Xerox WorkCentre 6015V/NI

Door: Jeroen Boer | 21 december 2011 13:05

Overige elektronica

Een alles-in-één-printer is een handig apparaat, zeker als u hem dankzij wifi overal in huis kunt neerzetten. Xerox brengt met de 6015V/NI een printer op de markt die in kleur kan printen, kopiëren en scannen en daarnaast voorzien is van een fax. Een erg compleet apparaat dus, maar hoe zit het met de afdrukkwaliteit?

Technisch is de Xerox WorkCentre 6015V/NI geen laserprinter, maar een led-printer. Eigenlijk is er weinig verschil, in plaats van een laser worden er leds gebruikt om de drum te verlichten. Het voordeel is dat het mechanisme minder bewegende onderdelen bevat en hierdoor stiller is. Net als bij een laserprinter gebruikt u cartridges met tonerpoeder. De starterscartridges voor 500 afdrukken zijn voorgeïnstalleerd. Ook de rest van de installatie is met de meegeleverde cd erg eenvoudig. Wij kozen voor de netwerkinstallatie en de printer werd vanzelf gevonden. In de wizard op de pc kregen we heel handig de optie om het apparaat in het Nederlands in te stellen. Zoals bij vrijwel alle printers, wordt er geen usb- of netwerkkabel meegeleverd. De printer is voorbereid op de toekomst en biedt ondersteuning voor IPv6. De interface op het kleine verlichte zwart/wit-schermpje is een beetje vreemd. Standaard toont het menu een reeks functies waarin u met de cursortoets kunt scrollen. U kunt echter geen functie selecteren. De lijst blijkt een legenda te zijn voor de fysieke knoppen op het apparaat. Wanneer u op één van die knoppen drukt, krijgt u wel een menu in beeld met opties waarin u kunt scrollen én selecteren. Handig is dat u op het schermpje de status van de tonercartridges ziet.

De geteste uitvoering is compleet met sheetfeeder.

Afdrukkwaliteit en -kosten

Op de afdrukkwaliteit van de printer hebben we niets aan te merken. De kleuren en scherpte van een foto zijn voor een laserprinter erg goed en tekst is haarscherp. Ook de kleuren van een kleurenkopie zijn erg natuurgetrouw, al is het uiteraard kwalitatief wat minder dan een echte afdruk. In een minuut geteld vanaf het geven van de printopdracht drukt het apparaat zeven pagina's tekst af. Is de printer eenmaal bezig, dan behalen wij vanaf de tweede minuut twaalf pagina's per minuut. Prima voor de klasse waar de printer in valt. De drie kleurentoners gaan elk 1000 pagina's mee, de zwarte toner gaat 2000 pagina's mee. De kleurentoners kosten bij Xerox zelf 49,53 euro en voor zwart moet 72,22 euro betaald worden. De gemiddelde straatprijzen zijn wat lager en gemiddeld betaalt u voor een kleurentoner 48,58 euro en voor de zwarte toner 64,72 euro. Een kleurenprintje kost met de adviesprijs 18,4 cent en een afdruk in zwart/wit kost 3,6 cent. Hanteren we de gemiddelde straatprijzen, dan komt kleurenafdruk op 17,8 cent en een zwart/wit-afdruk op 3,2 cent. Deze redelijk hoge afdrukkosten zijn normaal in de categorie met goedkopere laserprinters.

Conclusie

De Xerox WorkCentre 6015V/NI is een compacte alles-in-één-printer die prima afdrukken maakt. Een minpuntje is dat de bediening op het schermpje wel wat handiger kan. Een fax had voor ons niet gehoeven, maar dit apparaat is primair op de zakelijke gebruiker gericht. De goede kleurreproductie en afdrukkwaliteit maken hem ook voor thuis erg interessant. Een erg compleet apparaat en het enige dat u qua functionaliteit moet missen is een duplexfunctie. De printer is er ook in een goedkopere uitvoering zonder wifi (6015V/N) en een instapuitvoering zonder wifi, netwerk, fax en sheetfeeder (6015V/B).

Xerox WorkCentre 6015V/NI

Oordeel 8/10

Straatprijs € 375,-

Afmetingen 410 x 389 x 337 mm (b x d x h)

Gewicht 15 kg

OS Windows XP/2003/2008/Vista/7; Mac OS X 10.5 of hoger.

Maximale printresolutie 1200 x 2400 dpi

Maximale scanresolutie 1200 x 1200 dpi

Functionaliteit Printen, kopiëren, scannen, faxen

Aansluitingen Usb 2.0, 10/100 ethernet, wifi, fax, usb-hostpoort

Scaninvoer Glasplaat en sheetfeeder

Automatische duplexfunctie Nee

Pluspunten

Mooie afdrukken

Compacte, maar robuuste behuizing

Eenvoudige installatie

Minpunten

Bediening menu kan beter

1 Reactie(s) op: Xerox WorkCentre 6015V/NI

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 30 november 2015 11:19 Anoniem
    Hello! Very thorough review, thank you! I have already heard about ths Xerox model and I think it is good device if you want to have something multifunctional to solve many tasks in the same time. Althou you should understand that it costs quite a big sum and move over you will have to spend some money for it maintenance as tone or fuser unit replacemen. Honestly I have no imagine how much money does the fusers for this model cost but in average it is from $150 till $700 (http://hardware.nl/fuser-unit/).
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.