Withings Move ECG - betaalbaar horloge maakt hartfilmpjes

Door: Rens Blom | 06 januari 2020 09:35

Withings Move ECG 2
Review

De Withings Move ECG is een 130 euro kostend hybride horloge dat je activiteiten en slaap bijhoudt en een ECG-functie heeft. Op verzoek maakt hij een hartfilmpje, net als de duurdere Apple Watch dat doet. In deze Withings Move ECG review nemen we het horloge onder de loep.

Withings Move ECG

Prijs € 130,-
Kleuren Zwart of wit
Display Analoog met stappen-wijzerplaat
Formaat 38mm diameter, 13mm dik, 18mm bandje
Gewicht 32 gram
Batterij tot 12 maanden
Connectiviteit bluetooth en connected GPS
Overig electrische hartslagmeter, waterbestendig, hoogtemeter
Website www.withings.com
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Complete app
 • Lange accuduur
 • ECG-functie
 • Prijs
 • Minpunten
 • Zwarte wijzerplaat niet altijd goed afleesbaar
 • Wisselvallige slaapmetingen
 • Onvolledige activiteitenregistratie
 • Beperkt waterbestendig

De Withings Move ECG is een duurdere variant van de Move (75 euro), die op diverse punten anders is. Zo heeft de ECG-versie de mogelijkheid om hartfilmpjes te maken en gebruikt hij bijvoorbeeld een glazen plaat die meer krasbestendig is dan de plastic afwerking van de Move.

Vertrouwd ontwerp

De Withings Move ECG oogt en draagt als een regulier analoog horloge. Hij heeft een behuizing van kunststof en metaal en gebruikt een comfortabel rubber 18mm bandje, dat wel snel vies wordt. Je kan het bandje – indien gewenst – binnen tien seconden vervangen door een ander bandje van dit formaat. Het horloge heeft een gebolde glasplaat die (kunst)licht niet zo prettig weerkaatst. Dit in combinatie met de zwarte wijzerplaat en grijze getallen zorgde ervoor dat ik regelmatig moeite had om in één oogopslag de tijd te checken. Mogelijk kijkt het model met de witte wijzerplaat prettiger.

Op de tijdwijzerplaat staat een tweede, kleinere wijzerplaat die aangeeft hoeveel stappen je per dag zet. Het doel stel je zelf in – Withings en deskundigen raden tussen de acht- en tienduizend in. De wijzerplaat is nauwkeurig en heeft streepjes per duizend.

Withings

De behuizing van het horloge is volgens Withings waterbestendig tot 5 ATM. Je hoeft de Move ECG niet af te doen als je je handen gaat wassen of onder de douche stapt, maar kan hem beter niet dragen tijdens het zwemmen of snorkelen in zoet of zout water.

Accuduur

Een smartwatch moet een paar keer per week aan de oplader. De Move ECG is minder slim en dat merk je aan de accuduur. Withings belooft dat de ingebouwde batterij een jaar meegaat, wat vergelijkbaar is met een regulier analoog horloge. Na twee weken gebruik kan ik natuurlijk niet zeggen of Withings’ claim klopt. Ik vertrouw er wel op omdat ik hiervoor de vergelijkbare Withings Steel gebruikte, waarvan de batterij na veertien maanden op was.

Als de batterij van de Move ECG na verloop van tijd op is, plaatst je lokale horlogewinkel er gewoon een nieuw standaardbatterijtje in. Als je een beetje handig bent, kan je het overigens ook zelf doen.

Horloge

De Health Mate-app

Om de Withings Move ECG te kunnen gebruiken, moet je de Health Mate app downloaden. Die is gratis en beschikbaar voor Android en iOS. De app loodst je binnen een paar minuten door het installatieproces heen. Als je nog geen Withings-account hebt, dien je er een aan te maken. Na de installatie blijft het horloge via bluetooth verbonden met je smartphone.

De Health Mate-app is ook vereist voor andere Withings-wearables, dus misschien ken je hem al. Het startscherm geeft informatie over je dag en gebruikt hier de statistieken van je Move ECG voor. Zo zie je direct hoe goed (of slecht) je vannacht geslapen hebt, hoeveel stappen je vandaag gezet hebt en wat de laatste ECG-meting uitwees. Door op deze onderdelen te klikken, krijg je meer gedetailleerde informatie.

My devices
ECG app
ECG op aanvraag

Via de app kan je ook de wijzerplaten kalibreren, het horloge updaten en aangeven om welke pols je de Move ECG draagt. Daarnaast kan je een slim alarm instellen zodat het horloge je via trillingen rustig wakker maakt als je licht slaapt. Sta je doorgaans om 07:00 op dan kan het horloge in het half uur daarvoor al gaan trillen als dat – volgens de metingen – een beter moment is. Ik vind deze functie prima werken, maar kan me voorstellen dat sommigen de trilling te zacht vinden en liever een wekker met geluid prefereren.

De ECG-functie uitgelegd

Een belangrijk verkoopargument van de Move ECG is dat het horloge een ECG kan maken. De afkorting ECG staat voor een elektrocardiogram, oftewel een momentopname van de timing en sterkte van de elektrische signalen die je hart laten kloppen. Deskundigen spreken daarom ook wel van een hartfilmpje. Met de gegevens van een ECG krijg je een indruk van je hartslag en als je vaker ECG’s maakt, ontstaat er een beeld van je hartritme. Die informatie is handig voor medici als je weet dat je een hartaandoening hebt. Er zijn maar weinig horloges met een ECG-functie.

Withings waarschuwt dat de ECG-functie op de Move ECG geen professionele diagnose kan stellen. Zie de ECG-mogelijkheid vooral om jezelf te controleren op atriumfibrilleren, oftewel een onregelmatige hartslag. Bij een afwijkende hartslag kan het horloge voorstellen om een dokter te bezoeken. Heb je voor zover je weet geen hartproblemen, dan is de ECG-functie nog steeds handig. Je hartritme regelmatig controleren kan een afwijking vroegtijdig aan het licht brengen, waarna je sneller naar een arts kan stappen. Handig is dat de app de belangrijkste ECG-statistieken bijhoudt en direct een pdf paraat heeft voor je dokter.

Withings Move ECG hart 1
Withings Move ECG hart 2
Withings Move ECG hart 3

Persoonlijk heb ik – een 22-jarige zonder hartproblemen – weinig op met de ECG-functie. Na twee weken regelmatig ECG’s gemaakt te hebben, vergat ik de mogelijkheid. Dat beschouw ik maar als een positief iets, want de testfunctie zit dus niet in de weg maar is wel direct bereikbaar wanneer je hem wil gebruiken.

Je start namelijk een ECG door het kroontje op de rechterkant van het horloge één keer in te drukken. Houd een vinger op het kroontje en leg je duim op het linkerdeel van de metalen rand. De Move ECG registreert nu dertig seconden je hartslag en telt af via de wijzerplaat die normaal je stappen toont. Na dertig seconden trilt het horloge om te laten weten dat de ECG gemaakt is. In de app zie je het resultaat in de vorm van een ‘filmpje’ en aanvullende informatie, bijvoorbeeld of je hartslag afwijkt.

Het meten luistert heel nauw. Houd je je vingers niet op de juiste plaats? Geen meting. Beweeg je je arm wat of praat je tijdens het testen? Geen meting. Zit het horloge niet strak genoeg om je pols? Dan geen resultaat. Haal je een vinger te vroeg weg of druk je te hard of te zacht? Je raadt het al, geen meting. Bovendien werkt de ECG-functie alleen als je een normale hartslag hebt. Tijdens of net na het sporten doet hij het dus niet, en dit doorgaans geldt ook wanneer je net wakker bent.

Dat je alleen een ECG kan maken door een halve minuut stil te zitten, is niet vreemd. De Apple Watch 4 en nieuwer bijvoorbeeld heeft ook een ECG-functie en die werkt op dezelfde manier. Zo’n Apple Watch heeft echter ook een hartslagmeter die automatisch elke tien minuten je hartslag registreert. Zo krijg je een aardig beeld van je hartslag gedurende de dag. Verschillende andere, duurdere smartwatches doen dit ook. De goedkopere en minder slimme Withings Move kan niet automatisch je hartslag vastleggen.

Withings Move ECG hart 6

Automatisch activiteiten bijhouden

Net als andere Withings-horloges kan de Move ECG automatisch activiteiten bijhouden. Van lopen en rennen tot traplopen en fietsen: de statistieken verschijnen vanzelf in de app. Althans, op papier. In de praktijk blijkt het horloge lang niet al mijn beweging vast te leggen omdat bepaalde activiteiten minimaal tien minuten moeten duren. Ik ga op de fiets van huis naar het treinstation en doe daar doorgaans net geen minuten over. Die activiteit verschijnt daarom niet in de app, behalve toen ik een keer het verkeer tegenhad en gefeliciteerd werd met mijn tien minuten durende fietstocht. Lopen wordt altijd vastgelegd, dansen en traplopen ook.

Over het algemeen herkent de Move ECG goed wat voor activiteit ik doe en kloppen de statistieken qua tijd. Dat bepaalde activiteiten minimaal tien minuten moeten duren, vind ik een tegenvaller. Een doekje voor het bloeden is dat je zulke beweging handmatig in de app kan invoeren. Die mogelijkheid zit wat verstopt in de app en wil onder meer weten hoe intensief en hoe lang je bewoog. Grote kans dat je die informatie niet precies (meer) weet.

Withings Move ECG

Ga je sporten en wil je niet vertrouwen op de automatische activiteitherkenning? Start dan een workout door het kroontje op de rechterkant van het horloge langer in te drukken. Na een trilling is de herkenning geactiveerd en houdt de Move ECG via connected GPS je route bij. Ben je klaar met sporten dan druk je weer langer op het kroontje.

Matige slaapregistratie

De Withings Move ECG kan ook je slaap bijhouden, maar doet dit de ene nacht beter dan de andere. Het horloge gebruikt diverse sensoren om je meten hoe je slaapt, maar mist zoals eerder gezegd een hartslagmeter voor details over je hartslag. In de Health Mate-app zie je de volgende ochtend hoe je volgens de Move ECG geslapen hebt. De ene keer klopt de informatie verrassend goed, de dag erna zegt het horloge dat ik om 06:27 wakker werd terwijl dat toch echt rond 09:45 was. Het gevolg is dat de app mij berispt vanwege mijn slechte slaapscore, terwijl ik heerlijk heb uitgeslapen.

Door de wisselvallige metingen heb ik de Move ECG na een week afgedaan als ik naar bed ging. Ik slaap – en dat is heel persoonlijk – namelijk beter zonder horloge om de pols.

Withings Move ECG slaap 2
Withings Move ECG slaap 1
Withings Move ECG slaap 3

Conclusie: Withings Move ECG kopen?

De Withings Move ECG is met 130 euro een stuk voordeliger dan bekende smartwatches van Apple, Samsung en anderen. Daar concurreert hij dan ook niet mee, want die horloges hebben een veel kortere accuduur en tonen onder meer interactieve notificaties van je smartphone. De Move ECG moet een jaar meegaan op een acculading en is er juist voor wie een traditioneel analoog horloge te dom vindt. Met het model van Withings kan je automatisch en handmatig je activiteiten bijhouden, je slaap meten en een hartfilmpje maken. Handige functies, al werkt de activiteiten- en slaapregistratie wisselvallig en vergt het maken van een ECG na wat oefening telkens je volledige aandacht. Het ontwerp van het door mij geteste horloge kan me ook niet helemaal bekoren omdat de tijd aflezen regelmatig wat moeite vergt. De Withings Move ECG laat daarom een gemengde indruk achter, al is het fijn dat je nu kan kiezen voor een betaalbaar horloge met ECG-functie.

0 Reactie(s) op: Withings Move ECG - betaalbaar horloge maakt hartfilmpjes

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.