Zelf een netwerkkabel maken

Door: Martin Gijzemijter Martin | 17 juni 2013 11:06

How To

Draadloos internet is prima, maar niet iedereen ervaart zo’n probleemloze verbinding en soms is het dan gewoon fijner om een oude vertrouwde ethernetkabel te gebruiken. Die kun je natuurlijk kant en klaar kopen, maar als je met zo’n kabel door de muur heen moet, dan zul je er zelf een stekkertje aan moeten knijpen. Dat is geen kinderspel. Maar als je weet hoe het moet, is het vooral een kwestie van geduld.

Gereedschap

Zoals met zoveel zaken, is goed gereedschap het halve werk. Om een ethernetkabel te kunnen knijpen heb je uiteraard een ethernetkabel zelf nodig, een paar RJ45-connectors (zorg dat je er genoeg hebt want de kans dat het in één keer helemaal goed gaat is gering) en een UTP-tang. De kabel en de connectors kun je gewoon om vragen bij de electronicawinkel, de UTP-tang is wellicht handiger om even te lenen van een kennis, want als het goed is gebruik je hem maar één keer en dan is het zonde om daar een paar tientjes voor te betalen.

Goed gereedschap is het halve werk en een UTP-tang is echt onmisbaar.

Kabel strippen

Waarschijnlijk het eenvoudigste van het hele proces is het strippen van de ethernetkabel. Je ziet aan de zijkant van de UTP-tang twee mesjes zitten. Daar plaats je je kabel tussen, knijpt de tang samen (niet te hard anders knip je hem volledig door) en trekt de kabel er tussenuit. Je ziet nu verschillende kleuren kleinere kabeltjes.

Strip de kabel met behulp van de UTP-tang.

Volgorde bepalen

In principe zijn er twee soorten kabels die je kunt maken, ‘gewone’ ethernetkabel en een crosslink-kabel. Welke kabel je wilt maakt wordt bepaald door de volgorde van de draadjes in de RJ45-stekker. Crossover-kabels worden eigenlijk alleen maar gebruikt wanneer je twee computers aan elkaar koppelt (zonder router of hub) en dat komt bijna niet meer voor. Om die reden maken we een gewone ethernetkabel. De volgorde van de gekleurde kabeltjes voor deze kabel is: oranje/wit, oranje, groen/wit, blauw, blauw/wit, groen, bruin/wit, bruin. Het heeft niet zoveel zin om helemaal uit te leggen waarom die volgorde zo is, belangrijkste is dat je die volgorde aanhoudt. Of zoals je ouders dat vroeger deden: omdat wij dat zeggen.

Leg de aders in de juiste volgorde.

Stekker maken

Wanneer je de kabeltjes op volgorde hebt gelegd, druk je ze plat, zodat ze kaarsrecht naast elkaar komen te liggen. Vervolgens knip je met de UTP tang de uiteindes van de kabeltjes af (een klein stukje maar) zodat deze allemaal precies even lang zijn. Neem nu de stekker en houd deze vast met de clip naar beneden. Steek de kabeltjes in de besproken volgorde in de stekker en controleer of ze aan de binnenkant niet stiekem van plek zijn gewisseld (dit is het lastigste). Neem hier echt je tijd voor, totdat je de stekker dichtknijpt kun je dit zo vaak opnieuw doen als je wilt. Zitten alle kabeltjes goed? Plaats dan de RJ45-connector in de UTP-tang (hoe dat wijst zich vanzelf) en knijp de stekker zo hard mogelijk samen. Doe nu hetzelfde voor de andere kant van de kabel (onthoud, clip naar beneden anders is de kabel niet aan beide zijden hetzelfde) en voila, je hebt je eigen kabel geknepen. Tijd om te testen. Werkt het niet? Dan knip je het uiteinde eraf en begin je opnieuw. Makkelijk is het niet, maar met geduld zal het je uiteindelijk lukken.

Als alles goed ligt, knijp je de stekker samen met de UTP tang en klaar is je kabel.