WinToFlash

Door: Robbin Ooijevaar | 08 juni 2012 14:07

Apps & Software

Sommige computers, en dan vooral netbooks, hebben geen dvd-brander aan boord. Hierdoor kan het lastig zijn om Windows 7 opnieuw te installeren. WinToFlash maakt (op een andere computer) een opstartbare usb-stick van een Windows 7 installatie-dvd.

1. Benodigdheden

Om de opstartbare usb-stick te maken, hebt u de installatie-dvd van Windows 7 en uiteraard een usb-stick nodig. Voor een Windows 7 ­Ultimate-installatie is een stick van 4 GB voldoende. Wel is het belangrijk dat u geen bestanden meer op de stick hebt, omdat WinToFlash de stick volledig leegmaakt. Sluit de usb-stick aan en plaats de installatie-dvd. Ga naar Start / Computer en noteer de schijfletters van de usb-stick en dvd-speler. In ons voorbeeld zijn dit respectievelijk E: en G:. Download WinToFlash. WinToFlash vereist geen installatie, het programma is verpakt in een zip-bestand. Klik rechts op het bestand en kies Alles uitpakken.

Na de installatie van uw besturingssysteem kunt u de usb-stick bewaren voor toekomstig gebruik of u kunt hem opnieuw leeg maken. In dit laatste geval gaat u naar Start / Computer en klikt u rechts op de schijfletter van de usb-stick. Kies Formatteren en vervolgens bij Bestandssysteem voor NTFS.

2. WinToFlash

Start WinToFlash door op WinToFlash.exe te dubbelklikken. Er wordt mogelijk een wizard gestart en een aanbieding om extra software te installeren. Beiden hebt u niet nodig. Sluit alle schermen totdat u het hoofdvenster van WinToFlash in beeld hebt. Klik op het tabblad Advanced mode en kies uw Windows-versie. In ons voorbeeld met Windows 7 Ultimate is dit Transfer Windows Vista/2008/7/8 to usb-drive. Bevestig met Run en geef aan waar uw Windows installatie-dvd (E:) en usb-stick (G:) zich bevinden. Bevestig nog één keer met Run om het kopieerproces te activeren. WinToFlash geeft een waarschuwing dat de stick wordt leeggemaakt, waarna de opstartbare usb-stick wordt aangemaakt.

WinToFlash maakt van een Windows installatie-cd/-dvd een opstartbare usb-stick.

3. Installeren

Met de usb-stick kunt u de computer opstarten waarop u Windows 7 opnieuw wilt installeren. Hiervoor moet het systeem de usb-stick als eerste opstartmedium herkennen. Plaats de stick en start de computer. Als uw systeem niet opstart van de stick, dient u de opstartvolgorde aan te passen. Dit verschilt per fabrikant en type computer. Vaak kunt u direct na het indrukken van de aan/uit-knop op een functietoets drukken om de opstartvolgorde tijdelijk te veranderen (bijvoorbeeld ESC of F8). Als deze optie niet beschikbaar is, ga dan naar het BIOS van uw systeem. De manier waarop u uw BIOS opent, verschilt eveneens per fabrikant. De DEL-toets of F2 zijn twee veelgebruikte manieren om in het BIOS te komen. Zoek in het BIOS naar iets dat lijkt op Boot sequence of Boot from usb. Bewaar de BIOS-instellingen en herstart uw computer. Als het goed is, zal het systeem opstarten vanaf de usb-stick en kunt u het besturingssysteem opnieuw installeren.

Verander uw BIOS-instellingen als de computer niet automatisch opstart van de usb-stick.

0 Reactie(s) op: WinToFlash

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.