Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Workshop: bloatware verwijderen

Door: Robbin Ooijevaar | 21 december 2011 12:49

None
Apps & Software

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4

Wie ooit een nieuwe computer heeft gekocht kent het probleem. Naast Windows is het apparaat voorzien van allerlei extra voorgeïnstalleerde software: bloatware. In het gunstigste geval neemt dit alleen schijfruimte in beslag. In de praktijk bestaat bloatware uit probeerversies van commerciële programma's die u slechts beperkt kunt gebruiken. Na de evaluatieperiode wordt u verzocht om de portemonnee te trekken. Sommige programma's veranderen het functioneren van Windows 7 of vertragen uw splinternieuwe computer aanzienlijk. In deze workshop leert u hoe u van bloatware af komt.

1. Bloatware

Computerfabrikanten krijgen een vergoeding voor het meeleveren van een probeerversie van bijvoorbeeld een beveiligingsprogramma. Na een beperkte periode wordt met allerlei waarschuwingen geprobeerd om u over te halen de volledige versie of een abonnement aan te schaffen. Omdat het betreffende programma er toch al op staat, zijn veel gebruikers geneigd om op de aanbieding in te gaan. Een ervaren computergebruiker weet dat er prima gratis beveiligingsoplossingen zijn, zoals Windows Security Essentials.

2. Windows heeft alles al

Een andere vorm van voorgeïnstalleerde ballast is software van de computerfabrikant. Dit kan een aangepaste vormgeving zijn, maar ook een zoek­machine of startpagina. Ook hulpprogramma's voor energiebeheer, draadloze netwerken, computerupdates en systeeminstellingen komen we regelmatig tegen. Dit lijkt handig, maar sommige van dit soort programma's vertragen uw computer, of roepen irritatie op door allerlei meldingen te geven met goedbedoelde waarschuwingen of tips. Windows 7 heeft alles al in huis om uw nieuwe pc of notebook goed te laten draaien.

3. Toch wel handig!

Op een nieuwe computer is vaak een probeerversie van het kantoorpakket MS Office geïnstalleerd. Met een code (die u dient aan te schaffen) kunt u het product blijven gebruiken. Als u een andere versie wilt installeren, dient u de voorgeïnstalleerde versie eerst te verwijderen. Als u geluk hebt, is uw nieuwe computer voorzien van Office Starter. Deze extreem uitgeklede versie van Microsoft's kantoorsoftware bevat Word en Excel. Hebt u hier genoeg aan voor huis-, tuin- en keukengebruik? Laat het programma dan staan, het scheelt minimaal 50 euro voor de aanschaf van een uitgebreidere licentie.

4. Herinstallatie

De beste manier om bloatware te ontlopen is een schone Windows-installatie. Helaas is dit in de praktijk niet mogelijk omdat computerfabrikanten geen 'echte' Windows-installatie meeleveren, maar een recovery-systeem. Hiermee brengt u uw computer terug naar de fabrieksstaat, inclusief bloatware. De OEM-licentie staat het niet toe om een andere Windows-versie te gebruiken dan de versie die wordt meegeleverd. Een volledige Windows 7-versie aanschaffen is prijzig. Wel kunt u nadat u uw systeem ontdaan hebt van ongewenste software, een volledige back-up maken (zie stap 16).

5. Handmatig verwijderen

Een nieuwe computer zou na het inschakelen klaar moeten zijn om in gebruik te nemen met uw favoriete software. In de praktijk bent u eerst bezig om het apparaat te installeren en vervolgens mag u even gaan zitten om de voorgeïnstalleerde probeerversies en andere bloatware te verwijderen. Begin bij de standaard de-installatieprocedure van Windows zelf. Open Start / Configuratiescherm / Een programma verwijderen. De lijst die nu verschijnt, zou maagdelijk leeg moeten zijn. Veel wat u hier aantreft is potentiële rommel en kunt u met een gerust hart verwijderen.

5 Reacties op: Workshop: bloatware verwijderen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 3 jaren, 2 maanden geleden
  winzip gratis? laat me niet lachen, ja gratis downloaden maar gebruiken niet.
  je mag er alleen maar naar kijken maar aankomen niet.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 jaren, 1 maand geleden
  Bagger. En waarom staat dit in smartphone? :s
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 jaren, 1 maand geleden
  Gebruik dan 7zip, die is wel gratis…of schakel over naar linux, daar heb je alles gratis…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 jaren geleden
  Gast, 15 April, er bestaat ook Winrar. Het is gratis en ziet er niet uit als een virus zoals 7zip.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 jaren, 10 maanden geleden
  Heb al jaren zeer prettige ervaringen met IBM/Lenovo notebooks en waarom er nu geleverd worden met bloatware begrijp ik niets van.
  Iedere aankoop is een investering dus dan verwacht je ook waar voor je geld.
  Of kon dit vroeger alleen?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.