YouTube in PowerPoint 2010 en 2007

Door: evi-maquoi | 03 augustus 2010 09:31

Apps & Software

Wilt u een PowerPoint-presentatie geven en daarin gebruik maken van een YouTube-fragment? U kunt het filmpje downloaden en converteren, maar dat is behoorlijk wat werk. Als u op de locatie waar u de presentatie wilt geven over een internetverbinding beschikt, kunt u het namelijk ook insluiten in uw PowerPoint-presentatie. Dit werkt op een vergelijkbare manier in PowerPoint 2007.

1. Developer Tab

Open uw internetbrowser en surf naar de YouTube-pagina waarop het filmpje staat dat u graag wilt gebruiken in uw presentatie. Open Microsoft PowerPoint 2010. U krijgt een lege pagina te zien. Om hierin een YouTube-filmpje in PowerPoint 2010 te kunnen implementeren, moet u allereerst het zogenoemde Developer-tabblad zichtbaar maken. Kies op het tabblad File voor het menu-item Options. Klik in de linkerkolom op Customize Ribbon. U krijgt nu alle knoppen en tabbladen te zien die actief zijn in PowerPoint 2010. Zorg ervoor dat u in de rechterkolom, onder Customize the Ribbon, Main Tabs hebt ingeschakeld. Controleer vervolgens of het tabblad Developer is aangevinkt. Plaats indien nodig een vinkje door het tabblad aan te klikken en klik op de OK-knop. U keert nu terug naar het hoofdscherm van PowerPoint 2010. Merkt u dat het tabblad Developer nu zichtbaar is? Klik op het tabblad. Er schuilen allerlei knoppen achter die u straks nodig hebt.

Developer moet aangevinkt zijn om een YouTube-fragment te kunnen insluiten.

2. Shockwave Flash Object

Klik op het tabblad Developer en selecteer net boven Controls de knop met de sleutel en de hamer om meer opties te zien te krijgen. Het venster More Controls wordt geopend. Scrol helemaal naar beneden - of gebruik de S-toets op uw toetsenbord - totdat u Shockwave Flash Object te zien krijgt. Klik eerst op Shockwave Flash Object en vervolgens op OK. Uw cursor verandert nu in een kruisje. Teken een kader op uw pagina. In dit kader met kruis zal straks uw filmpje te zien zijn. Hebt u niet de juiste afmetingen getekend? Geen probleem. Door een hoek van het kader vast te pakken en te verslepen kunt u de afmetingen van het videokader wijzigen. Het kader verplaatsen kan uiteraard ook. Keer nu terug naar uw internetbrowser. Onder elk YouTube-fragment vindt u een kader waarin onder andere de naam van de maker en de uploaddatum staat. Hierin staat ook altijd de term URL met daaronder een uniek webadres. Kopieer deze code naar uw klembord met de toetsencombinatie Ctrl+C.

We gaan een Shockwave Flash Object invoegen.

3. Code plakken

Keer terug naar Powerpoint 2010 en klik met de rechtermuisknop op het kader met het kruis waarin uw videofragment moet komen. Kies Properties. U krijgt een kader te zien met allerlei codes. Dit lijkt ingewikkelder dan het is. Klik op het vak naast Movie en plak hier de URL die u in stap 2 naar uw klembord gekopieerd hebt (Ctrl+V). U dient de code een beetje aan te passen. Verwijder watch? en vervang het isgelijk-teken (=) door een schuine streep (/). Dus: http://www.youtube.com/watch?v=G0LtUX_6IXY wordt http://www.youtube.com/v/G0LtUX_6IXY.

Eventueel kunt u ook nog andere parameters aanpassen. Als u wilt dat het filmpje automatisch start tijdens de presentatie moet u naast Playing de waarde True instellen. Start u het fragment liever handmatig, kies dan False. Wilt u niet dat het fragment zich zal herhalen? Dan dient u True naast Loop te vervangen door False. Sluit het venster met de knop met het rode kruisje in de rechterbovenhoek en druk op F5 om de diavoorstelling te starten.

Verwijder watch? en vervang het =-teken door een /.

4 Reactie(s) op: YouTube in PowerPoint 2010 en 2007

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 20 november 2013 19:48 Anoniem
  Shockwave Flash Player staat niet in de lijst bij mij :(
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 december 2013 16:55 Anoniem
  Superbedankt, het werkt goed!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 februari 2014 08:46 Anoniem
  het werkt: bedankt
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 4 mei 2014 17:32 Anoniem
  Ik hielp mijn zoon met zijn spreekbeurt en dit werkt. Super bedankt
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.