Zet RAM-geheugen in als schijf met SoftPerfect RAMDisk

Door: ignace-de-groot | 06 juni 2013 09:00

Review

Beschikt jouw systeem over meer RAM-geheugen dan je gebruikt? Dan is het zonde om de ruimte ongebruikt te laten. Als je een gevorderde computergebruiker bent, kan je een stuk van dit geheugen inrichten als een virtuele harde schijf. Je zult merken dat zo’n schijf veel sneller werkt. Zo’n ‘RAM-schijf’ opzetten is in elk geval zo gebeurd met SoftPerfect RAMDisk.

De meeste computers zijn tegenwoordig uitgerust met 4 GB RAM of meer, met name op systemen met een 64bit-besturingssysteem. Afhankelijk van de programma’s die je (gelijktijdig) draait, wordt vaak niet al het RAM-geheugen effectief ingezet. Met SoftPerfect RAMDisk gebruik je dat ongebruikte geheugen om één of meer virtuele stations te creëren. Het ingebouwde taakbeheer van Windows (Ctrl+Shift+Esc) kan je over het actuele geheugengebruik informeren. Het beste monitor je overigens over een langere periode hoeveel RAM er ongebruikt is.

Imagebestanden

Je kan er bijvoorbeeld (automatisch) de tijdelijke bestanden van Windows op laten terechtkomen of er een (grote) database plaatsen zodat je de gegevens veel sneller kan uitlezen. Want het voordeel van RAM-geheugen ten opzichte van een harde schijf is dat RAM veel sneller in- en uitgelezen wordt. Een nadeel is natuurlijk wel dat de inhoud verdwijnt zodra je de pc uitzet: immers, het gaat om vluchtig RAM-geheugen.

Ook daar heeft SoftPerfect RAMDisk iets op gevonden. Je kan namelijk één of meer imagebestanden creëren en die aan zo’n RAM-schijf koppelen. Zodra je die schijf ontlaadt (bijvoorbeeld bij het afmelden bij Windows), zorgt SoftPerferct RAMDisk ervoor dat alle inhoud naar dat imagebestand wordt weggeschreven. Je kan de tool zelfs zo instellen dat dat automatisch op gezette tijden gebeurt (bijvoorbeeld elke 5 minuten).

Je krijgt een overzicht van je virtuele RAM-schijven. In het menu betekent de instelling Zet de Windows TEMP folder dat de tijdelijke bestanden naar de RAM-schijf geschreven zullen worden.

Extra opties

Je kiest zelf op welke manier jouw virtuele schijf wordt geformatteerd (onder andere als FAT32 of NTFS). Geef je aan dat de schijf zich als een verwijderbaar medium naar Windows toe moet voordoen, dan laat die schijf zich ook uitwerpen, net als bij een usb-stick. Desgewenst laat je de inhoud op zo’n schijf ook automatisch comprimeren (weliswaar alleen op een NTFS-station).

We ondervonden echter dat SoftPerfect RAMDisk wel eens in de war raakt als je frequent schijven inlaadt (koppelt) en weer ontlaadt. Niet zelden duiken er dan cryptische foutmeldingen op. Na een herstart van Windows bleek de tool zich dan toch weer te stabiliseren.

Enkele meer geavanceerde opties: schijfcompressie en automatische opslag naar imagebestanden.

SoftPerfect RAMDisk

Taal Nederlands

OS Windows XP/Vista/7/8

Pluspunten

Overzichtelijke interface

Automatisch inladen van schijven

Op gezette tijden naar image wegschrijven

Minpunten

Af en toe (onduidelijke) foutmeldingen

Herladen van schijf lukt niet altijd

SCORE: 6/10

0 Reactie(s) op: Zet RAM-geheugen in als schijf met SoftPerfect RAMDisk

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.