Winkels: DRM verergert piraterij e-books

Uitgevers geloven in DRM om illegale verspreiding van e-books tegen te gaan, maar verkopers vinden het maar niks. DRM verergert piraterij alleen maar, zeggen ze.

Vrijwel alle boekenuitgevers stellen e-books momenteel alleen beschikbaar in combinatie met kopieerbeveiliging. Ze willen daarmee internetpiraterij tegengaan, en klanten binden aan hun ecosysteem. Als gevolg daarvan werkt een bij Amazon gekocht e-book niet op een Sony Reader, terwijl een e-book van Bol.com door Amazons e-reader Kindle geweigerd wordt. Deze formatenstrijd dreigt de e-bookmarkt te verscheuren.

Verkopers van e-books merken echter dat DRM (digital rights management) averechts werkt, vertellen ze aan Webwereld. Consumenten ervaren namelijk veel problemen met de technische problemen die DRM veroorzaakt. Bovendien is het maar de vraag of internetpiraterij ermee voorkomen wordt. Platenmaatschappijen zijn na jaren van DRM immers ook tot inkeer gekomen.

Illegale circuit

"Mensen die niet willen betalen, komen toch niet naar je site", zegt Sander van Kempen, oprichter van Ebook.nl. Daarom is DRM vooral een hindernis voor mensen die bereid zijn te betalen, en drijf je ze daarmee het illegale circuit in, redeneert Van Kempen.

Carolien Damwijk, directeur van Libris Blz., bevestigt de moeite die consumenten hebben met DRM. Een groot deel van de klachten over e-books die haar bedrijf ontvangt, gaan over DRM. "Je moet de groep mensen die bereid is te betalen, niet opzadelen met gebruikersproblemen." Ze roept uitgevers op om kopieerbeveiliging te laten vallen.

Schadelijke invloed DRM

Vrijwel alle sprekers op het E-Reading event afgelopen dinsdag in Eindhoven zijn van mening dat DRM een schadelijke invloed heeft op de markt voor e-books. Ook Hidde van der Louw, boekenmanager bij Bol.com: "DRM is vervelend voor de klantbeleving. Het staat de groei van digitaal lezen in de weg."

Een ander probleem dat hij aanstipt, is het gebrekkige aanbod van e-books. Uit cijfers van GfK blijkt dat het aanbod van fysieke boeken nog tientallen malen groter is dan dat van digitale boeken.

Van der Louw: "Er moet een grotere keuze aan content komen. Als het aanbod niet in webwinkels te vinden is, dan gaan mensen het elders gratis zoeken. Als wij zo langzaam reageren als de muziekindustrie, dan houd ik mijn hart vast." Hij roept uitgevers dan ook op om meer content digitaal beschikbaar te stellen.

Sociale DRM

Een op het congres veelgehoord alternatief voor de huidige DRM-systemen is sociale DRM, waarbij bijvoorbeeld de naam en het e-mailadres van de eigenaar in de bestandsinformatie wordt verwerkt. Een andere vorm is een uniek watermerk, waaraan gezien kan worden wie de verspreider van een gelekt e-book is.

Het watermerken van bestanden wordt al jaren gedaan door Luisterrijk.nl, aanbieder van audioboeken. Dat bedrijf vindt dat je klanten niet moet opzadelen met technische onhandigheden. Huub van der Pol, oprichter van Luisterrijk, is uitermate tevreden over de resultaten van deze vorm van sociale DRM op de verkoop van mp3-bestanden. Zijn bedrijf heeft een systeem om bestanden op downloadnetwerken te scannen op het watermerk. "We zijn nog geen enkele betaalde titel op internet tegengekomen."

Bron: Webwereld

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten