Zo verwijder je bloatware van je Windows-pc

Door: robbin-ooijevaar | 28 september 2017 17:01

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Volgende

Wie ooit een nieuwe computer heeft gekocht kent het probleem. Naast Windows is het apparaat voorzien van allerlei extra ongwenste software: bloatware. In het gunstigste geval neemt dit alleen schijfruimte in beslag. Helaas veranderen sommige programma's het functioneren van Windows of vertragen ze jouw splinternieuwe computer. Met deze tips kun je zelf bloatware verwijderen.

1. Bloatware

Computerfabrikanten krijgen een vergoeding voor het meeleveren van een probeerversie van bijvoorbeeld een beveiligingsprogramma. Na een beperkte periode wordt met allerlei waarschuwingen geprobeerd om u over te halen de volledige versie of een abonnement aan te schaffen. Omdat het betreffende programma er toch al op staat, zijn veel gebruikers geneigd om op de aanbieding in te gaan. Een ervaren computergebruiker weet dat er prima gratis beveiligingsoplossingen zijn.

2. Windows heeft alles al

Een andere vorm van voorgeïnstalleerde ballast is software van de computerfabrikant. Dit kan een aangepaste vormgeving zijn, maar ook een zoek­machine of startpagina. Ook hulpprogramma's voor energiebeheer, draadloze netwerken, computerupdates en systeeminstellingen komen we regelmatig tegen. Dat lijkt handig, maar sommige van dit soort programma's vertragen uw computer, of roepen irritatie op door allerlei meldingen te geven met goedbedoelde waarschuwingen of tips. Windows heeft alles al in huis om jouw nieuwe pc of notebook goed te laten draaien.

Fabrikanten leveren vaak software mee die informatie geeft die je ook gewoon in Windows kunt vinden.

3. Toch wel handig!

Op een nieuwe computer is vaak een probeerversie van het kantoorpakket Microsoft Office geïnstalleerd. Met een code (die je moet aanschaffen) kun je het product blijven gebruiken. Als je een andere versie wilt installeren, dien je de vooraf geïnstalleerde versie eerst te verwijderen. Zorg in ieder geval snel dat je een geactiveerde versie van Office op je computer hebt. Zodra de proefperiode verlopen is, kan jij eigenlijk niks meer met de evaluatieversie van Office.

Spook-installatie
Bloatware op uw nieuwe computer is eenvoudig te herkennen aan de volgende eigenschappen: het programma maakt standaard geen onderdeel uit van Windows en/of vraagt regelmatig uw aandacht, bijvoorbeeld om iets te kopen of een registratie. Voor dat laatste worden vaak pop-ups vanuit het systeemvak gebruikt, al dan niet met de naam van de computerfabrikant hierin verwerkt.

4. Herinstallatie

De beste manier om bloatware te ontlopen is een schone Windows-installatie. Helaas is dit in de praktijk niet mogelijk omdat computerfabrikanten geen 'echte' Windows-installatie meeleveren, maar een recovery-systeem. Hiermee brengt je jouw computer terug naar de fabrieksstaat, inclusief bloatware. De OEM-licentie staat het niet toe om een andere Windows-versie te gebruiken dan de versie die wordt meegeleverd. De aanschaf van een Windows-licentie voor de schone installatie is helaas een prijzig verhaal. Wel kun je nadat je het systeem hebt ontdaan van ongewenste software, een volledige back-up maken (zie stap 15).

5. Handmatig verwijderen

Een nieuwe computer zou na het inschakelen klaar moeten zijn om in gebruik te nemen. In de praktijk ben je eerst bezig om het apparaat te installeren en vervolgens ben je nog heel wat tijd kwijt met het verwijderen van voorgeïnstalleerde probeerversies en andere bloatware. Begin bij de standaard de-installatieprocedure van Windows zelf. Open Start / Configuratiescherm / Programma's en onderdelen of zoek via Start op Programma's en onderdelen verwijderen. De lijst die nu verschijnt, zou maagdelijk leeg moeten zijn. Veel van wat je hier aantreft is rommel en kun je met een gerust hart verwijderen. Weet je niet zeker of je een programma kunt verwijderen? Door even te googelen op de programmanaam kom je vaak uit op een pagina waar iemand deze vraag al heeft gesteld, met bijbehorend antwoord uiteraard.

6. Extra hulp

PC Decrapifier is een handig programma dat ontwikkeld is om bloatware te verwijderen. Tijdens de start zoekt PC Decrapifier naar bekende gebundelde software, de resultaten verschijnen in een lijst. Vink aan welke programma's je wilt verwijderen en PC Decrapifier zet de de-installatieprocedure in. Helaas vindt PC Decrapifier niet alle bloatware. Handmatige controle via het configuratiescherm blijft noodzakelijk om van alle bloatware af te komen. Slim detail van PC Decrapifier is dat het programma vraagt een Windows-herstelpunt te maken.

7. Revo Uninstaller

Sommige programma's laten na verwijdering 'vergeten' bestanden of registerinstellingen achter op uw computer. De makers vinden het soms handig om bepaalde instellingen al paraat te hebben, voor als u het programma ooit nog eens installeert. Als u een programma grondig wilt verwijderen, is Revo Uninstaller zeer geschikt. Revo Uninstaller kijkt welke bestanden en instellingen een programma gebruikt, waarna de de-installatieprocedure wordt gestart en het programma grondig wordt verwijderd.

8. Absolute Uninstaller

Windows staat niet toes dat u meerdere programma's gelijktijdig van uw systeem haalt. Absolute Uninstaller helpt bij dit proces. Activeer de optie Batch verwijdering en vink de programma's aan die u wilt de-installeren. Bevestig met Verwijder deze programma's. Absolute Uninstaller zet waar het kan meerdere de-installatieprocedures gelijktijdig in. Als dit niet mogelijk is, wordt de de-installatie achter elkaar uitgevoerd. Herstart het systeem zodra alle gekozen programma's van uw systeem zijn verwijderd.

5 Reactie(s) op: Zo verwijder je bloatware van je Windows-pc

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 15 april 2014 20:35 Anoniem
  winzip gratis? laat me niet lachen, ja gratis downloaden maar gebruiken niet.
  je mag er alleen maar naar kijken maar aankomen niet.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 25 april 2014 22:13 Anoniem
  Bagger. En waarom staat dit in smartphone? :s
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 mei 2014 11:33 Anoniem
  Gebruik dan 7zip, die is wel gratis…of schakel over naar linux, daar heb je alles gratis…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 juni 2014 21:43 Anoniem
  Gast, 15 April, er bestaat ook Winrar. Het is gratis en ziet er niet uit als een virus zoals 7zip.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 22 augustus 2014 23:40 Anoniem
  Heb al jaren zeer prettige ervaringen met IBM/Lenovo notebooks en waarom er nu geleverd worden met bloatware begrijp ik niets van.
  Iedere aankoop is een investering dus dan verwacht je ook waar voor je geld.
  Of kon dit vroeger alleen?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.