Yeelight: een goed(koper) alternatief voor Philips Hue

© PXimport

Yeelight: een goed(koper) alternatief voor Philips Hue

Geplaatst: 31 januari 2017 - 12:30

Aangepast: 14 december 2022 - 14:28

Rens Blom

Wie aan slimme verlichting denkt, denkt waarschijnlijk aan Philips Hue. De lampen zijn door de vele mogelijkheden en eenvoudige werking uitgegroeid tot een begrip, maar ze zijn ook prijzig. Het Chinese Yeelight belooft vergelijkbare verlichting en vraagt een krappe twintig euro per kleurenlamp. Licht uit, spot aan: het is tijd voor een vergelijkende test.

Wat is Yeelight

Yeelight zal voor velen een onbekende naam zijn. De Chinese startup begon in 2012 en werd na een eerste productserie overgenomen door Xiaomi, een groot – eveneens Chinees – elektronicabedrijf. Yeelight opereert al jaren grotendeels zelfstandig en biedt inmiddels zes soorten lampen, waaronder een bureaulamp en lichtstrips. Voor deze test hebben we vier E27 led kleurenlampen á 18 euro per stuk aangeschaft bij een internationale webshop. Yeelight verkoopt ze officieel namelijk alleen in Azië, waardoor importeren vereist is. Lees ook: Zo beveilig je een slim huis.

Dat is direct een groot nadeel ten opzichte van Philips Hue; die lampen kun je overal in Nederland kopen, en we hadden ze al in huis hangen. Maar ze zijn ook drie keer zo duur; je betaalt minimaal 56 euro per E27 kleurenlamp. Bovendien werkt Hue niet zonder bridge, die je bij een startpakket krijgt of los dient te kopen voor zes tientjes. Yeelight heeft geen bridge nodig: de lampen verbinden direct met wifi, maar werken niet via het Zigbee-protocol. Hue heeft wel Zigbee-ondersteuning. De lampen van Yeelight en Philips kunnen daarom officieel niet samenwerken, al zijn er wel manieren – waar we later op terugkomen.

Media has no description

© PXimport

Ontwerp

Als we naar de fittingen kijken, valt op dat je bij Yeelight enkel de keuze hebt uit een E27-model – andere soorten lampen als de bureaulamp uitgezonderd. Philips biedt de Hue aan met een E27- of GU10-fitting en heeft dus een streepje voor. Beide fabrikanten verkopen geen slimme verlichting met een E14-fitting.

De 9 Watt Yeelight is iets langer dan de 10 Watt Hue en weegt zo’n 170 gram; fors meer dan de 110 gram wegende Philips-lamp. De twee lampen beloven dezelfde levensduur van 25.000 uur – vertaald naar elf jaar.

Kleuren

We hebben van Hue en Yeelight de RGBW-lampen getest, die 16 miljoen kleuren en wit kunnen weergeven. Bij beide lampen kun je de kleurtemperatuur aanpassen, gemeten in Kelvin. Hoe lager het getal, hoe warmer de kleur. De Hue heeft een minimum van 2200K en een maximum van 6500K, wat dus koud, wit licht is. De Yeelight kan wat warmer, tot 1700K, en heeft hetzelfde maximum van 6500K. De meerwaarde van het net iets warmere licht vinden we verwaarloosbaar: 2200K zorgt al voor bijzonder warm licht. De maximumwaarde van 6500K ga je waarschijnlijk niet gebruiken omdat het ongezellig fabriekslicht produceert, waarbij de Hue nog iets feller schijnt omdat hij een hogere lichtopbrengst heeft dan de Yeelight (800 Lumen tegenover 600 Lumen).

Beide lampen kunnen alle kleuren van de regenboog tonen, al oogt het licht van de Hue net iets sprankelender. Kijkend naar het grote prijsverschil tussen de lampen, kan de Yeelight echter goed meekomen.

Yeelight

© PXimport

Yeelight: een goed(koper) alternatief voor Philips Hue-15082296

© CIDimport

Yeelight: een goed(koper) alternatief voor Philips Hue-15082296

© CIDimport

Yeelight: een goed(koper) alternatief voor Philips Hue-15082296

© CIDimport

Bediening via apps en stem

Je kan de verlichting van Yeelight en Hue via de traditionele schakelaars aan- en uitzetten, maar slimme lampen vragen om een slimme bediening. Bij Hue gebeurt dat in de vorm van officiële, Nederlandstalige apps voor Android (4.4+) en iOS (8.0+) inclusief Apple Homekit-ondersteuning voor iDevices met iOS 9.0+. Verder is er een browser cliënt beschikbaar, kan Hue overweg met de externe dienst IFTTT en worden de spraakspeakers Google Home en Amazon Echo (allebei niet te koop in Nederland) ondersteund.

Yeelight biedt ook officiële apps voor Android (4.4+) en iOS (7.0+) aan, maar er is geen officiële Homekit-ondersteuning. Op zijn forum legt Yeelight uit hoe je dat met een technische omweg alsnog activeert, en vertelt dat de lampen die dit jaar uitkomen wel Homekit ondersteunen. Er is voor Android een Yeelight-app voor Android Wear, waarmee je de lampen op je horloge bedient. Nadelen zijn dat de apps alleen in het Engels te gebruiken zijn en – voor ons minder relevant – geen officiële Alexa- en Home-integratie is. De IFTTT-koppeling werkt alleen als je je locatie in de Yeelight-app op Singapore hebt gezet, en laat je zo via een omweg bijvoorbeeld wel Home bedienen.

Yeelight: een goed(koper) alternatief voor Philips Hue-15082296

© CIDimport

Yeelight: een goed(koper) alternatief voor Philips Hue-15082296

© CIDimport

Yeelight: een goed(koper) alternatief voor Philips Hue-15082296

© CIDimport

De Hue-app is eenvoudig in gebruik en biedt alle opties die je je kan wensen. Bovendien werkt hij razendsnel: wanneer je aangeeft dat een lamp aan of uit moet, gebeurt dat binnen twee seconden. De Google Home in ons huis werkt via spraakbesturing eveneens snel en goed samen met de verlichting.

De app van Yeelight vraagt door de Engelse taal, soms met Chinese errors, en aparte indeling wat meer gewenning. Daarna werkt hij goed en blijkt hij vrijwel hetzelfde te kunnen als de Hue-app, al gaat de bediening wat langzamer. De lampen reageren pas drie tot vijf seconden na een app-actie. Hetzelfde geldt voor spraakcommando’s via Google Home, wat waarschijnlijk komt door de ‘tussenpersoon’ IFTTT en het feit dat de lampen werken via 802.11 b/g/n 2.4GHz wifi. Storend is het niet, maar Philips Hue is duidelijk volwassener en sneller in gebruik.

Yeelight: een goed(koper) alternatief voor Philips Hue-15082296

© CIDimport

Yeelight: een goed(koper) alternatief voor Philips Hue-15082296

© CIDimport

Yeelight: een goed(koper) alternatief voor Philips Hue-15082296

© CIDimport

Conclusie

Na een maand in een huis met Philips Hue en Yeelight gewoond te hebben, is het tijd om de balans op te maken. Zijn de geroemde Hue-kleurenlampen van +- 56 euro per stuk nog steeds de beste koop als het om slimme verlichting gaat, of ben je met de +- 18 euro kostende Yeelight-kleurenlampen net zo goed af? Dat hangt sterk van je wensen af. De Yeelight scoort als lamp op vrijwel alle punten even goed als de Hue en vereist geen starterspakket, maar ondersteunt minder connectiviteitsopties en werkt via een minder fijne app. Ook is hij wat trager in gebruik en niet met GU10-fitting te koop. Deze minpunten maken de Philips Hue een betere allrounder, maar hij is ook drie keer zo duur. Wie met de beperkingen van de Yeelight kan leven en geen moeite heeft met importeren uit het buitenland, kan voor een aantrekkelijke prijs prima slimme verlichting scoren.

8,0

Ons oordeel

Pluspunten

Vereist geen starterspakket

Betaalbaar

Goede weergave van kleur en wit

Minpunten

Alleen 27E-fitting

App met leercurve

Tragere bediening dan Hue

Niet in Nederland te koop

Conclusie

Yeelight -------- **Prijs:**€ 20,- per kleurenlamp**Fitting:**E27**Aantal Lumen:**600**Geclaimende levensduur:**25000 uur**Kelvin:**1700K (minimum) - 6500K (maximum)**Werkt met:**Android 4.4+ en iOS 8.0+**Website:**[yeelight.com](https://www.yeelight.com/)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten