9. Verwijderhulp zoeken
Sommige programma's laten zich niet zonder slag of stoot van uw computer verwijderen, we komen bloatware tegen waarbij de de-installatieprocedure ontbreekt of er resten achterblijven. In dit geval is het goed om te weten dat softwaremakers soms hulpprogramma's hebben om hun eigen product van uw harde schijf te schrapen. Zo'n programma heet een 'removal tool' en is eenvoudig te vinden met Google. Als u bijvoorbeeld alle Norton Symantec-producten in één keer wilt verwijderen, zoek dan op 'norton removal tool'. Herstart na gebruik uw computer.
10. Bureaublad
Na het verwijderen van bloatware, kan het bureaublad nog steeds vol staan met overbodige pictogrammen en snelkoppelingen. Je kunt snelkoppelingen straffeloos verwijderen. Selecteer alle pictogrammen op het bureaublad met Ctrl+A en deselecteer vervolgens de pictogrammen, bestanden en mappen die je niet wilt verwijderen door er op te klikken terwijl je Ctrl ingedrukt houdt. Verwijderen doe je vervolgens met Delete (verplaatsen naar prullenbak) of Shift+Delete (definitief verwijderen).
11. Thema resetten
Computermakers passen de vormgeving van Windows vaak aan, zodat bureaubladachtergrond en schermbeveiliging verkapte reclame-uitingen zijn. Terugkeren naar de standaard Windows-vormgeving doet u via Configuratiescherm / Vormgeving en persoonlijke instellingen / Persoonlijke instellingen. Klik onder Aero-thema's op Windows 7. Klik nu onder in beeld op Schermbeveiliging om de screensaver aan te passen. De schermbeveiliging volledig uitschakelen levert een extra energiebesparing op, het Energiebeheer in Windows 7 regelt de beeldschermuitschakeling.
Bekende boosdoeners
Als we het beestje bij de naam moeten noemen, komen we uit bij een aantal beruchte bloatware-producten. Op veel systemen is een probeerversie van Microsoft Office aanwezig. Office is niet gratis en geen onderdeel van uw nieuwe computer, mits u het hebt aangeschaft. Beveiligingssoftware van Symantec en McAfee zijn ook regelmatig aanwezig. Voor alle bloatware-voorbeelden zijn ook uitstekende gratis alternatieven te vinden.
12. Internet Explorer opschonen
Computerfabrikanten passen graag de standaardbrowser Internet Explorer aan. Het gaat hierbij voornamelijk om extra werkbalken, veranderd van de standaard-zoekmachinefunctie en een vreemde startpagina. Druk op de Alt-toets en kies Extra / Invoegtoepassingen beheren. Schakel alle werkbalken uit die u niet wilt gebruiken. Klik op Zoekmachines en kies jouw favoriete zoekmachine. Gebruik Meer zoekmachines zoeken als deze niet in de lijst voorkomt. De startpagina van Internet Explorer stel je in via Alt-toets / Extra / Internetopties.
14. Alternatieve browser
Sommige computers hebben een alternatieve browser zoals Firefox of Google Chrome voorgeïnstalleerd. Als je deze browser niet gebruikt, valt ook dit onder bloatware. Als je juist wel een andere browser wilt gebruiken dan Internet Explorer, moet je die meestal zelf installeren. Na de installatie van jouw favoriete browser, kunt je deze instellen als standaard. Hier wordt om gevraagd bij de eerste start. Je kunt deze ook later aanpassen door via Start te zoeken op Standaard webbrowser aanpassen.
Lite-versies
Na het verwijderen van de overbodige bloatware van uw nieuwe computer, kunt u alsnog ongewenste software tegen het lijf lopen. De makers van freeware en lite-versies (gestripte programma's, meestal een gratis versie van een commercieel broertje) verdienen hun onkosten terug door een ander programma te bundelen. U downloadt en installeert bijvoorbeeld programma X en krijgt er programma Y bij. Installatie van het tweede (nutteloze) programma kunt u eenvoudig voorkomen door tijdens de installatie van uw download op te letten en de optie uit te vinken.
15. Reservekopie
Nadat je de nieuwe computer in een toestand hebt gebracht zoals je het apparaat wilt hebben, is het goed om een volledige reservekopie te maken. Hiermee kun je, als je ooit een schone installatie wilt, het systeem terugbrengen naar een echte schone toestand zonder bloatware. Windows 7 heeft hiervoor alles aan boord wat u nodig hebt. Een externe usb-schijf van een paar tientjes is uitermate geschikt om een volledige back-up te maken van uw computer, inclusief het besturingssysteem en alle instellingen.
De eventueel meegeleverde back-upsoftware van de externe harde schijf heb je niet nodig. Sluit de schijf aan en open Start / Configuratiescherm / Een back-up van uw computer maken. Klik op Een systeemkopie maken en volg de stappen op het scherm om de volledige computer te back-uppen. Deze back-up kun je herstellen vanuit Windows. Als Windows helemaal niet meer opstart, heb je een opstartbare cd of nodig. Deze kunt u eenvoudig zelf branden via Configuratiescherm / Een back-up van uw computer maken / Een systeemherstelschijf maken.
16. Image-software
Voor wie meer functionaliteit of snelheid wenst, zijn er goede alternatieven voor Windows Back-up. Het belangrijkste van een back-up is dat u in staat bent om uw computer ermee te herstellen. Dit lijkt voor de hand te liggen, maar in de praktijk kan dit lastig zijn. Clonezilla is bijvoorbeeld een gratis en krachtig alternatief. Dit programma is Engelstalig en eigenlijk alleen voor gevorderde gebruikers.
Niet verwijderen
Tijdens de schoonmaakactie kunt u ook te veel verwijderen. Hoewel Windows qua functionaliteit alles in huis heeft, kan de fabrikant toch essentiële software meeleveren die noodzakelijk of handig is. Handig is bijvoorbeeld een programma dat nodig is om de extra functietoetsen op het toetsenbord te gebruiken. Stuurprogramma's (drivers) voor onder andere draadloos netwerk, grafische kaart, bluetooth en een vingerafdrukscanner, zijn nodig om deze te laten functioneren. De stuurprogramma's komen helaas soms voor in de programmalijst van Windows. De-installatie hiervan is niet aan te raden.
5 Reactie(s) op: Zo verwijder je bloatware van je Windows-pc