch wilt installeren, is Updates downloaden maar laat mij bepalen of ik ze wil installeren, omdat u dan geen omkijken hebt het naar het downloaden, maar wel controle hebt over het installeren.

U kunt ervoor kiezen om de updates wel te laten downloaden, maar niet automatisch te laten installeren.

2. Tijdschema instellen

Het kan ook zijn dat u het automatisch installeren van updates helemaal geen probleem vindt, maar dat u zich wel stoort aan het moment waarop Microsoft dit doet. Bijvoorbeeld omdat u de computer aan hebt laten staan en de volgende dag tot de ontdekking komt dat Windows Update de pc heeft herstart, terwijl u niet alles had opgeslagen. Om die reden kunt u zelf aangeven wanneer u de updates geïnstalleerd wilt hebben. Navigeer wederom naar Instellingen wijzigen, zoals omschreven in stap 1. Onder het kopje Belangrijke updates ziet u een optie Nieuwe updates installeren (deze optie is alleen actief wanneer u hebt gekozen voor Updates automatisch installeren). Met het eerste uitklapmenu geeft u aan op welke dag van de week u de updates standaard wilt installeren (of elke dag) en met het tweede uitklapmenu definieert u de tijd waarop dat gebeurt. Zo kunt u dus instellen dat de updates elke week op zondag worden gedraaid om 7 uur 's avonds, wanneer u niet aan het werk bent of juist wanneer u op het werk bent.

Wilt u niet dat updates elke dag worden geïnstalleerd, stel dan in op welke tijden u dit wel wilt.

3. Killcommando automatische herstart

De verstandigste keuze is om de updates automatisch te laten installeren, maar we kunnen goed begrijpen dat u dat misschien niet wilt. Want als die updates zijn geïnstalleerd, moet Windows herstarten. Dat kunt u uitstellen, maar u kunt dan slechts kiezen tussen tien minuten, een uur of vier uur. U zult niet de eerste zijn die kiest voor vier uur en vervolgens 3:55 uur later even een kopje koffie gaat halen om terug te komen bij een computer die zichzelf heeft herstart: alles weg! Er is gelukkig een truc om die automatische herstart de nek om te draaien. Wanneer de reminder voor het opstarten verschijnt, klikt u op Start / tik cmd in het zoekveld, maar druk niet op Enter. Rechtsklik op het gevonden bestand cmd.exe en kies voor Als administrator uitvoeren. In het venster dat verschijnt, typt u sc stop wuauserv. Dit zal het proces van het geforceerd opstarten (alleen voor deze keer) stopzetten. Zorg dan wel dat u daarna de pc niet een week laat aanstaan, want de updates zijn doorgaans belangrijk.

Het is irritant dat Windows u maximaal vier uur geeft om te herstarten, maar u kunt dat uitschakelen met een commando!

1 Reacties op: Windows Updates configureren

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 2 jaren, 11 maanden geleden
    Wat bedoeld u relevante artikelen
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.