© PXimport

YUMI 0.0.4.5

Geplaatst: 17 februari 2012 - 12:25

Aangepast: 16 november 2022 - 09:21

Redactie ID.nl

U wilt weleens aan de slag met een Linux-distributie, maar u weet niet goed hoe u ermee kunt beginnen? Of u vermoedt een virusinfectie die u maar niet weg krijgt? Of - erger nog - uw Windows-pc is gecrasht en u kunt niet meer bij uw gegevens. Drie totaal uiteenlopende scenario's dus, maar toch kan één tool u in al deze gevallen van pas komen: YUMI.

YUMI klinkt weliswaar erg lekker, maar is in deze context niks meer of minder dan een wat technisch acroniem: Your Universal Multiboot Installer. U hebt meteen al een aardig idee wat de bedoeling is van dit programma. Het zorgt ervoor dat u verschillende live-distributies netjes naast elkaar op een usb-stick krijgt. Het resultaat? Een opstartbare usb-stick met een vriendelijk bootmenu waaruit u als gebruiker de gewenste distributie kunt selecteren.

Vriendelijke GUI

Een technische knobbel hebt u overigens niet nodig om dat voor elkaar te krijgen. YUMI presenteert zich namelijk met een vriendelijke grafische interface, die nauwelijks meer dan enkele muisklikken van u vergt. Allereerst duidt u de juiste stationsletter van uw usb-stick aan, de stationsnamen krijgt u jammer genoeg niet te zien. Bij de eerste keer raden we u aan een vinkje te plaatsen bij Format [...] Drive (Erase Content). Op die manier weet u zeker dat de stick geen storende residu's bevat. Houd er wel rekening mee dat resterende gegevens verloren gaan!

© PXimport

Een eenvoudige grafische interface, maar meer hoeft dat ook niet te zijn.

Distro's bij de vleet

Daarna kan de pret beginnen. U hoeft alleen maar de gewenste live-distributies uit een lijst te selecteren. We telden op het moment van schrijven maar liefst 115 verschillende items, netjes opgedeeld in een aantal rubrieken: Fedora (16 varianten), Linux Mint (4), OpenSUSE Live (4), Ubuntu (29), andere Linux-distro's (29), Netbook distro's (4), Antivirus Tools (7), Systeem Tools (19) en Diversen (3). Bij de meeste items verschijnt bovendien de optie Download the iso, zodat u rechtstreeks vanuit YUMI het bijhorende iso-bestand kunt laten ophalen. U hoeft YUMI dan maar naar het gedownloade bestand op uw schijf te wijzen wanneer YUMI dat zelf niet detecteert. U herhaalt deze procedure voor elke distro die u op de stick wilt.

© PXimport

De installatie van een distro in volle gang.

Van alle markten thuis

Een aandachtig lezer heeft natuurlijk meteen opgemerkt dat het niet louter om 'brave' Linux-varianten gaat. In de lijst treft u namelijk ook heel specifieke distributies aan, waaronder een aantal dat op virussen jaagt, een reeks handige systeemtools (zeggen PING, EaseUS Disk Copy, Memtest86+, Clonezilla, DBAN en GParted u iets?). De lijst wordt, helemaal onderaan, afgerond door een optie die u toelaat extra iso's te installeren: namelijk iso's die toebehoren aan een of andere live-distro die YUMI niet bekend is. Handig, want op die manier kunt u uw favoriete distributies alsnog toevoegen als die niet in de lijst blijken te staan.

Technisch

Voor wie graag wat technische achtergrond heeft. In tegenstelling tot voorloper MultibootISOs gebruikt YUMI syslinux om van de uitgepakte distributies te kunnen booten, grub wordt alleen ingezet als dat absoluut nodig is. U moet natuurlijk wel uw systeem zover krijgen dat het vanaf een usb-stick wil opstarten, maar dat is weer een ander verhaal (van bootsequenties of speciale bootmenu's). Handig is ook dat YUMI - op enkele uitzonderingen na - alle distro's netjes in dezelfde map (Multiboot) plaatst, zodat u de resterende ruimte buiten die map probleemloos als gewone opslagruimte kunt benutten.

© PXimport

YUMI Multiboot 0.0.4.5

Freeware

Taal Engels

Download 894 KB

OS Windows XP/Vista/7

Systeemeisen Onbekend

Oordeel 8/10

Pluspunten

Eenvoudige bediening

Overzichtelijk en handig bootmenu

Minpunten

Er worden geen stationsnamen getoond

Distro's zijn een voor een te installeren

 

© PXimport

Veiligheid

Let op: 1 van 42 virusscanners ziet iets verdachts in het installatiebestand. Maar aangezien het er maar één is, vermoeden we dat er sprake is van een fout-positief (oftewel een vals-positief). Zie het volledige detectierapport van VirusTotal.com voor meer details.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten