YouTube in PowerPoint 2003

Door: Evi Maquoi | 13 augustus 2010 17:01

Apps & Software

Wilt u een PowerPoint-presentatie geven en daarin gebruik maken van een YouTube-fragment? U kunt het filmpje downloaden en converteren, maar dat is behoorlijk wat werk. Als u op de locatie waar u de presentatie wilt geven over een internetverbinding beschikt, kunt u het namelijk ook insluiten in uw PowerPoint-presentatie. We leggen u uit hoe u te werk gaat in PowerPoint 2003.

1. Besturingselementen

Open Microsoft PowerPoint 2003 via Start / Programma's / Microsoft Office / Microsoft Office PowerPoint 2003. U krijgt standaard een lege dia te zien. Indien u geen nieuwe diavoorstelling wenst te maken, maar verder wilt gaan met een eerder aangemaakt project, dient u dat bestand eerst te openen. Kies Bestand / Openen of gebruik toetsencombinatie Ctrl+O en navigeer naar de exacte bestandslocatie. Klik op Openen en navigeer vervolgens naar de dia waar u een YouTube-fragment wilt toevoegen. Er bestaat helaas geen speciale knop in PowerPoint 2003 waarmee u onmiddellijk een filmpje kunt importeren. U dient daarom allereerst een werkset met besturingselementen op te roepen. Dit doet u als volgt: Ga naar Beeld / Werkbalken en plaats een vinkje naast Werkset Besturingselementen. Ziet u de nieuwe werkbalk? Klik op het allerlaatste icoontje in de werkbalk, de knop met het hamertje en de sleutel. U krijgt nu een keuzemenu te zien waarin alle beschikbare besturingselementen zichtbaar zijn. Scrol naar beneden en klik op Shockwave Flash Object.

Allereerst moet u de Werkset Besturingselementen oproepen.

2. Shockwave Flash Object

Ziet u dat uw cursor veranderd is in een kruisje? Teken een kader op uw pagina. In dit witte kader met kruis zal straks uw filmpje te zien zijn. Hebt u niet de juiste afmetingen getekend? Geen probleem. De positie en grootte kunt u op elk ogenblik aanpassen. Door een hoek van het kader vast te pakken en met ingedrukte muisknop te verslepen, kunt u de afmetingen van het videokader wijzigen. Het kader verplaatsen kan door uw cursor in het objectvak te plaatsen en de linkermuisknop ingedrukt te houden.

Minimaliseer Microsoft PowerPoint 2003 nu en open uw browser. Ga naar www.youtube.com en klik naar het fragment dat u graag in uw diapresentatie wilt gebruiken. Onder elk YouTube-fragment vindt u extra informatie, zoals de naam van de maker en het aantal keren dat het filmpje bekeken is. Ziet u ook de knop Delen? Klik er één keer op om het unieke webadres te zien te krijgen. Kopieer de URL naast het ketenicoontje naar uw klembord met de toetsencombinatie Ctrl+C.

Kopieer de unieke URL van het YouTube-fragment naar het klembord.

3. Code plakken

Keer terug naar Microsoft Powerpoint 2003 en klik met de rechtermuisknop op het kader met het kruis waarin uw videofragment straks zal komen. Kies Eigenschappen. U krijgt nu een kader te zien met allerlei codes. Dit ziet er ingewikkelder uit dan dat het in werkelijkheid is. Klik op het vak net naast Movie en plak hier de URL die u in de vorige stap naar uw klembord gekopieerd hebt. Gebruik de toetsencombinatie Ctrl+V om de code te plakken. U dient de code echter een beetje aan te passen. Verwijder de tekst watch? en vervang het =-teken (isgelijk-teken) door een / (schuine streep). Eventueel past u ook nog andere parameters aan. Indien u wilt dat het filmpje automatisch start tijdens de presentatie, moet u naast Playing de instelling True kiezen. Indien u het fragment liever handmatig wilt starten, kiest u False. Wilt u niet dat het fragment zich zal herhalen? Vervang dan True naast Loop door False. Sluit het venster met de knop met het rode kruisje in de rechterbovenhoek en druk op F5 om de diavoorstelling te starten.

Verwijder watch? en vervang het =-teken door een /.

Let wel: dit werkt op een andere manier in Microsoft Office 2007 en 2010.

2 Reactie(s) op: YouTube in PowerPoint 2003

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 8 april 2014 16:24 Anoniem
  hoi
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 17 juni 2015 18:09 Anoniem
  hoi
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.