XP in Nederland toch nog groter dan Windows 7

Door: Jasper Bakker | 31 maart 2011 15:00

Apps & Software

Het oude Windows XP is in Nederland nog altijd groter dan Windows 7, zij het nipt. Het omslagpunt leek begin dit jaar bereikt, maar dat was voorbarig.

XP heeft in maart 2011 een marktaandeel van 33,52 procent in Nederland, terwijl Windows 7 op 33,36 procent zit. De huidige Windows-versie is in oktober 2009 op de markt gekomen, terwijl XP oorspronkelijk in 2001 uitkwam. De nog altijd veelgebruikte desktopversie is in augustus 2004 met service pack 2 flink verbouwd.

Ineens niet meer groter

Begin dit jaar leken de gestage neergang van XP en de geleidelijke groei van Windows 7 elkaar te kruisen. De twee Windows-versies waren goed voor respectievelijk 31,84 en 32,31 procent van de Nederlandse markt. Het oude XP was gepasseerd en niet langer het meestgebruikte besturingssysteem.

Dat was wel gebaseerd op maandelijkse gemiddelden van metingen door StatCounter. Een oplettende lezer tipt Webwereld dat de toen aangehaalde cijfers nu een aanmerkelijk verschil laten zien; in het voordeel van XP. Die Windows-versie was in december 2010 gebruikt door 35,97 procent van de Nederlandse pc’s en in januari 35,16 procent. 7 had respectievelijk 29,26 procent en 32,07 procent.

Voorlopige cijfers

Marktmeter StatCounter legt uit dat de cijfers niet zijn herzien. “Indien het nodig is een fout te corrigeren, geven we dat aan met een notitie bij onze grafieken”, reageert een woordvoerster op vragen van Webwereld over de discrepantie. Zij merkt op dat de eerder aangehaalde cijfers slechts drie dagen in januari besloegen.

“De cijfers voor de hele maand januari bleven veranderen gedurende de maand, net zoals de cijfers altijd veranderen tot aan het eind van elke maand. De data voor de volledige maand januari is nu beschikbaar, vandaar dat de getallen nu anders zijn.” De voorsprong van XP geldt hierbij niet alleen voor begin dit jaar: de oude Windows-versie heeft dat behouden, tot en met de huidige maand maart.

Vista allang voorbij

Windows 7 heeft voorganger Vista al in augustus vorig jaar gepasseerd. Die nooit echt aangeslagen Windows-versie was toen gezakt naar 14,34 procent, terwijl 7 doorgroeide naar 14,46 procent. Dat betrof wereldwijd gebruik. In Nederland is Vista in oktober 2010 overtroffen door 7. Wereldwijd is de voorsprong van XP op 7 nu nog altijd flink groter dan in Nederland: 55,09 versus 23,08 procent.

Bron: Webwereld.nl

0 Reactie(s) op: XP in Nederland toch nog groter dan Windows 7

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.