Zes netbooks getest

Door: raymond-koning-en-jeroen-boer | 24 mei 2011 09:39

Internet & Thuis

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4
  5. pagina 5
  6. pagina 6
  7. pagina 7

Van netbooks wordt sinds de komst van de iPad vaak gezegd dat het einde nabij is. Het is namelijk net geen laptop en net geen tablet. Toch hebben netbooks hun eigen voordelen: ze zijn ideaal om mee te nemen en u kunt er gemakkelijk op werken. Wij testen 6 modellen met een schermformaat van 10 inch, is de netbook nog interessant?

 

Dit artikel bestaat uit zeven pagina’s:

Pagina 1: Verschillende processors; Beperkingen

Pagina 2: HP Mini 5103 (XM594AA);

Pagina 3: Asus Eee PC 1018P;

Pagina 4: Acer Aspire One D255 N55DQK;

Pagina 5: Samsung NF310-A03NL;

Pagina 6: Acer Aspire One 522-C5Dkk;

Pagina 7: Asus Eee PC 1015PEM WHI008S; Conclusie.

Bureau Gartner, autoriteit op ICT-gebied voor marktonderzoek en verkoopprognoses, concludeerde in november 2010 dat de netbook passé is en dat de tablet-pc dit marktsegment in 2011 over gaat nemen. Op zichzelf een opmerkelijke conclusie: een beetje tablet kost anderhalf tot drie keer zo veel als een netbook, heeft een heel ander imago dan de netbook en daarmee ook een andere doelgroep.

En er zijn nog veel meer verschillen. Consumenten gebruiken een tablet op heel andere wijze dan een netbook. Een tablet is door het ontbreken van een toetsenbord vooralsnog een apparaat waarmee u informatie tot u neemt of waarmee u zaken via een grafische interface kunt besturen. Een instrument om documenten te produceren is het (nog) niet. Een laptop wordt gebruikt om documenten op te stellen of andere zaken te creëren of te ontwerpen. Nu is een netbook ten opzichte van een volwaardige laptop ook niet altijd het ideale medium om content mee te maken, maar het biedt u toch meer mogelijkheden dan een tablet. Natuurlijk, als u uitsluitend een oplossing zoekt voor internetgebruik dan kan een (bijvoorbeeld 10inch-)tablet volstaan. Al zijn deze op dit moment wel fors duurder dan een netbooks. Wilt u content maken of bewerken, dan is een netbook waarschijnlijk meer iets voor u.

Verschillende processors

De netbooks zijn onderling niet zomaar met elkaar te vergelijken. Bij de zes geteste netbooks zien we vier verschillende processors. Drie daarvan zijn varianten van de bekende Intel Atom-processor, maar ook AMD is vertegenwoordigd met de C-50. De Intel Atom N550 is op dit moment de meest geavanceerde processor uit de Atom-reeks. De N550 is een dualcore met een kloksnelheid van 1,5 GHz die gebruikmaakt van twee threads per core. De Intel Atom N457 en de N455 zijn singelcore-processors en hebben een kloksnelheid van respectievelijk 1,83 en 1,66 GHz. Ze ondersteunen wel Hyper-Threading, waardoor ze twee threads tegelijkertijd kunnen verwerken. De AMD C-50 is een echte dualcore-processor, maar heeft uiteraard geen Hyper-Threading. Ondanks de kloksnelheid van 1 GHz ligt hij qua prestaties precies tussen de Atom N550 en de N475 in.

Beperkingen

Als u een netbook goed wilt gebruiken moet u enigszins creatief omgaan met de beschikbare beeldschermruimte. Deze is immers beperkt tot een schermformaat van 10 inch, over het algemeen gecombineerd met een resolutie van 1024 x 600. Microsoft werkt hierbij niet altijd mee, zo ogen de nieuwe interfaces van Microsoft Office en Windows Live Mail bijzonder fraai, maar doen ze op een netbook meer kwaad dan goed. Er zijn verschillende hulpprogramma’s in omloop die in Office 2007 en 2010 de klassieke menubalk weer terugbrengen. Voor een netbook is dit een uitkomst. De batterijduur van een netbook is afhankelijk van het type processor en vanzelfsprekend de capaciteit van de accu. Op de geteste netbooks zien we zonder uitzondering het besturingsysteem Wndows 7 Starter, dat speciaal in het leven geroepen om op een goedkope manier een Windows 7 licentie te verkrijgen. Deze versie kent enige beperkingen ten opzichte van een reguliere versie van Windows 7. Van de beperkende functies die niet standaard ondersteund worden, zult u waarschijnlijk alleen de ondersteuning voor meerdere beeldschermen tegelijkertijd en nog meer het eenvoudig personali­seren van het bureaublad gaan missen. In het kader hierboven leggen we u uit hoe u Windows 7 Starter alsnog naar u hand kunt zetten.

Bureaublad Windows 7 Starter aanpassen

Het grootste nadeel van Windows 7 Starter is dat u de bureaubladachtergrond niet kunt aanpassen, waarmee logischerwijs ook de mogelijkheid om de afbeelding automatisch met een interval te wijzigen ontbreekt. Om dit toch te kunnen, is de makkelijkste methode het installeren van een extra programma. Wij hebben goede ervaring met Starter Background Changer, dat een interface biedt die sterk lijkt op de standaardfunctionaliteit in Windows 7 Home Premium en hoger. Verder hebt u met Starter Background Changer ook toegang tot de opties om de schermbeveiliging en het thema van Windows te wijzigen. Op onze website vindt u via http://ct.link.ctw.nl/achtergrond een stappenplan en kunt u het programma downloaden.

0 Reactie(s) op: Zes netbooks getest

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.