Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Zelf een netwerkkabel maken

Door: Martin Gijzemijter Martin | 17 juni 2013 11:00

None
How To

Draadloos internet is prima, maar niet iedereen ervaart zo’n probleemloze verbinding en soms is het dan gewoon fijner om een oude vertrouwde ethernetkabel te gebruiken. Die kun je natuurlijk kant en klaar kopen, maar als je met zo’n kabel door de muur heen moet, dan zul je er zelf een stekkertje aan moeten knijpen. Dat is geen kinderspel. Maar als je weet hoe het moet, is het vooral een kwestie van geduld.

Gereedschap

Zoals met zoveel zaken, is goed gereedschap het halve werk. Om een ethernetkabel te kunnen knijpen heb je uiteraard een ethernetkabel zelf nodig, een paar RJ45-connectors (zorg dat je er genoeg hebt want de kans dat het in één keer helemaal goed gaat is gering) en een UTP-tang. De kabel en de connectors kun je gewoon om vragen bij de electronicawinkel, de UTP-tang is wellicht handiger om even te lenen van een kennis, want als het goed is gebruik je hem maar één keer en dan is het zonde om daar een paar tientjes voor te betalen.

Goed gereedschap is het halve werk en een UTP-tang is echt onmisbaar.

Kabel strippen

Waarschijnlijk het eenvoudigste van het hele proces is het strippen van de ethernetkabel. Je ziet aan de zijkant van de UTP-tang twee mesjes zitten. Daar plaats je je kabel tussen, knijpt de tang samen (niet te hard anders knip je hem volledig door) en trekt de kabel er tussenuit. Je ziet nu verschillende kleuren kleinere kabeltjes.

Strip de kabel met behulp van de UTP-tang.

Volgorde bepalen

In principe zijn er twee soorten kabels die je kunt maken, ‘gewone’ ethernetkabel en een crosslink-kabel. Welke kabel je wilt maakt wordt bepaald door de volgorde van de draadjes in de RJ45-stekker. Crossover-kabels worden eigenlijk alleen maar gebruikt wanneer je twee computers aan elkaar koppelt (zonder router of hub) en dat komt bijna niet meer voor. Om die reden maken we een gewone ethernetkabel. De volgorde van de gekleurde kabeltjes voor deze kabel is: oranje/wit, oranje, groen/wit, blauw, blauw/wit, groen, bruin/wit, bruin. Het heeft niet zoveel zin om helemaal uit te leggen waarom die volgorde zo is, belangrijkste is dat je die volgorde aanhoudt. Of zoals je ouders dat vroeger deden: omdat wij dat zeggen.

Leg de aders in de juiste volgorde.

Stekker maken

Wanneer je de kabeltjes op volgorde hebt gelegd, druk je ze plat, zodat ze kaarsrecht naast elkaar komen te liggen. Vervolgens knip je met de UTP tang de uiteindes van de kabeltjes af (een klein stukje maar) zodat deze allemaal precies even lang zijn. Neem nu de stekker en houd deze vast met de clip naar beneden. Steek de kabeltjes in de besproken volgorde in de stekker en controleer of ze aan de binnenkant niet stiekem van plek zijn gewisseld (dit is het lastigste). Neem hier echt je tijd voor, totdat je de stekker dichtknijpt kun je dit zo vaak opnieuw doen als je wilt. Zitten alle kabeltjes goed? Plaats dan de RJ45-connector in de UTP-tang (hoe dat wijst zich vanzelf) en knijp de stekker zo hard mogelijk samen. Doe nu hetzelfde voor de andere kant van de kabel (onthoud, clip naar beneden anders is de kabel niet aan beide zijden hetzelfde) en voila, je hebt je eigen kabel geknepen. Tijd om te testen. Werkt het niet? Dan knip je het uiteinde eraf en begin je opnieuw. Makkelijk is het niet, maar met geduld zal het je uiteindelijk lukken.

Als alles goed ligt, knijp je de stekker samen met de UTP tang en klaar is je kabel.

4 Reacties op: Zelf een netwerkkabel maken

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 2 jaren, 10 maanden geleden
  Bedankt voor de duidelijke instructies. Met de juiste tang en mijn kleine meisjesvingers was het echt een eitje.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 jaren, 10 maanden geleden malta51
  Het maken van een netwerkkabel wordt echt heel eenvoudig als je de juiste stekkers gebruikt. Bij o.a. Informatique.nl en de 4Allshop.nl worden stekkers met een los geleidehulpstukje verkocht. Zoek bij beide bedrijven maar eens op de volgende nummers: 42302020 of 42302015.
  1. De 8 draadjes op de juiste manier in het geleidestukje steken.
  2. Het geleidestuk aanschuiven tot aan de niet gestripte kabel
  3. Overtollige draadjes afknippen
  4. in stekker steken en utp-tang dichtknijpen
  Ik had hiermee geen enkele ervaring, maar het ging meteen goed.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 jaar, 9 maanden geleden
  hoi,
  ik (leek) ben zeer dankbaar, voor jullie tips. groetjes
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 jaar geleden
  Hoi, Prachtig dat wordt verteld wat de volgorde is! Ik mis een vermelding over de lengte vanaf de buitenkabel, de lengte van de kabels en de lengte van het gestripte deel.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.