Workshop: Windows 8 installeren

Door: Robbert Brus | 21 mei 2012 15:10

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4

De Windows 8 Consumer Preview heeft veel tongen losgemaakt, het besturingssysteem is namelijk totaal anders dan zijn voorganger. Wilt u alvast oefenen of bent u gewoon nieuwsgierig geworden? De nieuwste telg uit de Windows-familie is gratis uit te proberen. Daarvoor hebt u geen nieuwe computer nodig. In deze workshop leggen wij u uit hoe u de consumenten-preview kunt installeren op een leeg systeem, als dualboot naast uw huidige systeem of op een virtuele machine via VirtualBox.

1. Virtueel Windows 8

De minst ingrijpende manier om Windows 8 uit te proberen, is op een virtuele machine. U draait Windows 8 dan als het ware als een programma op uw computer. Er zijn op het moment van schrijven twee softwarepakketten die Windows 8 kunnen virtualiseren: het betaalde VMware Workstation 8 en het gratis programma VirtualBox. Om goed te kunnen virtualiseren wordt een vrij krachtige pc aangeraden. Hebt u dat niet, dan kunt u ook een gewone installatie proberen. Daarover leest u vanaf stap 9 meer.

2. Windows 8 in VirtualBox

VirtualBox is een programma van Sun Microsystems. U kunt het downloaden van de website VirtualBox.org. Kies voor VirtualBox GPL en het Extension Pack, die voor thuisgebruik gratis zijn. Met het Extension Pack voegt u extra functies toe, zoals ondersteuning voor usb 2.0-apparaten en VirtualBox Remote Desktop Protocol. Tijdens de installatie zal een aantal keer gevraagd worden om een driver te installeren. Bevestig deze vragen door op de knop Install te drukken.

3. Virtuele machine maken

Start VirtualBox en klik op de knop Nieuw. Ga naar Volgende, geef een logische naam bijvoorbeeld: Windows 8 CP, selecteer bij Besturingssysteem Microsoft Windows en bij Versie Windows 8. Kies voor minimaal 1024 MB geheugen (2048 MB bij 64 bit). Ga naar Volgende en selecteer Opstart harde schijf en Maak een nieuwe harde schijf aan. Neem achtereenvolgend de volgende instellingen over: VDI (Virtual Disk Image) / Dynamically allocated / 20 GB harde-schijfruimte en kies Create.

Systeemeisen Windows 8

De veranderingen die Microsoft in Windows 8 laat zien zijn groot, in tegenstelling tot de hardware-eisen voor Windows 8. Net als Windows 7 volstaat een 1Ghz-processor, 1 GB geheugen en 16 GB schijfruimte bij een 32bit-besturingssysteem. Verder zijn er wel eisen aan de schermresolutie gesteld, tenminste als u apps uit de Microsoft Store wilt downloaden en uitvoeren. Dan is een schermresolutie van minimaal 1024 x 768 vereist.

 

Windows 8 downloaden

Op 29 februari 2012 was het eindelijk zover: Windows 8 Consumer Preview werd officieel aan het publiek vrijgegeven. Om zelf Windows 8 te bemachtigen gaat u naar Microsoft.com. Klik op Nu downloaden en op Download Windows 8 Consumer Preview voor het setup-bestand. Klik op ISO-bestand als u de iso-bestanden wilt downloaden. Op de volgende pagina kunt u een gewenste versie van Windows 8 downloaden. Helaas is er nog geen Nederlandstalige Windows 8 beschikbaar.

4. Cd/dvd-station instellen

Vervolgens stellen we de virtuele dvd-speler in door het iso-bestand te koppelen. Ga naar de instellingen via de knop Instellingen en open Opslag. Selecteer het cd/dvd-station en klik op de knop Zet een virtueel CD/DVD station op. Klik op Kies een virtueel CD/DVD bestand en open het iso-bestand met Windows 8 Consumer Preview (zie het kader 'Windows 8 downloaden'). Hebt al een installatieschijf gebrand, dan kan hier ook het juiste station gekozen worden. Kies dan niet voor een virtueel cd/dvd-station, maar voor het juiste Station van de gastheer.

5. Overige instellingen

Als de computer over 4 GB of meer geheugen beschikt, is het nodig om bij Instellingen / Systeem / Processor de optie PAE/NX activeren in te schakelen. Zo kan het systeem gebruikmaken van de uitgebreide geheugenadresseringen. Zorg ook dat bij Systeem / Moederbord de optie IO APIC activeren aan staat en bij Acceleratie de opties VT-x/AMD-V activeren en Geneste Paging activeren. Overige instellingen die u kunt wijzigen zijn de omvang van het videogeheugen, 3D-acceleratie, netwerkinstellingen, gekoppelde usb-apparaten en gedeelde mappen.

0 Reactie(s) op: Workshop: Windows 8 installeren

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.