© PXimport

Workshop Windows Live Mail

Geplaatst: 15 juni 2011 - 06:39

Aangepast: 16 november 2022 - 10:35

Dennis Gandasoebrata

Windows Live Mail is een populair e-mailprogramma. Het biedt een flinke hoeveelheid mogelijkheden, maar maakt u er wel gebruik van? De kans is groot dat u veel meer uit Windows Live Mail kunt halen dan u nu doet!

Windows Live Mail downloaden

Maakt u al gebruik van de nieuwste versie van Windows Live Mail? U kunt het e-mailprogramma hier downloaden. Windows Live Mail is geschikt voor Windows Vista en Windows 7.

1. Meerdere accounts

In Windows Live Mail kunt u meerdere e-mailaccounts toevoegen. Dat is handig, omdat u zo verschillende e-mailaccounts in één overzicht krijgt. Om een account toe te voegen, klikt u op de knop links van Start. Kies vervolgens voor Opties / E-mailaccounts, waarna een nieuw venster wordt geopend. Klik op Toevoegen. Hierna kiest u voor E-mailaccount en klikt u op Volgende. U kunt verschillende soorten e-mailaccounts instellen, waaronder die van online maildiensten zoals Hotmail en Gmail. Nadat u een account hebt toegevoegd, wordt het links in het venster in een aparte sectie getoond.

© PXimport

In Windows Live Mail kunt u meerdere e-mailaccounts toevoegen.

2. Eigen kleur

Wilt u de accounts gemakkelijk kunnen onderscheiden? Geef ze allemaal een eigen kleur! Links in het venster kunt u de verschillende accounts uit elkaar houden en als u een e-mailbericht opent, krijgt het automatisch de kleur die bij het account hoort. Dat is handig als u meerdere e-mailberichten hebt geopend en snel wilt zien bij welk account ze horen. Klik met de rechtermuisknop op de naam van het account (links in het venster) en kies Kleur instellen. Kies vervolgens de gewenste kleur. U kunt ook op de knop Accountkleur.klikken, die u onder het tabblad Beeld op de werkbalk vindt.

3. Eigen berichtregels

Windows Live Mail kan uw e-mail automatisch sorteren. Ontvangt u bijvoorbeeld regelmatig e-mailberichten van webwinkels, dan kunt u die automatisch onderbrengen in een map, zodat ze het postvak IN niet meer 'vervuilen'. U kunt meerdere berichtregels aanmaken. Kies de tab Mappen en vervolgens Berichtregels. In het bovenste vak kiest u een of meer voorwaarden waaraan een binnengekomen bericht moet voldoen, zoals bijvoorbeeld 'Als de regel Onderwerp bepaalde woorden bevat'. U kunt meerdere voorwaarden voor één berichtregel maken. Het vak eronder bepaalt wat er met de e-mail moet gebeuren. Kies bijvoorbeeld voor 'Doorsturen naar bepaalde personen'. In het derde vak klikt u op de onderstreepte woorden en geeft u variabelen op, zoals welke woorden de onderwerpregel moet bevatten of naar welke persoon het e-mailbericht moet worden doorgestuurd.

© PXimport

Bepaal zelf wat er met binnenkomende e-mail moet gebeuren.

Als u een berichtregel hebt aangemaakt, moet u hem nog een geschikte naam geven, in het onderste vak. Tevreden? Klik op Regel opslaan. Er wordt vervolgens een nieuw venster geopend waarin u een overzicht ziet van alle regels. Interessant hierbij is de mogelijkheid om de regel direct uit te voeren op bestaande e-mailberichten. Klik op Nu toepassen en selecteer de regel(s) die u wilt toepassen. Bevestig met een klik op Nu toepassen. Wilt u de regels op een andere map dan Postvak IN toepassen (bijvoorbeeld als u meerdere submappen gebruikt), dan klikt u in hetzelfde venster op Bladeren en kiest u de gewenste map. Plaats ook een vinkje bij Inclusief submappen. Zo weet u zeker dat u niets mist. Nog één opmerking tot slot: Hebt u uw webmail aan Windows Live Mail (zoals Hotmail) gekoppeld, dan kunt u helaas geen gebruik maken van de berichtregels.

4. Berichtregels kopiëren

Mogelijk hebt u meerdere regels die op elkaar lijken. Bespaar tijd en dupliceer een bestaande regel die u vervolgens kunt ombouwen naar een nieuwe regel. In het beheervenster Regels selecteert u de regel die u wilt kopiëren en vervolgens klikt u op Kopiëren. Vervolgens kunt u de gekopieerde regel bewerken.

© PXimport

Het overzichtsvenster van de berichtregels.

5. Van mail naar afspraak

Krijgt u een e-mail binnen met een uitnodiging voor een verjaardag of vergadering? U kunt het bericht eenvoudig omzetten naar een agenda-afspraak en deze aan uw agenda toevoegen. Handig, want zo ziet u later direct om welke afspraak het gaat: de tekst van de e-mail wordt in het notitievlak geplaatst. In Windows Live Mail klikt u met de rechtermuisknop op de e-mail die u in een afspraak wilt omzetten. Kies vervolgens voor Toevoegen aan agenda.

6. Meer opslagruimte

Het is belangrijk om Windows Live Mail te onderhouden. De database waarin uw e-mail wordt opgeslagen, kan na verloop van tijd gefragmenteerd raken. Vergelijk dit met de harde schijf van uw computer. In Windows Live Mail kunt u de database defragmenteren. Het resultaat hiervan is dat e-mail sneller kan worden opgevraagd. Klik op de knop links van de tab Start en kies voor Opties / Mail. Kies het tabblad Geavanceerd en klik op Onderhoud. Plaats vervolgens een vinkje bij de optie De database comprimeren uitvoeren na N keer afsluiten. Geef bij N aan hoe vaak u wilt dat de database wordt gedefragmenteerd.

© PXimport

Zorg ervoor dat de e-maildatabase goed wordt onderhouden.

7. Emoticons

Als u een opgemaakte e-mail opstelt, kunt u emoticons in het bericht opnemen. Klik op de tab Invoegen en klik op Emoticon. Kies uit het lijstje met emoticons dat nu verschijnt de emoticon die u in de e-mail wilt opnemen.

Is 'weg' écht weg?

Als u een e-mailbericht in Windows Live Mail verwijdert, komt het terecht in de map Verwijderde items. U moet deze map regelmatig legen, als u wilt dat e-mails daadwerkelijk uit uw systeem verdwijnen. Geen zin om de items handmatig te wissen? Windows Live Mail kan dit ook automatisch voor u doen, zodra u de e-mail uit het postvak In verwijdert. Klik op de knop links van de tab Start en kies Opties / Mail. Selecteer het tabblad Geavanceerd en klik hier op de knop Onderhoud. In de sectie Berichten verwijderen plaatst u een vinkje bij Berichten uit de map Verwijderde items verwijderen bij afsluiten. Ook nieuwsgroepberichten kunnen automatisch worden verwijderd, als u nieuwsgroepen bezoekt met Windows Live Mail. Kies voor Nieuwsgroepberichten op de achtergrond verwijderen. Vervolgens kunt u ook kiezen voor Gelezen tekst van berichten in nieuwsgroepen verwijderen en Nieuwsberichten N dagen na downloaden verwijderen. Klik op OK om de instellingen op te slaan. Vanaf nu worden berichten automatisch 'echt' gewist.

8. Snelle weergaven

Met Snelle weergaven kunt u uw e-mail vlotter bekijken. Daarbij wordt de weergave van het postvak aangepast. Zo kunt u bekijken welke e-mail nog niet is gelezen, maar ook alleen de e-mailberichten tonen die afkomstig zijn van vaste contactpersonen. De Snelle weergaven bevinden zich linksboven in het venster. Klik op een weergave om hem te activeren. Interessanter is dat u zelf een Snelle weergave kunt maken. Klik met de rechtermuisknop op Snelle weergaven en kies Snelle weergaven selecteren. Vervolgens kiest u de gewenste weergave, bijvoorbeeld Alle concepten, Alle ongewenste e-mail of Alle verzonden items. U kunt meerdere Snelle weergaven selecteren. Bevestig met een klik op OK.

© PXimport

Handig: de Snelle weergaven in Windows Live Mail.

9. Phishingberichten verplaatsen

Windows Live Mail beschikt over een phishingfilter. Zodra u een phishingbericht ontvangt, wordt het automatisch gemarkeerd. U kunt er echter ook voor kiezen om het betreffende bericht direct te verplaatsen naar de map met ongewenste e-mail, zodat u er helemaal geen last van hebt. Klik op de knop links van de tab Start en kies Opties / Beveiligingsopties. Selecteer het tabblad Phishing en kies voor Phishingberichten verplaatsen naar de map met ongewenste e-mail (Alleen voor POP- of IMAP-accounts). Bevestig met een klik op OK. Het is raadzaam om regelmatig een blik in de betreffende map te werpen, zodat u zeker weet dat alleen ongewenste mail in de map terecht is gekomen, en geen berichten die u wel wilt lezen!

10. Contactpersonen opschonen

Met Windows Live kunt u de gegevens van contactpersonen uit meerdere sociale netwerken opvragen. Zo is het mogelijk dat u gegevens van een collega hebt die zowel uit uw lokale adresboek als van LinkedIn als Facebook komen. Jammer is dat dezelfde personen hierdoor meerdere malen in uw lijst met contactpersonen verschijnen. Als u uw contactpersonen via Windows Live hebt opgeslagen (bijvoorbeeld via Hotmail), hebt u in Windows Live Mail de mogelijkheid om de contactpersonen op te schonen. Daarbij wordt gecontroleerd welke contactpersonen dubbel worden vermeld en zullen de dubbele accounts aan elkaar worden gekoppeld. Klik op de link Contactpersonen (linksonder in het venster) en vervolgens op de knop Contactpersonen opschonen. Deze knop bevindt zich linksboven in de werkbalk. Er wordt nu een nieuw venster geopend waarin de namen worden opgesomd van contactpersonen die dubbel zijn vermeld. U kunt vervolgens aangeven welke personen u wilt combineren. Tevreden? Bevestig met een klik op Opslaan.

© PXimport

Voorkom dat contactpersonen twee keer in uw lijst staan.

11. Supersnel plannen

Grote kans dat u Windows Live Mail ook gebruikt voor het maken van uw afspraken. Als u snel een afspraak wilt plannen, kunt u dit doen zonder dat u een volledig afspraakvenster hoeft in te vullen. Klik eenmaal in het vak rechtsonder in het venster (Snel een afspraak voor vandaag typen). Vervolgens geeft u hier de afspraak op, waarna hij direct wordt toegevoegd aan uw agenda.

12. Foto's invoegen

In Windows Live Mail is veel aandacht besteed aan de mogelijkheid om foto's te versturen. In een nieuw berichtvenster klikt u op de tab Invoegen. Kies voor Fotoalbum en selecteer vervolgens de foto's die u wilt versturen. Bevestig met een klik op Openen, waarna uw foto's worden toegevoegd in de vorm van een album. In het bodyvenster van de e-mail typt u de naam van het album in. De foto's worden nu door Live Mail ondergebracht bij de online SkyDrive-dienst. Voordeel hiervan is dat u de foto's niet als los attachment bij de e-mail hoeft te voegen.

© PXimport

U kunt snel een diavoorstelling maken van afbeeldingen die u per e-mail wilt versturen.

13. Diavoorstelling

Zodra de ontvanger uw e-mail met het fotoalbum ontvangt, worden er twee opties aangeboden. Allereerst kunnen de foto's als diavoorstelling worden getoond. Daarvoor moet de ontvanger de optie Diavoorstelling weergeven kiezen. Daarnaast kunnen de losse foto's van het fotoalbum worden gedownload. Dit heeft een belangrijk voordeel: de foto's worden dan in de oorspronkelijke (vaak hoge) resolutie gedownload, bijvoorbeeld voor het archief van de ontvanger.

14. Omvang

U bepaalt zelf hoe groot de foto's zijn die als attachment moeten worden meegestuurd door Windows Live Mail. Klik op de tab Indeling (Opties voor fotoalbums) en klik in de sectie Online album op de knop Groot. U kunt vervolgens kiezen tussen origineel, groot (1600 pixels) en middelgroot (600 pixels).

15. Bewerken

Eenvoudige fotobewerkingen kunt u direct in het e-mailvenster uitvoeren. Nadat u een afbeelding hebt ingevoegd in een e-mailbericht, klikt u er eenmaal op. De tab Indeling (Opties voor afbeeldingen) wordt geopend. Vervolgens kunt u eenvoudige bewerkingen op de foto uitvoeren. In de sectie Formaat kunt u de omvang van de afbeelding instellen. Klik op Hoogte-breedteverhoudingen vergrendelen als u de afbeelding handmatig wilt aanpassen en daarbij de aspect-ratio wilt vasthouden. In de sectie ernaast - Draaien - kunt u de positie van de afbeelding aanpassen door de afbeelding naar links te draaien, naar rechts te draaien of te kantelen. In de sectie Afbeeldingsstijlen kunt u bepalen hoe de kaders van de afbeelding eruit moeten zien.

© PXimport

In Windows Live Mail kunt u simpele bewerkingen op foto's loslaten.

16. Afbeeldingseffecten

Met de afbeeldingseffecten kunt u uw afbeelding een eigen uitstraling geven. U vindt de effecten in de sectie Afbeeldingsstijlen. Via de afbeeldingseffecten kunt u de foto andere kleuren geven, bijvoorbeeld een blauwglans. Daarnaast vindt u optie Scherper maken, waarmee u de contouren binnen de foto kunt verscherpen. Het tegenovergestelde is ook mogelijk, via de optie Vervagen. Daarnaast is er de mogelijkheid om reliëf aan de afbeelding toe te voegen, via de optie Reliëf. Onder de optie Afbeeldingseffecten vindt u aanvullende mogelijkheden. Zo kunt u het contrast van de foto aanpassen, waarbij u ook de helderheid kunt bepalen. Tot slot kunt u een watermerktekst toevoegen. Klik hiervoor op Watermerk en typ de watermerktekst in het daarvoor bestemde vak, kies een lettertype en -formaat en bepaal de positie van het watermerk. Handig!

17. Wel of niet verlopen

Standaard worden uw foto's gedurende negentig dagen op SkyDrive opgeslagen. Hierna worden de foto's uit de online opslaglocatie verwijderd. In de meeste gevallen is dit gunstig, omdat u de foto's in principe op uw eigen harde schijf hebt staan en SkyDrive alleen tijdens het e-mailen als tijdelijk opslagmedium gebruikt. In de door u verstuurde e-mail wordt aangegeven tot welke datum de foto's op SkyDrive bewaard zullen blijven. U kunt de foto's ook permanent opslaan op SkyDrive, zodat ze na drie maanden nog steeds zichtbaar zijn. Kies de tab Indeling (Opties voor fotoalbums). In de sectie Online album klikt u op de knop Verloopt na 90 dagen, zodat deze wordt gedeactiveerd.

18. Privacy voor alles

Via de privacy-opties bepaalt u zelf wie uw foto's mag zien. Klik op de tab Indeling (Opties voor fotoalbum) en vervolgens op de knop Privacyniveau van album. Er wordt nu een nieuw venster geopend. Wilt u dat alleen de ontvangers van uw e-mail het fotoalbum op SkyDrive kunnen bekijken? Plaats een vinkje bij de optie Alleen ontvangers van dit bericht kunnen het fotoalbum zien op SkyDrive. Daarnaast worden standaard nog wat aanvullende gegevens (zoals de locatie en het tijdstip van de opname) bij de foto gevoegd. Hebt u hier geen behoefte aan? Haal dan het vinkje weg bij Aanvullende gegevens opnemen, zoals locatie, beschrijving van de camera en het tijdstip van de opname. Bevestig met een klik op OK.

© PXimport

Stel de privacy-opties voor uw afbeeldingen in.

19. Eigen albumstijl

Interessant is de mogelijkheid om zelf de weergave van het fotoalbum te bepalen. Zo kiest u hoe de foto's bij de ontvanger worden gepresenteerd. Selecteer het fotoalbum en klik op de tab Indeling (Opties voor fotoalbums). In het vak Albumlijsten kiest u de gewenste weergave. Wilt u de foto's bovendien in een wisselende volgorde tonen? Klik dan op de knop Foto's in willekeurige volgorde weergeven.

20. Discussieweergave

Zorg ervoor dat uw postvak minder ruimte in beslag neemt, door gebruik te maken van de discussieweergave. Berichten die bij elkaar horen - bijvoorbeeld in een discussie tussen meerdere personen die op e-mails reageren - worden daarbij gegroepeerd. Dat betekent dat ze als ingeklapte lijst worden getoond. Door op het pijltje ernaast te klikken, ziet u weer de volledige conversatie. U kunt de discussieweergave eenvoudig inschakelen. Klik op de tab Beeld en vervolgens in de groep Indeling op de knop Discussies. Kies hier voor Aan. De berichten worden nu in een groep getoond. Klik nogmaals op de knop Discussies en kies Uit als u de discussieweergave wilt uitschakelen.

© PXimport

Dankzij de discussieweergave houdt u schermruimte vrij.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten