© PXimport

Workshop: Windows 8 installeren

Geplaatst: 21 mei 2012 - 11:10

Aangepast: 16 november 2022 - 09:23

Robbert Brus

De Windows 8 Consumer Preview heeft veel tongen losgemaakt, het besturingssysteem is namelijk totaal anders dan zijn voorganger. Wilt u alvast oefenen of bent u gewoon nieuwsgierig geworden? De nieuwste telg uit de Windows-familie is gratis uit te proberen. Daarvoor hebt u geen nieuwe computer nodig. In deze workshop leggen wij u uit hoe u de consumenten-preview kunt installeren op een leeg systeem, als dualboot naast uw huidige systeem of op een virtuele machine via VirtualBox.

1. Virtueel Windows 8

De minst ingrijpende manier om Windows 8 uit te proberen, is op een virtuele machine. U draait Windows 8 dan als het ware als een programma op uw computer. Er zijn op het moment van schrijven twee softwarepakketten die Windows 8 kunnen virtualiseren: het betaalde VMware Workstation 8 en het gratis programma VirtualBox. Om goed te kunnen virtualiseren wordt een vrij krachtige pc aangeraden. Hebt u dat niet, dan kunt u ook een gewone installatie proberen. Daarover leest u vanaf stap 9 meer.

© PXimport

2. Windows 8 in VirtualBox

VirtualBox is een programma van Sun Microsystems. U kunt het downloaden van de website VirtualBox.org. Kies voor VirtualBox GPL en het Extension Pack, die voor thuisgebruik gratis zijn. Met het Extension Pack voegt u extra functies toe, zoals ondersteuning voor usb 2.0-apparaten en VirtualBox Remote Desktop Protocol. Tijdens de installatie zal een aantal keer gevraagd worden om een driver te installeren. Bevestig deze vragen door op de knop Install te drukken.

© PXimport

3. Virtuele machine maken

Start VirtualBox en klik op de knop Nieuw. Ga naar Volgende, geef een logische naam bijvoorbeeld: Windows 8 CP, selecteer bij Besturingssysteem Microsoft Windows en bij Versie Windows 8. Kies voor minimaal 1024 MB geheugen (2048 MB bij 64 bit). Ga naar Volgende en selecteer Opstart harde schijf en Maak een nieuwe harde schijf aan. Neem achtereenvolgend de volgende instellingen over: VDI (Virtual Disk Image) / Dynamically allocated / 20 GB harde-schijfruimte en kies Create.

© PXimport

Systeemeisen Windows 8

De veranderingen die Microsoft in Windows 8 laat zien zijn groot, in tegenstelling tot de hardware-eisen voor Windows 8. Net als Windows 7 volstaat een 1Ghz-processor, 1 GB geheugen en 16 GB schijfruimte bij een 32bit-besturingssysteem. Verder zijn er wel eisen aan de schermresolutie gesteld, tenminste als u apps uit de Microsoft Store wilt downloaden en uitvoeren. Dan is een schermresolutie van minimaal 1024 x 768 vereist.

 

© PXimport

Windows 8 downloaden

Op 29 februari 2012 was het eindelijk zover: Windows 8 Consumer Preview werd officieel aan het publiek vrijgegeven. Om zelf Windows 8 te bemachtigen gaat u naar Microsoft.com. Klik op Nu downloaden en op Download Windows 8 Consumer Preview voor het setup-bestand. Klik op ISO-bestand als u de iso-bestanden wilt downloaden. Op de volgende pagina kunt u een gewenste versie van Windows 8 downloaden. Helaas is er nog geen Nederlandstalige Windows 8 beschikbaar.

4. Cd/dvd-station instellen

Vervolgens stellen we de virtuele dvd-speler in door het iso-bestand te koppelen. Ga naar de instellingen via de knop Instellingen en open Opslag. Selecteer het cd/dvd-station en klik op de knop Zet een virtueel CD/DVD station op. Klik op Kies een virtueel CD/DVD bestand en open het iso-bestand met Windows 8 Consumer Preview (zie het kader 'Windows 8 downloaden'). Hebt al een installatieschijf gebrand, dan kan hier ook het juiste station gekozen worden. Kies dan niet voor een virtueel cd/dvd-station, maar voor het juiste Station van de gastheer.

© PXimport

5. Overige instellingen

Als de computer over 4 GB of meer geheugen beschikt, is het nodig om bij Instellingen / Systeem / Processor de optie PAE/NX activeren in te schakelen. Zo kan het systeem gebruikmaken van de uitgebreide geheugenadresseringen. Zorg ook dat bij Systeem / Moederbord de optie IO APIC activeren aan staat en bij Acceleratie de opties VT-x/AMD-V activeren en Geneste Paging activeren. Overige instellingen die u kunt wijzigen zijn de omvang van het videogeheugen, 3D-acceleratie, netwerkinstellingen, gekoppelde usb-apparaten en gedeelde mappen.

© PXimport

6. Windows 8 Installeren in VirtualBox

Zodra u de virtuele machine hebt ingesteld, kan deze worden gestart via de knop Start. De installatie van Windows 8 zal automatisch starten als het cd/dvd-station juist is ingesteld. Als eerste zal gevraagd worden om het serienummer op te geven: DNJXJ-7XBW8-2378T-X22TX-BKG7J. Vul het serienummer in en klik op Next. Accepteer de voorwaarden en ga naar de volgende pagina. Kies Custom: Install Windows only (advanced). Selecteer de schijf en klik op Next. Vervolgens start de installatie.

© PXimport

7. Na de installatie

Zodra de installatie klaar is, zal Windows 8 starten en vragen om nog wat instellingen op te geven. Geef de machine een naam en klik op Next. Druk op de knop Use Express settings (voor uitgebreide installatie-opties kiest u Customize). Vul uw Windows Live e-mailadres in en klik op Next (of doorloop de optie bij Geen Windows Live). Geef vervolgens het wachtwoord op, klik op Next en vul eventueel de gegevens aan. Klik op de knop Next en uw account wordt aangemaakt.

© PXimport

8. Software en drivers

Als Windows 8 eenmaal draait, dan ontbreken er nog een aantal functies zoals de mogelijkheid bestanden te delen met de host en een aantal drivers. Deze kunnen worden geïnstalleerd met de VirtualBox-gastuitbreiding. Start Windows 8 en ga naar Apparaten / Gast uitbreidingen installeren. Klik op de melding CD Drive (D:) VirtualBox Guest Additions en vervolgens op Run VBoxWindowsAdditions.exe. Bevestig de meldingen en installeer de software. Er kunnen een aantal waarschuwingen verschijnen, bevestig deze en herstart na de installatie de virtuele machine.

© PXimport

9. Overige installatie­mogelijkheden

Wilt u Windows 8 niet in een virtuele machine draaien, dan kunt u het besturingssysteem ook los op uw pc zetten. Er zijn verschillende manieren om de installatie te starten: u kunt het Windows 8 Consumer Preview Setup-programma downloaden en hiermee een upgrade van uw huidige besturingssysteem mee uitvoeren. U kunt ook een iso-bestand op dvd branden en de installatie starten vanaf dvd of een opstartbare usb-stick met Windows 8 maken. We nemen de verschillende installatiemethodes met u door in de volgende stappen.

© PXimport

Geen Windows Live

Er is nogal wat kritiek op de wijze waarop uw account geregistreerd wordt, maar u kunt ook kiezen om geen Live-account te gebruiken. Vul na de installatie de computernaam in, kies op de volgende pagina onderop voor de optie Don't want to sign in with a Microsoft account. Klik vervolgens op Local account. Geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op en klik op Finish om het account aan te maken.

 

© PXimport

10. Installatie vanaf dvd

De meest gebruikte en voor de hand liggende methode is een installatie vanaf dvd. Om een dvd te branden, hebt u de iso-bestanden nodig. Deze kunt u downloaden van website van Microsoft of via de Windows 8 Consumer Preview Setup. Er is één productcode voor de bèta, die iedereen kan gebruiken. Als u de bestanden via de website downloadt, wordt de productcode op de website weergegeven, deze is dus niet op de dvd meegeleverd. Downloadt u het iso-bestand via het Setup-programma, dan krijgt u na het maken van het iso-bestand de productcode te zien.

© PXimport

11. Dvd branden

Een iso-bestand is een schijfkopiebestand dat u zo op een dvd kunt branden. Gebruikt u Windows Vista of Windows 7, dan plaatst u een beschrijfbare dvd in de dvd-brander en klikt u met rechts op het iso-bestand. Kies Schijfkopiebestand branden, selecteer het station met de beschrijfbare dvd en klik op Branden. Gebruikt u Windows XP dan downloadt u het gratis programma CDBurnerXP. Installeer het programma, klik met de rechtermuisknop op het iso-bestand en kies Openen met / CDBurnerXP / Branden schijf.

© PXimport

12. Iso maken via Setup

Een iso-bestand maken via de Windows 8 Consumer Preview Setup gaat als volgt: download het programma van de website en start het op. Kies Install on another partition en klik op Volgende. Selecteer de optie ISO file to burn to a DVD en klik op de knop Opslaan. Kies de locatie voor het iso-bestand en klik op Opslaan. Na het kopiëren krijgt u de productcode te zien. Klik op Voltooien om af te sluiten en het bestand op dvd te branden of te gebruiken voor een virtuele machine.

© PXimport

13. Starten vanaf dvd

Bepaal eerst wat voor installatie u wilt. Voor een dualboot-systeem dient eerst de partitie ingesteld te zijn of een tweede harde schijf aangesloten te zijn. Zorg voor minimaal 20 GB ruimte op de partitie voor Windows 8. Zorg dat het BIOS zo is ingesteld dat de pc van cd of dvd opstart. Start de computer met de dvd in het station. Zodra de melding Press any key to boot from CD or DVD verschijnt, drukt u op een toets. Verschijnt de vraag niet, controleer dan de BIOS-instellingen nog eens.

© PXimport

14. Installatie vanaf usb-stick

Wilt u Windows 8 installeren vanaf een usb-stick, zorg dan voor een stick met minimaal 3 GB opslagcapaciteit. Gebruik bij voorkeur ook een stick met een snelle lees- en schrijfsnelheid, anders kan een installatie erg veel tijd gaan kosten. Een usb-stick is vooral handig bij gebruik van bijvoorbeeld een netbook of ultrabook, omdat deze meestal niet beschikken over een dvd-speler. Controleer wel eerst of uw computer over de mogelijkheid beschikt om vanaf usb op te starten. Dit kunt u vinden in de handleiding van uw systeem of moederbord, of door in het BIOS te kijken.

© PXimport

15. Usb-stick maken

Hebt u het iso-bestand al gedownload, dan gebruikt u het Windows 7-downloadprogramma voor USB/dvd, dit werkt ook met de Windows 8 CP. Download het programma van Microsoft Store. Installeer en start het programma, selecteer met Bladeren het iso-bestand. Klik op USB-apparaten, selecteer het station en kies Kopiëren starten. De andere methode is via Windows 8 Consumer Preview Setup. Start het programma en kies: Install on a other partition / USB flash drive en selecteer het station. Kies Volgende, na het kopiëren krijgt u de productcode.

© PXimport

16. Opstarten vanaf usb-stick

Om op te starten van usb-stick dient u dit in het BIOS aan te geven. Daarbij dient de opstartvolgorde van de apparaten en soms ook de harde schijven juist te zijn geconfigureerd. Zorg ervoor dat usb-apparaten eerder worden gestart dan de harde schijf. Elk systeem is anders en de opties in het BIOS ook, hanteer de handleiding van uw computer of moederbord. Staat er iets in het BIOS verkeerd, dan kunnen er vreemde fouten worden weergegeven of wordt de usb-stick helemaal niet geladen tijdens de opstart van uw systeem.

© PXimport

17. Via de setup

Tijdens onze test is de upgrade met behoud van bestanden van Windows Vista Home Premium naar Windows 8 Consumer Preview goed verlopen. Toch is de Windows 8 Consumer Preview slechts tijdelijk bruikbaar en zal na verloop van tijd het gehele systeem geformatteerd en opnieuw geïnstalleerd worden. Start de setup en kies Install / Go online to install updates now / I Accept the license / Just personal files of Nothing / Install. Doe dit echt alleen met de wetenschap dat het risico dat uw bestanden verloren gaan, erg groot is.

© PXimport

18. Setup vanaf usb-stick of dvd

Tijdens de installatie hoeven maar weinig stappen doorlopen worden. De setup begint met de vraag welke taal u wilt installeren en welke tijdzone u wilt gebruiken. Vul dit in en klik op Next. Klik vervolgens op Install now om de setup te starten. Geef de productcode in en klik op Next. Accepteer de voorwaarden en ga naar de volgende pagina. Hier komt u de eerste keuze tegen: upgraden of een nieuwe installatie. Klik op Custom: install Windows only (advance) voor een schone installatie of multiboot-systeem.

© PXimport

19. Multiboot-systeem

Wilt u Windows 8 samen met uw huidige besturingssysteem laten draaien, zorg dan dat u een partitie of een harde schijf van minimaal 20 GB vrij hebt. Deze partitie hoeft niet geformatteerd te zijn, zolang het maar gescheiden is van uw huidige besturingssysteem. Zodra u stap 18 hebt doorlopen, kiest u de juiste partitie en klikt u op Volgende. De partitie of harde schijf zal eventueel worden geformatteerd en de installatie gaat van start. Na de installatie start Windows 8, bij een volgende herstart krijgt u de keuze welk besturingssysteem u wilt starten.

© PXimport

20. Schone installatie

Gaat u voor een schone installatie op bijvoorbeeld een hobby- of test-machine, klik dan na stap 18 op de schijf die leeg gemaakt mag worden. Staat er nog een besturingssysteem op, dan kunt u via de optie Format de schijf formatteren. Als u de schijf in partities wilt delen, dan klikt u op Delete. Kies New, geef de omvang van de partitie aan en kies Apply. Selecteer de partitie of schijf waarop Windows geïnstalleerd moet worden en klik op Next om de installatie te starten.

© PXimport

21. Na de installatie

Pas na de installatie de opstartvolgorde in het BIOS weer aan, zodat er niet vanaf usb wordt opgestart. Na de installatie zal Windows vragen om nog wat configuraties. Vul de gegevens in en klik op Next. Ga alle configuratieopties langs door op Customize te drukken of met de optie Use express settings. Vul uw Microsoft-account in, bevestig met uw wachtwoord en klik op Next. Controleer de gegevens en kies Next om het account aan te maken. Windows 8 is nu klaar voor gebruik.

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten