XBMC: Het beste gratis mediacenter

Door: Robbert Brus | 09 augustus 2013 15:38

Review

XBMC was oorspronkelijk ontwikkeld als mediacenter voor de Xbox. Door de Xbox te kraken kon deze software worden geïnstalleerd, waardoor het dit apparaat omtoverde tot een mediacenter. De software bleek een groot succes en werd al snel voor meer platformen ontwikkeld.

In versie twaalf van deze gratis software is de compatibiliteit nog verder uitgebreid, zodat nu ook de Rasberry Pi (de minicomputer ter grootte van een bankpasje) en Android-toestellen worden ondersteund. In deze bespreking nemen we de versie voor Windows onder de loep.

Systeemeisen

Hoewel XBMC veel gebruikt wordt om oude computers om te bouwen tot mediacenter, zitten er wel voorwaarde aan het afspelen van HD-materiaal. XBMC kan op een Pentium-4-computer geïnstalleerd worden, maar voor het afspelen van Full HD-videomateriaal is minimaal een systeem met een dualcore-processor nodig. Wij hebben de software getest op een modern systeem met Windows 7 en Windows 8 om de software zo goed mogelijk te benutten.

Het programma speelt tijdens de test moeiteloos blu-ray-iso's.

Het programma komt als het ware over het besturingssysteem heen te liggen (net zoals Windows Media Center). Het programma kan worden bediend via de muis, het toetsenbord of (indien beschikbaar) een Windows Media Center-afstandsbediening. In het midden van het scherm staan de opties en kan van links naar rechts door het beeld worden genavigeerd. Standaardopties zijn: weer, afbeeldingen, video's, muziek, programma's en systeem. Elk onderdeel kan worden uitgebreid met extra functies door add-ons te installeren. Zo kan er een browser worden toegevoegd, is er een add-on om ondertiteling te downloaden en kan er zelfs een torrentcliënt geïnstalleerd worden.

De standaardskin biedt in eenvoudige interface met een aantal opties.

Add-ons

Als er iets in het programma nog niet kan, dan kan de functie vaak wel worden toegevoegd door middel van een add-on. Na de installatie is standaard het al mogelijk om diverse videoformaten af te spelen. Zo speelde het programma moeiteloos blu-ray-iso's, divx- en mkv-bestanden af, zonder dat dat extra software voor geïnstalleerd hoefde te worden. Heb je een tv-tuner-kaart, dan kan er met XBMC 12.1 zelfs live televisie worden gekeken en opgenomen.

Staat het uiterlijk van de mediacenter je niet aan, dan kan een skin simpelweg het geheel aanpassen. Skins kunnen direct via XBMC worden gedownload en geïnstalleerd.

Door een andere skin te installeren kan het uiterlijk worden aangepast.

Conclusie

XBMC is verbazingwekkend goede mediacentersoftware. Werkelijk alles wat je nodig zou kunnen hebben, zit erin. Doordat het opensource is en er flink wat ontwikkelaars aan werken, zijn er ontzettend veel uitbreidingsmogelijkheden. Gebruik je nu Windows Media Center, dan is het zeker een aanrader om eens XBMC te proberen.

XBMC 12.1 Frodo

Taal Nederlands

OS Windows XP/Vista/7/8

Pluspunten

Standaard al veel mogelijk

Live televisiekijken

Uitbreiden met add-ons

Minpunten

Wat hoge systeemeisen voor het afspelen van HD

SCORE 10/10

Veiligheid

Geen van de ca. 30 virusscanners zag iets verdachts in het installatiebestand. Voor zover wij op moment van publicatie hebben kunnen nagaan, is het installatiebestand veilig om te downloaden. Zie het volledige detectierapport van VirusTotal.com voor meer details. Mocht er inmiddels een nieuwe versie van de software beschikbaar zijn, dan kan je het bestand via VirusTotal.com altijd zelf opnieuw scannen.

4 Reactie(s) op: XBMC: Het beste gratis mediacenter

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 2 maart 2014 07:36 Anoniem
  met deze mediaspeler met xbmc kun je alles gratis kijken wat je maar wilt

  kijk hier een voor meer info

  http://link.marktplaats.nl/m781463311
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 28 februari 2015 17:07 Kasander
  Kodi (of XBMC of OpenElec, welke dezelfde inhoud heeft) is HET mediacenter wat je onder vrijwel iedere OS kan installeren! Windows, IOS, Android, noem maar op. Wil je meer info dan je op menig site zal kunnen vinden? Ga naar https://sites.google.com/site/ilovemyrpi/07—onder-andere/kodi-xbmc.
  Dat in combinatie met een Raspberry pi en de nodige add-ons en je avonden kunnen niet meer stuk!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 juli 2015 00:51 Anoniem
  Hey, you used to write amazing, but the last couple of posts have been kinda boring I miss your tremendous writings. Past couple of posts are just a little out of track! come on! ddgdcdgdddeeebea
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 30 oktober 2015 08:37 Anoniem
  Er is niks illegaals aan xbmc?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.