Workshop wifi-netwerken

Door: vincent-ossewaarde | 16 maart 2012 12:03

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4

Een draadloos netwerk is bijna onmisbaar, maar het kan ook een hoop frustraties met zich meebrengen. Pieken en dalen in snelheid, bereik en verbindingen, worden vaak veroorzaakt door andere netwerken of door storende apparatuur. In deze workshop leggen we uit hoe u uw draadloze netwerk in de gaten kunt houden, en hoe u uw verbinding optimaliseert.

1. Slechte verbindingen

Storingen op het draadloos netwerk manifesteren zich op veel manieren. Een van de belangrijkste signalen dat er iets mis is, is een trage internetverbinding. Uw provider kan natuurlijk de boosdoener zijn. Dit is eenvoudig te controleren door uw computer met een kabeltje aan te sluiten op het modem in plaats van draadloos. Is de verbinding dan wel in orde, dan is uw draadloze netwerk waarschijnlijk de oorzaak. Een ander symptoom is het wegvallen van het netwerk op gezette tijden: vrijwel altijd een teken dat u aan de slag moet met de stappen in deze workshop.

2. Voorbereidingen

In deze workshop behandelen we methoden om uw draadloze netwerk onder de loep te nemen. Om dat te kunnen doen, hebt u een goed werkende netwerkadapter nodig. Soms kan het de moeite lonen om voor een paar tientjes een extra exemplaar aan te schaffen. Zo kunt u met een externe adapter vaak een sterker signaal opvangen, of om te kunnen meeluisteren op de 5GHz-band (indien uw router de 5Ghz-band ook ondersteunt).

3. Rust op het netwerk

Uw draadloze netwerk is waarschijnlijk niet het enige in uw huis dat gebruikmaakt van radiogolven. Bijvoorbeeld DECT-telefoons of magnetrons kunnen zorgen voor storing. Zie ook het kader 'Interferentie van andere apparaten'. Ook andere wifi-netwerken in de omgeving kunnen uw signaal in de weg zitten. Hierdoor achterhaalt u moeilijk de oorzaak van uw gebrekkige netwerkconnectiviteit. Voorkom bij het doorlopen van de volgende workshopstappen ruis, door de draadloze telefoon even uit te schakelen en de magnetron niet te gebruiken.

Interferentie van andere apparaten

Alle wifi-routers zenden en ontvangen minimaal op één vastgestelde frequentie, de 2,4GHz-band. Deze frequentie is vrijgegeven voor draadloze netwerken, overal ter wereld mag deze frequentie gebruikt worden zonder voorafgaande toestemming. Naast draadloze netwerken, gebruiken ook babyfoons, draadloze telefoons, bluetooth en beveiligingscamera's deze frequentie. Door dit gezamenlijke gebruik kan al snel interferentie ontstaan. Dat leidt tot twee problemen: door andere apparaten kan het signaal verstoord worden, maar het is óók mogelijk dat het draadloze netwerk per ongeluk terugschakelt naar een lagere snelheid omdat het terugkaatsen van de signalen de router in de war brengt over de gekozen doorvoersnelheid.

Zoeken naar interferentie

Interferentie is thuis nauwelijks op te sporen, omdat de antenne van de netwerkkaart het niet kan detecteren. De enige remedie is het handmatig instellen van de gebruikte kanalen, maar het juiste kanaal kunt u alleen vinden door ze allemaal uit te proberen. Dat is overigens geen garantie voor succes, want er zijn protocollen - zoals bluetooth - die gebruikmaken van het zogenoemde frequency-hopping. Het is dan vooraf niet bekend welk kanaal deze apparaten kiezen en welke dus nog geschikt zijn voor gebruik voor het draadloze netwerk.

4. Router-firmware

Een goed netwerk begint bij uw router. Een router is onder de motorkap eigenlijk een computer. Het besturingssysteem en de applicaties die de werking mogelijk maken, worden samen de firmware van de router genoemd. De firmware wordt geleverd door de routerproducent en aangepast voor een specifiek merk. Routerfabrikanten publiceren met enige regelmaat nieuwe versies van hun firmware, waarin de laatste updates zijn verwerkt. Niet zelden bevatten deze upgrades aangepaste drivers voor de hardware, waardoor de werking van het draadloze netwerk wordt verbeterd.

5. Router updaten

Alle routers beschikken over de mogelijkheid om via de webinterface te controleren welke versie geïnstalleerd is, zodat u een upgrade uit kunt voeren. Via de website van de producent kunt u terugvinden wat de meest recente firmware is, meestal kunt u deze gelijk gratis downloaden. Lees de instructies goed door en schakel eventuele downloadmanagers uit. Vaak wordt de firmware in een zip-bestand geleverd en moet u dit zip-bestand in zijn geheel inladen op de router, zonder het eerst uit te pakken op uw computer.

2 Reactie(s) op: Workshop wifi-netwerken

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 19 oktober 2013 13:27 Anoniem
  Hai

  Zou je zo goed willen zijn om mij te bellen?
  groet,
  Ingrid 06-14784082
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 19 februari 2015 16:33 DDSS
  Met het gratis programma op www.appspeed.nl kun je op de grafieken gelijk zien dat de data gedeeltelijk of helemaal wegvalt. Ook zijn de gemiddelde snelheid en minimale snelheid over langere tijd zichtbaar.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.