Bij het kopen van een notebook hebt u bij de grote fabrikanten soms de keuze uit een aantal configuraties, maar dan houden uw keuzemogelijkheden op. Er zijn echter een paar fabrikanten die op basis van een bare¬bone een notebook helemaal naar uw wens kunnen samenstellen. Een van die fabrikanten is XNotebooks waarvan wij de Terminator CNI17 bekijken.

XNotebooks gebruikt voor zijn notebooks barebones van divers leveranciers. Als basis voor de geteste Terminator CNI17 heeft XNotebooks gekozen voor een barebone van CLEVO, de W871CU. Deze behuizing ziet er qua ontwerp strak uit en heeft geen onnodige kleurtjes of sierelementen. Qua stevigheid komt de W870CU degelijk over en het chiclet-toetsenbord tikt lekker. In ons testexemplaar is de barebone compleet gemaakt met een Intel Core i5-580M, 4 GB DDR3-geheugen en een 320 GB Seagate Momentus XT 320 GB. Deze harde schijf is een bijzonder exemplaar, want het is een zogenaamde hybride schijf die 4 GB flashgeheugen bevat, waardoor de schijf beter moet presteren dan een normale harde schijf. Het scherm biedt een resolutie van 1920 x 1080 en is ontspiegeld. De grafische kaart is een NVIDIA GeForce GTX460M met 1,5 GB geheugen.

© PXimport

De behuizing van de Terminator CNI17 bevat geen onnodige sierelementen.

In eerste instantie konden we de aansluiting voor de netspanningsadapter niet vinden. Die blijkt achter een onhandig klepje aan de achterkant te zitten samen met een HDMI-aansluiting, twee usb-poorten en een netwerkpoort. Als wij deze notebook zouden kopen, zouden we het klepje verwijderen. De notebook is modern uitgerust en heeft naast drie usb2.0-poorten ook een usb3.0-poort. Verdere uitbreidingsmogelijkheden zijn eSATA, ExpressCard, firewire en een kaartlezer. Qua grafische aansluitingen is er de keuze uit DVI of HDMI en wordt er een DVI-naar-VGA-adapter meegeleverd. Geluid kan behalve analoog ook digitaal worden doorgegeven via HDMI of S/PDIF. Prima specificaties dus en hiermee goed inzetbaar als desktopvervanger. We zouden sowieso niet gaan rondlopen met deze Terminator. Hij weegt maar liefst 4 kilo en de accu is met een capaciteit van 3700 mAh natuurlijk een lachertje gezien het formaat en specificaties van de notebook. Reken in de geteste configuratie op maximaal anderhalf uur werktijd bij gemiddelde belasting. Een ander nadeel van de krachtige onderdelen is de koeling. Als we de Terminator openmaken zien we twee ventilatoren en die zijn bij gamen of andere zware toepassingen goed hoorbaar. De prestaties van de Terminator CNI17 zijn goed. Het systeem haalt een PCMark-score van 7053 PCMarks en de Seagate Momentus XT scoort 6141 punten in de HDD-test. In 3DMark Vantage scoort het systeem P8195 punten. Dit zijn prima scores en moderne spellen zijn dan ook speelbaar op deze machine.

Conclusie

De Terminator CNI17 is een beest van een notebook en de geteste uitvoering is zelfs nog één van de lichtere keuzes. U kunt het systeem bijvoorbeeld ook met een Core i7, een SSD en een betere grafische kaart bestellen. De behuizing voelt degelijk aan en wij vinden het minimalistische ontwerp wel prettig. Leuk is de mogelijkheid om nog een tweede harde schijf in de notebook in te bouwen. Het scherm biedt een fijne resolutie van 1920 x 1080 en is tegen een meerprijs ontspiegeld te bestellen (net als ons testmodel). Gamen moet in de geteste uitvoering geen probleem zijn. XNotebooks kan het systeem zonder besturingssysteem leveren, voor Windows 7 Home Premium wordt 119 euro gerekend.

XNotebooks Terminator CNI17

Prijs € 1738,95 (geteste configuratie met Windows 7 Home Premium, vanaf € 1225,-)

Garantie 2 jaar

Processor Intel Core i5-580M (2 cores met hyperthreading, 2,66 GHz, 3,33 GHz Turbo)

Geheugen 2 x 2 GB DDR3 1333 MHz

Grafisch NVIDIA GeForce GTX 460M (1,5 GB geheugen)

Opslag SeagateMomentus XT 320 GB (hybride schijf met 4 GB SSD ingebouwd)

Scherm 17,3 inch, 1920 x 1080, ontspiegeld

Aansluitingen 3 x usb 2.0, usb 3.0, firewire, eSATA, DVI, HDMI, S/PDIF, lijnuitgang, lijningang, microfooningang, 10/100/1000 ethernet, ExpressCard 54, 7-in-1 kaartlezer

Draadloos 802.11a/b/g/n, Bluetooth 2.1 + EDR

Webcam Ja, 2 megapixel

Overig Vingerafdruklezer

Besturingssysteem Windows 7 Home Premium 64 bit

Afmetingen 412 x 279 x 39-48 mm (l x b x h)

Gewicht 3,9 kilo

Accu 3700 mAh

Oordeel 8/10

Pluspunten

Stevige behuizing

Krachtige configuratie

Hoge resolutie scherm

Minpunten

Onhandig klepje dat een aantal aansluitingen verstopt

Luidruchtige koeling

Opgevolgd door XNB Titan SA17

De Terminator CNI17 is inmiddels opgevolgd door de XNB Titan SA17. Een qua specificaties vergelijkbare notebook die gebaseerd is op Intels Sandy Bridge-platform. De prijzen voor de Titan SA17 beginnen bij 1519 euro.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten